Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ


 Ένας αιώνας και αγώνας..


 Να προσθέσω στην ενημέρωσή σας κάτι που γράφω για πρώτη φορά και που δεν ξέρω αν και το κομματικό έντυπο του ΚΚΕ γνωρίζει:  Πως για την ταινία "ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο" ο σκηνοθέτης ο Τζίμας προκειμένου να αποσπάσει το εντάξει καθόταν οκλαδόν κάθε πρωί και επί ένα μήνα έξω από το γραφείο του γνωστού παραγωγού μέχρι που ο τελευταίος τον βαρέθηκε και τον πήρε μέσα για να τον ρωτήσει τι θέλει!!
Το κατά ποιο τρόπο πέτυχε να τον πείσει είναι άγνωστο γιατί κανείς δεν ήταν μπροστά. Αυτό που έγινει γνωστό(κι εγώ το ξέρω καλά) είναι πως ο γνωστός παραγωγός είπε πως τώρα που είπα το "ναι" ή θα καταστραφώ ή θα κολυμπήσω στο χρήμα και τη δόξα.. Όπερ και εγένετο.. ΄Πρώτη ταινία σε εισιτήρια στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.. Ενάμισυ εκατομμύριο!!!!


Το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» είναι από χτες γεγονός. Στέκει εκεί στη μέση της Αμαλιάδας, της πόλης που τον γέννησε, με τη φιλοδοξία να γίνει «τόπος ζωντανής και δημιουργικής μνήμης», όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναδεικνύεται σε πόλο έλξης για χιλιάδες νέους και νέες, για τα μέλη της ΚΝΕ κι άλλων οργανώσεων της νεολαίας για να το επισκέπτονται οργανωμένα σ' όλη την επόμενη περίοδο.


Από νωρίς το πρωί, χτες η Αμαλιάδα ήταν ντυμένη στα κόκκινα. Η πλατεία με την προτομή του Νίκου Μπελογιάννη πλημμύρισε από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και εκατοντάδες ντόπιους από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Ανάμεσα στις δεκάδες κόκκινες σημαίες ένα πανό έδινε το στίγμα: «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες, μπροστάρηδες στον αγώνα και σήμερα για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».

Επί ώρες το σύνθημα «ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» εναλλασσόταν με το «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Μετά την κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Ν. Μπελογιάννη και τις ομιλίες στην πλατεία, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης που στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του Ν. Μπελογιάννη. Πέρα από ένα πλήθος ντοκουμέντων που σχετίζονται με τη δράση του Ν. Μπελογιάννη και τα οποία προσφέρθηκαν από το Αρχείο του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας τοποθέτησε σε ειδική προθήκη το περίστροφο, τη θήκη και τα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη από την περίοδο που ήταν Πολιτικός Επίτροπος στον ΔΣΕ. Στο ερώτημα του παριστάμενου πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, «πού βρέθηκε αυτό;» ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Το έκρυψαν και το φύλαξαν αγωνιστές όπως και πολλά άλλα αντικείμενα και ντοκουμέντα που βρίσκονται σήμερα εδώ, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής πολλές φορές».


Μαζική ήταν η παρουσία μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην εκδήλωση
Μαζική ήταν η παρουσία μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην εκδήλωση
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, καθώς το Μουσείο τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής, ο δήμαρχος Ηλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, που μετέφερε κι ένα μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, ενώ το χαιρετισμό της κυβέρνησης μετέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.Παραθέτουμε το χαιρετισμό στην εκδήλωση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.


Ο Δ. Κουτσούμπας τοποθετεί στην προθήκη το περίστροφο του Νίκου Μπελογιάννη
Ο Δ. Κουτσούμπας τοποθετεί στην προθήκη το περίστροφο του Νίκου Μπελογιάννη
Πηγή Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: