Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

MEIΩΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

 MEIΩΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ


Εδώ και ένα τριήμερο με τον ουρανό εν αιθρία προειδοποιούσαμε μόνοι εμείς πως χαλκεύεται βόμβα για τη παιδεία εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης.. 


Δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές ζητούν οι πρυτάνεις. Στις εισηγήσεις που απέστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση, κενά στο διδακτικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και αυξημένο αριθμό φοιτητών λόγω των μετεγγραφών.

Μείωση στον αριθμό των εισακτέων έως και 50% σε σχέση με αυτόν που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ζητούν οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με το «Έθνος», πριν από λίγες ημέρες οι διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένες εισηγήσεις για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

 Πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων μιλώντας στο «Έθνος» υποστηρίζουν ότι ζητούν δραστικές περικοπές στον αριθμό των εισακτέων, λόγω της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, της έλλειψης υποδομών αλλά και του πρόσθετου αριθμού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγγραφών. Τα πανεπιστήμια, προσθέτουν, δεν μπορούν κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ζητούν να «ψαλιδιστούν» οι εισακτέοι κατά 50%, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (μείωση 42%) και έπονται το Πανεπιστήμιο Πειραιά (-35,80%), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (-34,10%) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-30%).
Οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν συνταχθεί αυθαίρετα, αλλά στηρίζονται στη λογική πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν τα Ιδρύματα με βάση τα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές των ΑΕΙ και το έμψυχο δυναμικό.

Και τώρα το άρθρο μας που δημοσιεύτηκε προ τριων ημερών

 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ..

 
 Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Αργοπορημένη καλημέρα αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.. Κι αυτό επειδή φθάνουν στ’ αυτιά μου διάφορα φληναφήματα αξιωματούχων της παιδείας με υπαινιγμούς του τύπου σαρωτικές αλλαγές! Δεδομένου ότι σε προσωπικό επίπεδο έχω διαβαθμίσει τη παιδεία ψηλότερα ακόμη και της υγείας, να επιστήσω την προσοχή στους μαθητευόμενους μάγους πως: Το επίπεδο της παιδείας μας ιδία της δευτεροβάθμιας, είναι σχεδόν το υπερθετικό άριστο με παγκόσμια αποδεικτικά στοιχεία. Πέραν αυτού μόνον η παιδεία του θεού.
Σχήμα λόγου ωστόσο : Επιμένουν ορισμένοι ψίθυροι που θέλουν να καταργούνται οι πανελλαδικές και η είσοδος στα πανεπιστήμια να ορίζεται αποκλειστικά από τον βαθμό του απολυτηρίου.  Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για ράδιο αρβύλες και ότι η άκρα του τάφου σιωπή που τηρεί το υπουργείο παιδείας οφείλεται στο ότι δεν είναι δυνατόν να ασχολείται κανείς με μαλακίες. Διαφορετικά θα το εκλάβω ως δόλια αλλοίωση των όρων που επιβάλλουν τις «ισότιμες» ευκαιρίες εισόδου στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, έστω και αν αυτό το «ισότιμες» έχει από ετών προσβληθεί σοβαρά, από την οικονομική δυνατότηταπρόσβασης της οικογένειας  στη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Αν παρά ταύτα επιδιώκουν να την καταργήσουν, τότε καλά θα κάνουν να διευρύνουν το πρόγραμμα μαθητείας του δημόσιου σχολείου και να καλύψουν τα κενά του εκπαιδευτικού προσωπικού στην απουσία των οποίων οφείλονται και τα όποια κενά στη γνώση των μαθητών. Στη περίπτωση που θα επιμείνουν είναι πλέον βέβαιο πως αποδέχονται την αδυναμία θεραπείας της χρόνιας αυτής ασθένειας, αφού η φροντιστηριακή εκπαίδευση όχι μόνον δεν θα μετριαστεί αλλά θα πολλαπλασιαστεί για τον βαθμό. (ο οποίος όπως είναι γνωστό επιβάλλει σχέσεις οικονομικής διαπλοκής μεταξύ εκπαιδευτικών και κηδεμόνων..) Κάτι που θα αποκλείσει οριστικά τους απογόνους των φτωχών οικογενειών από τη πανεπιστημιακή εξειδίκευση και όσο ακόμη αυτή αντέχει θα την χαρακτηρίζω και μόρφωση. Και είστε πάρα πολύ μικροί κανάγιες για μια τόσο μεγάλη ατιμία..

Δεν υπάρχουν σχόλια: