Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ :ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Τσακαλώτος: Στόχος η πολιτική λύση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου (Video) - Media 
 Το σίριαλ διαπραγμάτευση παρά τη χαμηλή τηλεθέαση εμπλουτίζεται με νέα επεισόδια..
 
 
Τους στόχους της κυβέρνησης εν όψει του κρίσιμου Eurοgroup της 20ης Φεβρουαρίου περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
 
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση «σε όλο το πακέτο», στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
 
Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, έντιμα προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση-πακέτο, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν ζητήσαμε ιδιαίτερη μεταχείριση.
 
«Ζητάω να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Μπορώ να ζητήσω από την κ. Λαγκάρντ να μην αναφέρεται σε αμφισβητήσιμες μελέτες που λένε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018 όταν σήμερα είναι 2% χωρίς να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη;».
 
«Δεν μπορεί να ζητά από εμάς μέτρα τώρα και από τους Ευρωπαίους για το χρέος να λέει αργότερα. Θέλουμε το ΔΝΤ να πάρει μια δίκαιη απόφαση. Δεν συγχωρείται να μην ξεκαθαρίζει ποια είναι η θέση του και οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «ζητούν μέτρα στηριζόμενοι σε λανθασμένα στοιχεία».
 
Το Ταμείο παίζει «blame game»
Εντείνοντας την κριτική του για τη στάση του ΔΝΤ την απέδωσε σε εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο γιατί μπήκε σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους «και τώρα ο Τόμσεν θέλει να τους πείσει ότι φταίει η Ελλάδα».
 
«Το ΔΝΤ παίζει blame game με την Ελλάδα» τόνισε και εκτίμησε ότι η θέση της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ίδια με την ελληνική σε σχέση με τα μέτρα που ζητεί το Ταμείο. «Θεωρώ ότι η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει απαιτήσεις που θέλουν το ΔΝΤ οπωσδήποτε μέσα και των νέων μέτρων που θέλει το ΔΝΤ» ανέφερε.
 
Διέψευσε ότι έχει λάβει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 48 ωρών. Δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξηγώντας ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια».
 
«Η συνολική λύση θα είναι μία λύση που θα μπορούμε να υποστηρίξει ότι βοηθάει τον κόσμο. Δεν έχουμε καθυστερήσει, έχουμε καθυστερήσει σε 2-3 πράγματα όπως τα πλεονάσματα» είπε.
 
Ερωτηθείς για το το αφορολόγητο σημείωσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, φέτος αυξήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Να περιμένουν όλοι το τελικό πακέτο».
 
Τέλος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αδικίες στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης. Ας πετύχει η Αριστερά και δεν με νοιάζει να πάρω τον «μουτζούρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Δεν πάει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ντάισελμπλουμ
Από την άλλη πλευρά, πάντως, χωρίς την παρουσία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, συζήτηση για την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβούν σε δηλώσεις για την «πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».
 
Σε σχετικό ερώτημα για την απουσία του κ. Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος του ΕΚ Τζαούμ Ντουκ Γκιγιό εξήγησε ότι αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα και πρόσθεσε ότι «το Κοινοβούλιο τον έχει επανειλημμένα προσκαλέσει και ξέρω ότι έχει ενημερωθεί. Υποθέτω ότι η απουσία του συνδέεται με δραστηριότητες εσωτερικής φύσεως (στη χώρα του), δεν είμαι σε θέση να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις, θα πρέπει ο ίδιος να απαντήσει σχετικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: