Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ


 Κοιμηθείτε εσείς και η τύχη σας ..δουλεύει...


Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε μια επιχείρηση απροκάλυπτης διαστρέβλωσης και συσκότισης της πραγματικότητας, προκειμένου να ...«δικαιολογήσει» την προνομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων (την οποία μέχρι λίγο πριν εμφάνιζαν ως «κόκκινη γραμμή») ισχυρίζεται ότι ...«το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο» και ακόμη ότι «πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση», ενώ διακινεί ότι θα «αντισταθμίσει» τα νέα βάρβαρα μέτρα με «επανασχεδιασμό» και μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια, σε μεταφορές και σε βασικά είδη διατροφής.


Πρόκειται, βέβαια, για μια ακόμη απάτη ολκής ενόψει της ομοβροντίας των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, απόλυτα δεδομένη (στη βάση της συμφωνίας τους) είναι η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) καθώς και η σύνθλιψη και των σημερινών συντάξεων.


Μάλιστα, τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «βρέξει - χιονίσει» ανεξάρτητα από την όποια έκβαση του ΑΕΠ και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Την ίδια ώρα, εξετάζεται η δυνατότητα «στοχευμένων» λεγόμενων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων, που θα αφορούν πρώτα και κύρια σε φοροελαφρύνσεις επί των επιχειρηματικών κερδών, σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ά. μέτρα ενίσχυσης της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των ποσών αυτών σε επιλεγμένους τομείς θα προϋποθέτει την έγκριση από την πλευρά των «θεσμών» του κουαρτέτου και για την περίοδο μετά το 2018.

Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, σε περίπτωση που τα νέα μέτρα δημιουργήσουν «δημοσιονομικό περιθώριο», τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να το χρησιμοποιήσει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Σύμφωνα με «άτυπη» κυβερνητική ενημέρωση «πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Γιούρογκρουπ, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Το παραπάνω φαίνεται να συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα για τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα (επεκτείνονται μέχρι το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες). Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να διαφημίσει τις διακρατικές και κρατικές ενισχύσεις στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: