Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΞΕΠΛΥΝΕ ΤΟ ΝΑΤΟ


 Ο πάτος του εξευτελισμού τους είναι διπλός και τριπλός



Υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με το πρόσχημα ότι θα παρατηρεί τις κινήσεις της Αγκυρας τάχθηκε, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που ήδη φλέγεται από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, εμφάνισε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως «εγγυητές» για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.


Ειδικότερα: Αναφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο με τους τουρκικούς κανονιοβολισμούς στο Φαρμακονήσι, έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και απευθυνόμενος στην τουρκική ηγεσία είπε ότι «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή». Ταυτόχρονα, ανάγοντας το ΝΑΤΟ σε «εγγυητή» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κρύβοντας ότι η πρόσκληση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο μπλέκει το λαό ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημείωσε πως «έχουμε μιλήσει και με το ΝΑΤΟ. Και όπως θα θυμόσαστε, η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ - που έχει έρθει για το Προσφυγικό - από το Αιγαίο (...) Η παρουσία του ΝΑΤΟ ενοχλεί την Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες ή περιόδους που θέλει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο»...


Ταυτόχρονα, ο Ν. Κοτζιάς σκιαγράφησε την πρεμούρα της κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης ευρύτερα να παράσχει τέτοιες υπηρεσίες στο ΝΑΤΟ και στο νότιο σκέλος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, προσδοκώντας σε γεωστρατηγική αναβάθμιση έναντι άλλων κεφαλαίων της ζώνης. Ειδικότερα, ερωτηθείς ο ΥΠΕΞ αν «η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τη Σούδα, πρώτα απ' όλα, θα συνεχιστεί (...) αυτή η συνεργασία» με το ΝΑΤΟ, και «αν υπάρξει αίτημα για περαιτέρω παραχώρηση διευκολύνσεων ή και άλλων βάσεων ενδεχομένως, στο πλαίσιο του πολέμου κατά του ISIS, ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας», απάντησε επί λέξει: «Θα πρέπει να πουν τι θέλουν, πώς το αιτιολογούν και με τι ανταλλάγματα».


Παραπέρα, για τα Ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς εκφράστηκε θετικά για τη Συμφωνία του Ελσίνκι του 1999 και με βάση αυτή να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη συμφωνία η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποδεχθεί πως υπάρχουν «συνοριακές διαφορές» πέραν της υφαλοκρηπίδας. Επίσης, η Συμφωνία του Ελσίνκι ήρθε ως συνέχεια της Συμφωνίας της Μαδρίτης το 1997, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.


Για τις επαφές του με «τους Αμερικανούς του Τραμπ» ανέφερε: «Συζήτησα για την περιοχή. Και υπογράμμισα (...) τη θετική ατζέντα που υπάρχει για την Ελλάδα, το σπουδαίο ρόλο που παίζει η Ελλάδα και η διπλωματία της και οι άλλες δραστηριότητές της για τη σταθερότητα της περιοχής, δηλαδή ότι είμαστε ένας παράγοντας που προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Αλλη μια σαφής υπόμνηση της πρεμούρας της ντόπιας αστικής τάξης να συνδράμει ...εποικοδομητικά την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «είναι κακό όταν βαλτώνει η διαδικασία και πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Γι' αυτό συμφώνησα και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη "Γενεύη ΙΙ", που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο κ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Ακιντζί». Ολα αυτά, βέβαια, πάνω στα διχοτομικά σχέδια που αναπτύσσονται για την Κύπρο.

Τέλος, για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ανέφερε ότι «πολιτικά καταγγέλλουμε κάθε είδους πραξικόπημα (...) Από την άλλη, το ποιος είναι πραξικοπηματίας ή όχι και αν έχει και θα έχει δίκαιη δίκη στην Τουρκία ή όχι και έχει καταφύγει στην Ελλάδα, το κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: