Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΑΝ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

γενοκτονία
 ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΑΝ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
 
 
 Άνευ αιρέσεων ο θάνατος των αντιλαϊκών μέτρων υπό αίρεση τα επονομαζόμενα και αντίμετρα..
 
Το μαύρο άσπρο επιχειρούν να κάνουν από χτες τα επιτελεία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, αλλοιώνοντας το βαθιά ταξικό αντιλαϊκό της πρόσημο και επιχειρώντας να κρύψουν τα επόμενα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησαν για τσεκούρωμα του αφορολόγητου, των συντάξεων και των εργασιακών για τα επόμενα πολλά χρόνια, πίσω από ένα «σύννεφο» ψεύτικων προσδοκιών για φιλολαϊκά «αντίμετρα» και καπιταλιστική ανάκαμψη που θα συμβαδίζει τάχα με τις κοινωνικές ανάγκες.

Τον «τόνο» των τέτοιων παρεμβάσεων έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιχειρώντας να «κωδικοποιήσει» το κυβερνητικό «αφήγημα» γύρω απ' το τι συμφωνήθηκε.
 
«Ανευ αιρέσεως» τα αντιλαϊκά μέτρα, υπό αίρεση τα «αντίμετρα»

Η κυβέρνηση που - ανεξάρτητα από το τελικό ύψος του λογαριασμού που θα συμφωνήσουν τα τεχνικά κλιμάκια - συμφώνησε προχτές στη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, για να πιάνονται οι στόχοι των «πλεονασμάτων» για τα επόμενα πολλά χρόνια, παλεύει από χτες να μετατοπίσει τη συζήτηση από την προνομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε για μετά το 2019, στο ότι αυτά θα συνοδεύονται και από κάποια μέτρα που βαφτίζει «αντίμετρα» και τα οποία υποτίθεται θα εξισορροπούν τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις. Πάντως, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι ήδη «τρέχουν» αντιλαϊκά μέτρα που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και θα υλοποιηθούν το 2018 και το 2019 όπως η περαιτέρω μείωση ή η κατάργηση του ΕΚΑΣ.


Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε χτες ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους. Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019 γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης», ενώ και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες σε παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ ότι «θα παίρνουν 100 και θα δίνουν 100» από το λαό.
Πρόκειται για «αφήγημα» - άξιο... παπατζή, αφού η κυβέρνηση πέρα από τον ισχυρισμό που δεν αντέχει κριτικής ότι τάχα θα «απαλύνει» τις πληγές των λαϊκών στρωμάτων που η ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ανοίγει, κρύβει ότι:
  • Το μόνο δεδομένο που υπάρχει με βάση τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ (και το ότι δεν έχουν κλείσει μια σειρά παράμετροι όπως π.χ. το ακριβές ύψος των πλεονασμάτων κ.τ.λ.) είναι τα μέτρα που περιλαμβάνουν τσεκούρωμα αφορολόγητου - συντάξεων και νέες «διαρθρωτικές αλλαγές» στα Εργασιακά (ύψος ομαδικών απολύσεων κ.ά.), αλλά και η δέσμευση ότι σε περίπτωση που οι αντιλαϊκοί «στόχοι» δεν πιάνονται θα παίρνονται και νέα μέτρα.
Χαρακτηριστικά, ο Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε: «Τόσο τα μέτρα, όσο και τα αντίμετρα θα ισχύουν άνευ αιρέσεως από την 1.1.2019. Από εκεί και πέρα, το σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας εξαρτάται από το αν και κατά πόσο θα επιτευχθούν οι στόχοι οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Προφανώς, αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας, τότε αυτό σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό που θα δημιουργηθεί (...) προϋπόθεση για την ισχύ όχι μόνο αυτών των μέτρων, αλλά του συνόλου της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία είναι νομοθετημένη, έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα επιτύχει τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Αν δεν το επιτύχει (...) μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε περικοπές από κάπου αλλού». Δηλαδή, τα μέτρα που θα προνομοθετηθούν τώρα είναι «κάβα» και από εκεί και πέρα, με βάση την «απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων θα παίρνονται και επιπλέον αν χρειάζεται. Κι όμως, η κυβέρνηση, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα πανηγυρίζει γιατί η «κάβα» των μέτρων που θα ψηφιστούν τώρα «θα έχουν άμεση ισχύ και δεν θα υπάρξουν μέτρα υπό αίρεση», όπως έλεγε χτες ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας!
  • Τα λεγόμενα «αντίμετρα» δεν θα αφορούν κατά βάση τα λαϊκά στρώματα, αλλά την εκ νέου στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μαζί βεβαίως με ορισμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας - διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής» τα ονομάζει η κυβέρνηση - δηλαδή προς ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση παρότι αρνείται να περιγράψει με ακρίβεια το ύψος των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που θα συζητηθούν στο πλαίσιο των «τεχνικών διαπραγματεύσεων» που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα, σπεύδει να προκαταλάβει ότι τα «αντίμετρα» θα αφορούν επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ, προσαρμογή του ΦΠΑ σε τομείς όπως τα τρόφιμα, την Ενέργεια κ.ο.κ., κρύβοντας πως συμφώνησε ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» δεν θα ψηφιστούν από τώρα, θα εγκρίνονται σε κάθε φάση από δανειστές και θεσμούς που σταθερά ζητάνε μόνο «αναπτυξιακά» μέτρα (ζήτημα στο οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση που σε προηγούμενη φάση μίλαγε για 1% των πλεονασμάτων που θα πηγαίνουν ως «βοήθημα» στις επιχειρήσεις), ενίσχυσης δηλαδή της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου (με φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές κ.ο.κ.) και πάντα υπό την αίρεση ότι οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων που θα φορτώνονται στο λαό, πιάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: