Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΗ ΚΡΙΣΗ


 Προς δόξαν τιμή και πλουτισμό των Αμερικανικών βιομηχανιών παραγωγής όπλων..


Συνεχίζει η Τουρκία τις προκλήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αποκαλύπτοντας ότι κάθε άλλο παρά «αποσπασματικές κινήσεις», απλά για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης», είναι οι τελευταίες ενέργειες, όπως προσπαθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα να παρουσιάσουν, καλλιεργώντας εφησυχασμό για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή, που γεννάνε επικίνδυνες εξελίξεις και επιβάλλουν τη λαϊκή επαγρύπνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την προχτεσινή μετάβαση του Ελληνα υπουργού Αμυνας στα Ιμια, μίλησε για «προκλητικές ενέργειες», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία ενεργεί με «καλή αίσθηση» και στόχο να εμποδίσει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Εφτασε, δε, στο σημείο να υποστηρίζει ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει καν αναφέρει πολλές από τις «παραβιάσεις που η Ελλάδα κάνει στην περιοχή των Καρντάκ (σ.σ. όπως οι Τούρκοι αποκαλούν τα Ιμια)» και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Οξύνουν (οι Ελληνες) την ένταση χρησιμοποιώντας το θέμα των Ιμίων. Ο υπουργός Αμυνας πρέπει να έρθει στα συγκαλά του (...) δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την καλών προθέσεων συμπεριφορά μας».

Κατά τ' άλλα, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι διαμάχες μεταξύ των δυο πλευρών πρέπει να λύνονται με διάλογο. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει και νέες απειλές, μιλώντας για τη σημασία να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση και πιθανά ...«λάθη», συμπληρώνοντας: «Εμείς δρούμε με ωριμότητα. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας».

Στο μεταξύ, νέα χαρακτηριστική ανάλυση της εφημερίδας «Χουριέτ», χτες, φέρει τον τίτλο «η Ελλάδα γίνεται συνένοχος στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της Τουρκίας». Ο συντάκτης αναφέρεται στην απόφαση περί μη έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στα γεγονότα του Ιούλη, εκτιμώντας ότι «αυτό που κάνει η Ελλάδα, είναι να βοηθά και να ενθαρρύνει ανοικτά εγκληματίες. Αυτό την καθιστά συνένοχο στην αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος». Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει και ότι μετά τη Συρία, η Ελλάδα είναι η χώρα από την οποία το ΡΚΚ έχει εισπράξει τη μεγαλύτερη βοήθεια.

Πέρα από τις δηλώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 9 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν χτες σε 7 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, έλεγε χτες: «Είμαστε μια χώρα που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στη συνεργασία με τους γείτονές μας, διεθνώς και παγκοσμίως. Είμαστε μια χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν, αλλά και ούτε θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήποτε. Θέλω για άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι είμαστε μια χώρα που πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς θεσμούς, στις διεθνείς διαδικασίες, τις οποίες υπερασπιζόμαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα και για την καθεμία».
Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, έλεγε χτες στο ρ/σ «Alpha»: «Δεν φοβάμαι ούτε ανησυχώ για θερμό επεισόδιο. Παίρνουμε τα μέτρα μας στην πράξη, για αυτό λέμε λίγα λόγια»...

Προηγούμενα, και διόλου τυχαία, Τρίτη και Τετάρτη, ο νέος αρχηγός ΓΕΣ, Αλ. Στεφανής, επισκεπτόταν το σύνολο των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων της Περιοχής Ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού στη Θράκη. Οπως λέγεται από το ΓΕΣ, «ο Αρχηγός διαπίστωσε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους, το εξαιρετικό ηθικό και την αισιοδοξία που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: