Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΚΑΝΑΓΙΕΣ ! ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΜΟΣ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ !!

Αποτέλεσμα εικόνας για έγκυες
 ΚΑΝΑΓΙΕΣ ! ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΜΟΣ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ !!


Γλιστρούν όμως πάνω στα σάλια τους και κάποια στιγμή θα υποστούν ανεπανόρθωτα πολιτικά κατάγματα..



«Μαξιμαλισμός» είναι για την κυβέρνηση τα αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση των νοσοκομείων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και για προστασία των δικαιωμάτων τους, όπως αυτό της μητρότητας, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.


Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την ομηρία και τον εργασιακό μεσαίωνα που εξακολουθούν να βιώνουν οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Οπως σημείωσε, «έφυγαν από τη Σκύλλα των αυθαιρεσιών του εργολάβου και έπεσαν στη Χάρυβδη των συμβάσεων έργου, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης». Εφερε ως παράδειγμα τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), η οποία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα μωρομάνας στην καθαριότητα για 6μηνη άδεια μητρότητας, όπως και να δώσει άδεια σε δύο γυναίκες στη σίτιση με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη. 

Πρόκειται για δικαιώματα, σημείωσε, που «όπως και το επίδομα άδειας, ο 13ος και ο 14ος μισθός ακόμα αναγνωρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα». Με άλλα λόγια, επισήμανε, «οι εργαζόμενοι αυτοί δεν δικαιούνται ούτε τα δικαιώματα δημοσίου ούτε ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, διαιωνίζει την εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων ακόμα και χωρίς εργολάβο, με τον ίδιο τον εργαζόμενο ως εργολάβο του εαυτού του».


Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε ερώτηση του σωματείου για τις εργαζόμενες αυτές, «η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει. Δηλαδή, να αντιμετωπίσουν το άθλιο δίλημμα αν θα γεννήσουν το παιδί τους ή θα χάσουν την δουλειά τους». Δουλειά η οποία ούτως ή άλλως έχει ημερομηνία λήξης, όταν «οι υπηρεσίες αυτές είναι αναγκαίες, είναι υποχρεωτικές για να λειτουργεί στο νοσοκομείο».


Ο Μ. Συντυχάκης απαίτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να παραμείνουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση λήγει στο τέλος του 2017, για το δικαίωμα τόσο σε αυτούς όσο και όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο Υγείας και Πρόνοιας, στη μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα της εξάμηνης άδειας μητρότητας με αποδοχές, πλήρη εργασιακά δικαιώματα, επιδόματα, δώρα.


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, παρουσίασε ως... κατόρθωμα τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει για τη μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας έως 24 μήνες, δηλαδή και πάλι με ημερομηνία λήξης, όπως και την τροποποίηση της μοριοδότησης, προκειμένου να «δοθεί έμφαση», όπως είπε, «σε αυτούς που έχουν εμπειρία και όχι μόνο στην ανεργία».


Αποφεύγοντας να απαντήσει στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της ομηρίας τους, ισχυρίστηκε ότι οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που γλίτωσαν «από τη συμπεριφορά του εργολάβου που τις έπαιρνε από το νοσοκομείο και τις έβαζε και καθάριζαν και μερικά άλλα σπίτια», ενώ χαρακτήρισε τις αμοιβές τους «εξαιρετικά καλύτερες από αυτές που ήταν».


Οσο για τα αιτήματα των εργαζομένων που μετέφερε στη Βουλή ο Μ. Συντυχάκης, για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και για προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «είναι επίδειξη μαξιμαλισμού», ενώ «υπενθύμισε» στον βουλευτή του ΚΚΕ ότι «είμαστε σε πλαίσιο επιτροπείας και ότι διανύουμε μνημόνιο», όταν στην πραγματικότητα βέβαια η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η ένταση της εκμετάλλευσης και στα νοσοκομεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου.
 
 
Οι εργαζόμενοι απαντούν αγωνιστικά σε κυβέρνηση και εργολάβους
Κόντρα στην κυβέρνηση που χαρακτηρίζει «επίδειξη μαξιμαλισμού» τα δίκαια αιτήματά τους, καθώς και στην ένταση της εκμετάλλευσής τους από τους εργολάβους, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε μια σειρά χώρους.


Οι καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο συνεχίζουν την απεργία που ξεκίνησαν στα μέσα Φλεβάρη ενάντια στις μειώσεις μισθών που επέβαλε ο εργολάβος, ο οποίος τελικά κατέβαλε ένα μέρος από τα χρήματα που είχε περικόψει το προηγούμενο διάστημα. Σήμερα, οι εργαζόμενες θα αποφασίσουν σε Γενική Συνέλευση τα επόμενα βήματά τους, ενώ χτες μετέφεραν τα αιτήματά τους στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Στο πλευρό τους είχαν τα κλαδικά σωματεία καθαριστριών Αττικής και Πειραιά, εκπροσώπους του ΠΑΜΕ από τους εργαζόμενους του ΕΜΠ και εκπροσώπους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), οι οποίοι έθεσαν στο επίκεντρο την ανάγκη να μπει τέρμα στο καθεστώς της εργολαβικής εργασίας και να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες τις εργαζόμενες.


Σε συγκέντρωση σήμερα, στις 8 π.μ., στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οι κινητοποιήσεις των εργολαβικών και η απόφασή τους να απαντήσουν στην απληρωσιά με επίσχεση εργασίας, είχε αποτέλεσμα να καταβάλει η εργοδοσία τη μισθοδοσία ενός μήνα και να υποσχεθεί ότι μέσα στη βδομάδα θα καταβληθεί ακόμα ένα μηνιάτικο.


Την καταβολή σημαντικού μέρους των οφειλόμενων δεδουλευμένων τους πέτυχαν μετά από πολύμηνο αγώνα, με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Σε κοινή τους ανακοίνωση η Σωματειακή Επιτροπή των Καθαριστριών και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων υπενθυμίζουν πως η εργολαβική εταιρεία κατέβαλε αυθαίρετα μειωμένες αμοιβές στις εργαζόμενες, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται ποσά που φτάνουν κατά μέσο όρο τα 2.000 ευρώ σε κάθε μία. Μέσα από κινητοποιήσεις που οργάνωσαν από κοινού με το σωματείο τους, οι καθαρίστριες ανάγκασαν τον εργολάβο να καταβάλει σημαντικό μέρος των μισθών τους. «Είναι μία ακόμα νίκη, που δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη οργανωμένα μέσα από το Σωματείο μας με ταξικό προσανατολισμό, μπορούν να έχουν κατακτήσεις, όπως συμβαίνει με τις συγκεκριμένες εργαζόμενες (συμβάσεις αορίστου χρόνου, ρεπό, άδειες, αυξήσεις στους μισθούς, καταβολή κλεμμένων κ.ά.)», σημειώνουν και καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: