Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ


 Με Εθνικό Νόμισμα θα κάνουμε την μνημονιακή υποδούλωση και φτωχοποίηση παρελθόν.

Σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε βαθιά κρίση και αποσύνθεση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποστεί ρωγμές στην παντοδυναμία τους, και πολλές από τις παλιές διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν ή ανατρέπονται προς ασταθή και αβέβαιη αυτή τη στιγμή κατεύθυνση.

Σε μια τέτοια περίοδο, που τα μνημόνια διαλύουν την παραγωγική βάση της χώρας, συνεχίζουν την φτωχοποίηση του λαού και την υπονόμευση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, και που προωθείται ουσιαστικά ένα 4ο μνημόνιο ακόμα πιο καταστροφικό από τα 3 προηγούμενα, δεν μπορεί το μνημονιακό καθεστώς να μένει αμετακίνητο. Η αντιμνημονική ανατροπή είναι πλέον προϋπόθεση για την επιβίωση του λαού και της χώρας.

Συνεπώς το αίτημα για κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή του δημοσίου χρέους αλλά και του ιδιωτικού για τους κοινωνικά αδύναμους, οι προοδευτικοί μετασχηματισμοί στην παραγωγή, στην οικονομία και την κοινωνία, η καλά σχεδιασμένη, προετοιμασμένη και συγκροτημένη έξοδος από την ευρωζώνη και η έκδοση εθνικού νομίσματος, που θα συνοδεύεται από ένα αναπτυξιακό φιλολαϊκό πρόγραμμα είναι στόχοι επίκαιροι και αναγκαίοι για μία θετική και ελπιδοφόρα διέξοδο.

Για μας στην ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός ούτε φετίχ. Δεν συνιστά απλώς μια διαφορετική, εθνική τώρα, νομισματική μονάδα για να συνεχίσουμε με άλλη μορφή τις ίδιες πολιτικές λιτότητας, να υπηρετήσουμε τα ίδια ολιγαρχικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τις ίδιες αμαρτωλές διαπλεκόμενες σχέσεις, τις ίδιες πελατειακές λογικές, τα ίδια παρασιτικά κυκλώματα και τις ίδιες πρακτικές της μίζας και της διαφθοράς.

Το εθνικό νόμισμα, αντίθετα, αποτελεί για μας ένα εργαλείο, μια αφετηρία, μια πρόκληση και μια ευκαιρία, για να καταστήσουμε - σε συνδυασμό με την εφαρμογή του συνολικού αλληλοεξαρτώμενου μεταβατικού αναπτυξιακού προγράμματός μας - όλες αυτές τις καταστάσεις παρελθόν. Για να κάνουμε παρελθόν την μνημονιακή υποδούλωση και την ευρωζωνική επιτροπεία και το μη βιώσιμο χρέος, για να καταργήσουμε την λιτότητα, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να διασφαλίσουμε ως δημόσιες και καθολικές τις κοινωνικές ανάγκες σε υγεία – παιδεία - πολιτισμό, να σταματήσουμε το ξεπούλημα της χώρας, να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες και τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και να προχωρήσουμε στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. 

Το εθνικό νόμισμα αποτελεί ένα μεγάλο αναγκαίο βήμα στο δρόμο για την επίτευξη της εθνικής μας κυριαρχίας. Ένα αναντικατάστατο εργαλείο, που μας δίνει τη δυνατότητα να σταματήσουμε την πορεία φτωχοποίησης του λαού, εκποίησης και λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας. Να προστατεύσουμε την ελληνική οικονομία και την εθνική μας παραγωγή και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα αντιμνημονιακό, αναπτυξιακό, φιλολαϊκό, προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου, ανασυγκρότησης, παραγωγικού και κοινωνικού μετασχηματισμού, στήριξης και αναβάθμισης των μισθών, συντάξεων και των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών, πράγματα απαγορευτικά μέσα στη φυλακή της Γερμανικής ευρωζώνης και στο πλαίσιο της αιώνιας λιτότητα που έχει επιβληθεί με το σύμφωνο σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο δρόμος του εθνικού νομίσματος στη βάση ενός αντιμνημονιακού φιλολαϊκού προγράμματος, ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις προοπτικές της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, πρώτα απ' όλα των εργαζομένων. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανέργων για την εξεύρεση εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Τα συμφέρονται της νεολαίας για ένα καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας. Τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και των μικρομεσαίων στρωμάτων, οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ο δρόμος του εθνικού νομίσματος στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος θα πλήξει μόνο μια ολιγαρχία του πλούτου συνδεδεμένη με τα ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και πολιτικά κέντρα, από την οποία επιδιώκουμε να αφαιρέσουμε την εξουσία στη χώρα.
Το έπαθλο της επαναφοράς στο εθνικό νόμισμα, που θα συνοδεύεται από κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την αντικατάστασή τους από μία αναπτυξιακή φιλολαϊκή πολιτική, θα είναι μια νέα Ελλάδα κυρίαρχη, ασφαλής, ανεξάρτητη, βαθύτατα δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και ευημερούσα.

Δημήτρης Στρατούλης
Μέλος πολιτικής Γραμματείας ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια: