Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

 ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ


 Δια της γνωστής μεθόδου.. Τη σαλαμοποιούν και τη βγάζουν με το κιλό στη αγορά ενέργειας..



«Σημαντικά βήματα» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στα Ενεργειακά έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ουσιαστικά έχει «κλειδώσει» η άρση της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στα εγχώρια λιγνιτικά αποθέματα, όπως προβλέπει και η σχετική πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, αλλά και συνολικά η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση. Σύμφωνα, με όσα επίσημα ανακοινώνονται, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη «ανοιχτές», ωστόσο ταυτόχρονα υπάρχουν «διαρροές» περί συμφωνίας που προβλέπει πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ, με τη διαδικασία να ξεκινά το ερχόμενο φθινόπωρο όπου θα αναζητηθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνει καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η πώληση του 17% της επιχείρησης σε «στρατηγικό επενδυτή»...

Κι ενώ η κυβέρνηση προχωρά ένα ακόμη βήμα την «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας, τα στελέχη της επιδίδονται σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των όσων συναποφασίζονται κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, με απλά λόγια, δηλαδή, να «χρυσώσουν το χάπι» στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στο λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο χτες, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης συναντήθηκε στην έδρα του υπουργείου στην Αθήνα με τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κοζάνη όπου θα προβεί σε ανακοινώσεις. Νωρίτερα το πρωί, μιλώντας στη Βουλή, εμφανίστηκε στοχοπροσηλωμένος στην ανάγκη «μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα», στο πλαίσιο πάντα της «απελευθέρωσης», οι οποίες, όπως είπε, «είναι καταδικασμένες να πετύχουν». Στην ομιλία του, αν και δεν υπήρξαν ειδικές αναφορές για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αναφέρθηκε στο θέμα των «ενεργειακών συνεταιρισμών» - για το οποίο το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο - σημειώνοντας ότι οι συνεταιρισμοί αυτού του τύπου σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία «έχουν 20% μερίδιο και αποτελούν νέο πεδίο αλλαγών στον ενεργειακό τομέα».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωνε ότι η κυβέρνηση «υπερασπίζει τον δημόσιο χαρακτήρα» της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι τα όσα τελικά συμφωνηθούν θα πρέπει να συγκριθούν «με τα όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ, με τα όσα απαιτούσαν οι δανειστές καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και με τις προγραμματικές θέσεις της ίδιας της κυβέρνησης», ουσιαστικά δηλαδή, καλώντας το λαό να επιλέξει το «καλύτερο» σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας! Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους και μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ρ. Σβίγκου, ο Γ. Κατρούγκαλος, κ.ά.

Την ίδια στιγμή χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ήρθε να δώσει συνέχεια στην κάλπικη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα, πάνω βέβαια στο κοινό έδαφος της συμφωνίας για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας. Οπως είπε «...η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50% και το έκαναν με μηδενικό αντάλλαγμα. Η κατάσταση οδηγεί σε κατάρρευση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της. Η ΔΕΗ έχει απολέσει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας. Για τη διάλυση της ΔΕΗ η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: