Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


 Ξεκίνησε η υπόθεση της επίθεσης σε Πακιστανούς στην Ιεράπετρα..Το έγκλημα είναι στο DNA τους



Ξεκίνησε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η πέμπτη από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις, η ρατσιστική δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες με καδρόνια σε βάρος Πακιστανών εργατών στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας στην Κρήτη, το Φλεβάρη του 2013. Υπάρχει ήδη καταδίκη πρωτόδικα για τους 5 χρυσαυγίτες που συμμετείχαν. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λασιθίου, «στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών της Τοπικής Οργάνωσης (σ.σ. της Χρυσής Αυγής) την Τετάρτη 13/2/2013 οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της Τοπικής Οργάνωσης και έλαβαν την απόφαση να μεταβούν στη Βαϊνιά Ιεράπετρας, όπου (...) εργαζόντουσαν Πακιστανοί, με σκοπό να βιαιοπραγήσουν σε βάρος τους...». Σύμφωνα, επίσης, με την απόφαση, οι χρυσαυγίτες κατευθύνθηκαν πρώτα σε οικοδομή για να εφοδιαστούν με ξύλα και στη συνέχεια όλοι μαζί χτύπησαν τα θύματά τους στο κεφάλι, ενεργώντας «με κίνητρα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα».

Ενας από τους δράστες στην προανάκριση κάνει λόγο για γνωστούς χρυσαυγίτες στην Ιεράπετρα που τον προσέγγισαν (στα τέλη του '12) και του πρότειναν να γίνει μέλος της Χρυσής Αυγής, με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσουν να διοριστεί στη ΔΕΗ ή σε κάποια θέση στο Δημόσιο... Επιπρόσθετα, ένας εκ των καταδικασθέντων υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο Νομό Λασιθίου, ενώ ένας ακόμα ήταν σύζυγος υποψήφιας βουλευτή στον ίδιο νομό και υπήρξε και διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου Ιεράπετρας, αλλά συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα μετά τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ Λασιθίου ότι έκανε κήρυγμα υπέρ της Χρυσής Αυγής στο σχολείο.
Δύο από τους τρεις Πακιστανούς που υπέστησαν τη δολοφονική επίθεση, ο Ali Laqat και ο Hanif Mohammad, κατέθεσαν χτες στο δικαστήριο πρώτα για τα φλεγόμενα μπουκάλια με βενζίνη που πέταξαν στο σπίτι τους, ενώ ήταν μέσα, άτομα με μηχανές, κάποιες μέρες πριν από τη δολοφονική επίθεση εναντίον τους.

Ο πρώτος μάρτυρας, περιγράφοντας στο δικαστήριο τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν στην είσοδο και έξω από το σπίτι τους, μίλησε για άτομα που κρατούσαν στα χέρια καδρόνια, φορούσαν μαύρα ρούχα, τους έβριζαν και τους άνοιξαν τα κεφάλια. Η επίθεση κράτησε 5 - 7 λεπτά. «Ενας φώναζε να φύγουμε από το σπίτι αλλιώς θα μας σκοτώσουν», είπε ο δεύτερος μάρτυρας που περιέγραψε πως 5 άτομα με καδρόνια άρχισαν να τον χτυπούν, τον έπιασαν από το λαιμό στην είσοδο του σπιτιού και τον έβγαλαν έξω που ήταν άλλοι τόσοι με ξύλα και χτυπούσαν τους άλλους δύο συμπατριώτες του. Και οι δύο κατέθεσαν ότι τους πέρασε από το μυαλό πως ήταν από τη Χρυσή Αυγή, καθώς συμπατριώτες τους από την Αθήνα τούς είχαν προειδοποιήσει να προσέχουν, εκείνη την περίοδο, γιατί υπάρχουν ομάδες της Χρυσής Αυγής «που τρομοκρατούν ξένους».

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η εξέταση της μάρτυρα Μαρίας Γκάγκα, μητέρας του Φοίβου Δεμερτζίδη, που μαχαιρώθηκε στο Π. Φάληρο από τον χρυσαυγίτη Γ. Αποστολόπουλο, το Γενάρη του 2013. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της ότι εκείνη την περίοδο η Χρυσή Αυγή προσηλύτιζε μαθητές στην περιοχή. «Υπήρχαν μαμάδες που έλεγαν ότι πλησίαζαν τα παιδιά τους», ότι προσπαθούσαν να τα προσεγγίσουν... φιλικά. Εκτός από τα απειλητικά τηλεφωνήματα μετά την επίθεση στο γιο της και τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής έξω από το σπίτι της, για τα οποία κατέθεσε η μάρτυρας και στην προηγούμενη δικάσιμο, περιέγραψε στο δικαστήριο και ένα γεγονός στο χώρο της δουλειάς της: «Ηρθαν δύο τύποι στη δουλειά μου - δούλευα σε ένα εστιατόριο της Νέας Σμύρνης - ογκώδεις, ξυρισμένοι, με στρατιωτικά, αρβύλες. Ο ένας μου είπε "κάπου σε γνωρίζω, βγαίνεις συχνά στην τηλεόραση;". Φοβήθηκα, πήρα 4 - 5 άτομα, ήρθαν στο μαγαζί να με στηρίξουν. Η μία κοπέλα ήταν με αγκυλωτούς σταυρούς και σβάστικες»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: