Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΔΕΗ : ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ..

 ΔΕΗ : ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ..


Τώρα οι μπράβοι τύπου μαφίας και τραπεζών είναι θεσμοθετημένοι... 



Σε εισπρακτικές εταιρείες και funds αποφάσισε να αναθέσει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η διοίκηση της ΔΕΗ με την προσυπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκης, προδιαγράφοντας ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα και ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, στο όνομα της μεγαλύτερης ρευστότητας της ΔΕΗ, που θα μετατραπεί σε επιπλέον διευκολύνσεις προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.


Ο Εμ. Παναγιωτάκης, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ορθά - κοφτά σημείωσε ότι «το κοινωνικό πρόσωπο» της ΔΕΗ «και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους». Γι' αυτό πρόσθεσε «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία, η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, που έχουν συστήματα δικά τους, δεν πάει το μυαλό σας. Εχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο - θα πω την έκφραση - σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%»!


Συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα μας δώσει πολύ μεγάλη ανάσα, για να μην πω διασφάλιση». Είπε ακόμα, με την ίδια... αποφασιστικότητα ότι «επίσης, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε και σε αυτό που λέγεται securitisation, δηλαδή, σε τιτλοποίηση. Υπάρχουν μεγάλα διεθνή Fands, τράπεζες και η Bank of Amerika και η Deutsche Bank και η HSBC, όλοι, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα. Αρα, θα αξιοποιήσουμε και αυτό».


Οσο για το ποιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις εκβιαστικές μεθόδους των εισπρακτικών, ο Εμ. Παναγιωτάκης το άφησε να εννοηθεί, λέγοντας πως «συνολικά είναι περίπου 2,1 δισ. τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και 550 εκατ. από τους τελικούς πελάτες. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι πελάτες που είτε έχουν κλείσει, είτε έχουν παύσει να ηλεκτροδοτούνται, εξοχικά σπίτια, σπίτια στο χωριό ή επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους».
Πάντως, αμέσως μετά, αναφερόμενος στα 210 εκατ. που οφείλει η ΛΑΡΚΟ θεώρησε «επιτυχία μας ότι έχει χαραχτεί μια προοπτική να είναι συνεπής απέναντί μας και στους τρέχοντες λογαριασμούς, αλλά και να διακανονίσει ένα σημαντικό μέρος από αυτά»...


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, με την επισήμανση του οποίου αναδείχθηκε και το όλο θέμα, ρώτησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, που ήταν παρών στην Επιτροπή «αν η κυβέρνηση καλύπτει πολιτικά τις επιδιώξεις της ΔΕΗ να προσλάβει εισπρακτική εταιρεία για τα οφειλόμενα και να πωλήσει τα οφειλόμενα στα διάφορα funds», ενώ τόνισε ότι «εδωπέρα θα έπρεπε να υπάρχει μια συζήτηση επί της ουσίας, όχι για το πώς θα κερδίσει η ΔΕΗ αλλά για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της ενεργειακής φτώχειας». Οπως σημείωσε, «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες πηγές ανεκμετάλλευτες και αναξιοποίητες». Ζήτημα που, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «όταν μπαίνουν ως κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και η απελευθέρωση της αγοράς».


Η απάντηση του υπουργού ήταν ξεκάθαρη ως προς την πλήρη κάλυψη που παρέχει στις αποφάσεις της διοίκησης. «Νομίζω πως είναι σαφές - είπε - ότι η κυβέρνηση νομοθετεί και φτιάχνει πλαίσιο και η ΔΕΗ - είναι πλήρως αυτόνομη εταιρεία - έχει τα δικά της σχέδια, τη δική της πολιτική, διότι είναι μια εταιρεία - που έχει βεβαίως το Δημόσιο το 51% - αλλά είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο»...
Αργά το βράδυ, η διοίκηση της ΔΕΗ με διαρροές της - και όχι επίσημη ανακοίνωση - στο ΑΠΕ - ΜΠΕ διέδιδε ότι δεν πρόκειται για εισπρακτικές εταιρείες αλλά για πρόσληψη... «συμβούλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: