Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ !!


 Ο πλέον χρεοκοπημένος μύθος ..


Για το «κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης» και την ανάγκη να «προφυλαχθεί» έκανε λόγο, για μια ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τους γνωστούς, χρεοκοπημένους μύθους περί επιστροφής στις «ιδρυτικές αρχές» της ένωσης του κεφαλαίου, σαν να είναι αυτές κάτι διαφορετικό από τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.


Μετά τους λεονταρισμούς περί ενδεχόμενου «μπλοκαρίσματος» του περιεχομένου της Διακήρυξης, ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι δεν ψηφίζει «εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα», την ώρα που η κυβέρνησή του, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, εφαρμόζει κατά γράμμα όλα τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου και διαπραγματεύεται και νέα στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Παρόλα αυτά, συνεχίζοντας την προσπάθεια καλλιέργειας αυταπατών στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε πως πήρε «καταφατική απάντηση» στο ερώτημα που έθεσε στους ομολόγους του, για το αν «το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης...».

Οι δηλώσεις υπεράσπισης της ΕΕ έρχονταν την ίδια ώρα που όλα τα στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι αγωνίζονται για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» κι ενώ είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα σηματοδοτήσει νέα κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους για να ανακάμψει το κεφάλαιο (βλέπε και ρεπορτάζ σελίδα 3).
Προτάσεις για αποτελεσματικότερη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος

Πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσαν χτες στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης οι Χρ. Βερναδάκης, Αν. Δημητρόπουλος, Κ. Ζώρας, Γ. Κατρούγκαλος, Ηλ. Νικολόπουλος, Κ. Χρυσόγονος. Στο εισαγωγικό τους σημείωμα δεν κρύβουν την πρόθεση να συνδράμουν στην επιδίωξη να ενισχυθεί η «αξιοπιστία» του αστικού πολιτικού συστήματος και, με το σχέδιο που εισηγούνται, κάνουν καθαρό ότι επιδιώκεται «η προσαρμογή της κοινοβουλευτικής πρακτικής στο νέο πολιτικό περιβάλλον».

Δηλαδή, η εξασφάλιση της αναγκαίας πολιτικής σταθερότητας για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, σε συνθήκες που δύσκολα επιτυγχάνεται αυτοδυναμία από ένα κόμμα. Οι άξονες στους οποίους βασίζεται η πρόταση είναι: «1. Μία νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, 2. Διακριτότητα Κράτους - Εκκλησίας, 3. Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, 4. Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, 5. Θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: