Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΗΒ ΜΠΑΝΟΝ

Ο πολεμοκάπηλος σύμβουλος 
     του προέδρου Τραμπ
 
 
  Όσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν τι επιφυλάσσει στον Κόσμο μας η νέα αμερικανική διακυβέρνηση, θα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς σκέφτεται ο Στήβεν (Στηβ) Μπάνον.
 
 
  Άραγε ο Ντόναλντ Τραμπ  σχεδιάζει να μετασχηματίσει τις ΗΠΑ σε χώρα με αυταρχική διακυβέρνηση; Αναρωτιέται δημοσίευμα του SPIEGEL. Κι αυτό επειδή ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος ασπάζεται πλήρως τις ιδέες του επικεφαλής της στρατηγικής του. Κάτι που καθιστά τον 62χρονο Stephen Bannon, τον πλέον επικίνδυνο άνθρωπο στις ΗΠΑ.
 
 
Το Νοέμβριο του 2013, ο ιστορικός Ronald Radosh, είχε επισκεφθεί τον πολυεκατομμυριούχο Μπάνον, στην πολυτελή κατοικάι του στο λόφο του Καπιτωλίου. Εκείνη την εποχή ο Μπάνον ήταν γνωστός ως επικεφαλής του ιστότοπου ακροδεξιάς προπαγάνδας “Breitbart’’.
 
 
Καθώς συζητούσαν για τους πολιτικούς στόχους του ο Μπάνον είπε: «Είμαι Λενινιστής».
Σοκαρισμένος ο ιστορικός τον ερώτησε «τι εννοεί;». Για να πάρει την απρόσμενη απάντηση: "Στόχος μου –όπως και του Λένιν- είναι να καταστρέψω το κράτος. Να συντρίψω τα πάντα καταστρέφοντας το σημερινό κατεστημένο. Από το Δημοκρατικό κόμμα, τα Μίντια, αλλά επίσης και τους Ρεπουμπλικάνους».
Τα περιέγραφε όλα αυτά ο Radosh σε κομμάτι του στο ειδησεογραφικό news website The Daily Beast:
 
 
 
 
Φωτό: The Daily Beast : ‘MY GOAL’ Steve Bannon, Trump's Top Guy, Told Me He Was 'A Leninist' Who Wants To ‘Destroy the State’.
 
 
  Λίγο αργότερα, η Julia Jones, κάποτε στενή συνεργάτης του Μπάνον, μοιράστηκε με τους επισκέπτες του ιστότοπου Daily Beast για να τον περιγράψει: «Ο Μπάνον είναι ένθερμος μιλιταριστής ερωτευμένος με τον πόλεμο, που αποτελεί κάτι σαν ποίηση γι΄αυτόν. Βιβλία για τον πόλεμο είναι παντού γύρω του. Από την εποχήτ ης αρχαίας Ελλάδας ως τη ρωμαϊκή εποχή γνωρίζει για κάθε μάχη κάθε πόλεμο. Αλλά τα πιο αγαπημένα βιβλία του, είναι του Κινέζου Sun Tzu  "Η Τέχνη του Πολέμου" (γραμμένο το 500 πΧ) και το Ινδουιστικό "Bhagavad Gita μια επική - ιστορία για Αρμαγεδόνα. 
 
Ο άνθρωπος που καταστρώνει την στρατηγική του Λευκού Οίκου
 
 
  Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που ο Μπάνον είχε προβλέψει: «Θα πάμε σε πόλεμο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε πέντε με δέκα χρόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄αυτό».
  Να θυμίσουμε όμως, μόνον, ότι η Κίνα είναι θερμοπυρηνική δύναμη.
  Ο Μπάνον επίσης έχει «προβλέψει» κι άλλον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
  Ο διορισμός του Μπάνον από τον πρόεδρο Τραμπ στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, αποτελεί μία από τις ριζοσπαστικές εκείνες αποφάσεις που δεν θα αλλάξουν μόνον τις ΗΠΑ αλλά και τον Κόσμο ολόκληρο.
 
 
  Έτσι σε κάποιους παρατηρητές, δεν έκανε εντύπωση το χάος που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε Μουσουλμάνους μια και πίσω από την ιδέα βρισκόταν ο Στηβ Μπάνον.
  Κι οι παρατηρητικοί σχολιαστές διακρίνουν την αδιαφορία στις νομικές διαδικασίες, τις έντονες διαδηλώσεις να κρύβουν εκείνες τις μύχιες σκέψεις του Μπάνον για την προετοιμασία μιας μορφής πραξικοπήματος –πειραματισμό για τα όρια της εξουσίας.
Βέβαια, τα οράματα του Στηβ Μπάνον, «για την κρίση του πολιτισμού και την επαναφορά του με τη βία», έχουν βαθιές ρίζες στην αμερικανική πολιτική παράδοση.
  Αλλά τα πολιτικά του οράματα μπορεί να τα διακρίνει κάποιος ξεκάθαρα, στο διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας documentary, Generation Zero (Γενιά Μηδέν) του 2010.
 
 
 H “Generation Zero” θέτει την οικονομική κρίση του 2008 στη διάσταση της τέταρτης στροφής του αμερικανικού κράτους, υποπαράγωγο και διάδοχη κατάσταση στην αντίθετη κατεύθυνση που είχε οδηγήσει η πολιτική κουλτούρα των δεκαετιών του ’60 και ’70.
  Το video αποδίδει την οικονομική κατάρρευση ως προϊόν διεφθαρμένης και ανίκανης  πολιτικής τάξης που ελέγχεται από τις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ. «Το κόμμα του Νταβός», όπως υποστηρίζει ο Μπάνον. Και το documentary, φυσικά, δεν βλέπει τα πράγματα από την αριστερή τους διάσταση, αλλά ακριβώς από την αντίθετη.    Θυμίζοντας την εποχή του ευρωπαϊκού Μεσοπόλεμου.
 
 
  Όπως υποστηρίζει ο Μπάνον, η πολιτική προς τον Σοσιαλισμό  και η «ισχύς των Μαύρων» της δεκαετίας του ‘60 κατέστρεψαν τις “Ιουδαϊκές -Χριστιανικές αξίες” και την καθεστωτική σταθερότητα της δεκαετίας του ’50. (σσ. του Μακαρθισμού).
  Όλα αυτά θυμίζουν την εποχή του προέδρου Theodore Roosevelt, (1858 – 1919), ο οποίος υποστήριζε πως «η μοίρα του Αγγλο-Σαξονικού πολιτισμού, βασίζεται στη ζωή του Αμερικάνου στρατιώτη «ο οποίος μαχόταν για να εξαπλώσει την αμερικανική “αυτοκρατορία της ελευθερίας’’ στο δυτικό ημισφαίριο.
 
 
Επικίνδυνα παιχνίδια επικράτησης ενόψει αλλαγών πολιτικής της Ουάσιγκτον 
 
 
 Ο υπεύθυνος σε θέματα  Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, Michael Flynn υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, μόλις μετά τρεις εβδομάδες αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του.
Παρ΄όλο που ο στρατηγός Φλιν, δεν συγκαταλέγεται στις «προσφιλείς προσωπικότητες», για την πλειοψηφία των Αμερικάνων, ο τρόπος που οδηγήθηκε σε παραίτηση κρίνεται επικίνδυνο γεγονός. 
Και ενδεχομένως να σημάνει σημαντικές αλλαγές στην υπό διαμόρφωση αμερικάνικη εξωτερική πολιτική που οραματίζεται ο νέος πρόεδρος.
Γεγονός πάντως είναι πως η παραίτηση οφείλεται σε ενορχηστρωμένη καμπάνια εναντίον του Φλιν από αξιωματούχους της αντικατασκοπίας που διέρρευσαν στα Μίντιατις τηλεφωνικέ επικοινωνίες του συμβούλους ασφαλείας με το Ρώσο πρεσβευτή Sergey Kislyak.
 
 
  Όπως υποστηρίζει και ο διατελέσας υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα Dennis Kucinich – πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από το Οχάιο - «η κατεστημένη κοινότητα της αντικατασκοπίας, κάνει προσπάθειες  να υπερκεράσει τις δυνατότητες του Τραμπ».
Στη θέση του Φλιν, αμέσως ανακοινώθηκε πως διορίσθηκε ο απόστρατος υποστράτηγος Keith Kellog.
 (“Spiegel’’ | “thedailybeast.com” | informationclearinghouse.info)

Δεν υπάρχουν σχόλια: