Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΑΜΥΝΑΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

 ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΑΜΥΝΑΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ


 Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι; Μα τα γνωστά.. Εξοπλισμούς κι ισορροπίες στην επικίνδυνη τραμπάλα μεταξύ ημών και της Τουρκίας



Για πολλοστή φορά βρέθηκε στο υπουργείο Αμυνας χτες ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, για διαβουλεύσεις με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο.
Επισήμως λέγεται ότι «συζήτησαν θέματα αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας». Από διάφορες πλευρές, πάντως, λέγεται ότι αντικείμενο ήταν ο περιβόητος εκσυγχρονισμός αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι αναμένεται σύντομα να σταλεί επισήμως το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης («Letter of Request») προς τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση να σκέφτεται να αιτηθεί τον εκσυχρονισμό περίπου 90 F-16 από τα 155 τέτοια μαχητικά που έχει σήμερα η ΠΑ.

Το θέμα παρουσιάζεται ως πρώτης προτεραιότητας από πλευράς της κυβέρνησης και αρμόδιων στρατιωτικών, καθώς - στο πλαίσιο και των ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων - η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το σύνολο των 166 δικών της F-16, ενώ υπολογίζεται ότι το 2018 θα διαθέτει την πρώτη Μοίρα με μαχητικά 5ης γενιάς, F-35. Η Αγκυρα έχει παραγγείλει 100 τέτοια αεροσκάφη που προγραμματίζεται να τα παραλάβει σταδιακά από το 2018 έως το 2025.

Από αρμόδια στελέχη της ΠΑ εκτιμάται ότι με αυτές τις κινήσεις της Αγκυρας, τα δεδομένα στο ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο αλλάζουν, ότι αποκτά υπεροπλία στον αέρα και ότι η ΠΑ πρέπει να βελτιώσει τις διαθεσιμότητες, να εκσυγχρονίσει τα διαθέσιμα μέσα και να προμηθευθεί νέα, τεχνολογικά πιο εξελιγμένα.

Εξάλλου, και σε ενημέρωση δημοσιογράφων από στελέχη της Lockheed Martin, τον περασμένο Δεκέμβρη, τονιζόταν ότι στόχος του προγράμματος αναβάθμισης είναι «να αυξηθεί η φονικότητα του αεροσκάφους F-16 (...) προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, με παράλληλη βελτίωση του τομέα της τεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας»...

Σε αυτό το πλαίσιο, διαχέεται ότι σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι παράλληλα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35, εντασσόμενη σε πρώτη φάση σε μια ομάδα χωρών με προνομιακή ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος παραγωγής τους και δοκιμής τους σε πραγματικές συνθήκες, χωρίς να έχει υποχρέωση άμεσης παραγγελίας αεροσκαφών.
Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να παζαρεύει την προμήθεια 20 τέτοιων αεροσκαφών, με ευκολίες πληρωμής (αποπληρωμή με προνομιακό δανεισμό και σε βάθος χρόνου), πλασάροντας για αντίδωρο βάσεις, υποδομές και συνολικά τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για την προώθηση των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: