Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομεία GUARDIAN : ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


 "Ασθενείς που θα έπρεπε να ζούν πεθαίνουν ..."


Τα αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, η άνοδος στις απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις και η έ
 λλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα την ώρα που η λιτότητα στη χώρα σφυροκοπά τους ασθενέστερους της κοινωνίας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική Guardian, τονίζοντας πως ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν.


Διαβάστε τι γράφει ο Guardian:


Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει γιατροί και συνδικάτα, δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η πιο χαοτική της ΕΕ και πως η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, οι ασθενείς που θα μπορούσαν να ζουν, πεθαίνουν» δηλώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».


Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι το 10% περίπου των ασθενών στην Ελλάδα βρισκόταν σε κίνδυνο να αναπτύξει δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με περίπου 3.000 θανάτους να αποδίδονται σε αυτές. Ο ρυθμός εμφάνισης ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θαλάμους νεογνών. Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα αναφέρονται σε κρούσματα μεταξύ του 2011 και του 2012 – τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως το πρόβλημα έχει χειροτερέψει.


Όπως και άλλοι γιατροί που έχουν εργαστεί στο ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας, από την ίδρυσή του το 1983, ο επικεφαλής της Ένωσης κατηγόρησε την έλλειψη προσωπικού, την ανεπαρκή υγιεινή και την απουσία προϊόντων καθαρισμού, ως τα κυριότερα προβλήματα. Οι περικοπές έχουν επιδεινωθεί από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, προσθέτει. «Για κάθε 40 ασθενείς, υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα» είπε αναφέροντας την περίπτωσης μιας κατά τα άλλα υγιούς γυναίκας που πέθανε τον περασμένο μήνα μετά από μία επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμη και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουμε χάσει 150 κλίνες».

«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο, που δεν έχει χρόνο για να πλύνει τα χέρια του και συχνά δεν υπάρχει καν αντισηπτικό σαπούνι», λέει.


Κανένας άλλος τομέας, δεν έχει πληγεί τόσο πολύ από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 8.000 γιατρούς και νοσηλευτές το 2017.


Από το 2009, οι δαπάνες για την δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά το 1/3, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ. Πάνω από 25.000 άτομα του προσωπικού των νοσοκομείων απολύθηκαν, με τις προμήθειες να είναι τόσο σπάνιες, που τα νοσοκομεία συχνά ξεμένουν από φάρμακα, γάζες, γάντια αλλά και σεντόνια.


«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι οι γιατροί που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται ποτέ» λέει ο Δρ. Γιάννης Παπαδάτος, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία. «Ακολουθεί το πρόβλημα του εξοπλισμού αλλά και η περιοδική έλλειψη προμηθειών, όπως γάντια, καθετήρες και καθαρές γάζες».
Μικρές πράξεις ηρωισμού έχουν κάνει πολλά για να κρατήσουν ζωντανό το υπό κατάρρευση ιατρικό σύστημα: οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες, με χορηγούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις να βοηθούν επίσης.


Ένας άλλος γιατρός που έχει εκπαιδευτεί στη Βρετανία, ο Δρ. Μιχάλης Σαμαράκος, πιστεύει ότι την ώρα που το σύστημα υγείας χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, μεγάλος είναι επίσης ο κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα από ειδικούς και εκπαιδευομένους. Ήδη έχει υπάρξει μια μεγάλη φυγή γιατρών στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ευκαιριών.


«Οι καλύτεροι φεύγουν επειδή δεν μπορούν να αναπτύξουν εδώ τις δυνατότητές τους» δηλώνει. «Το βλέπω διδάσκοντας τους φοιτητές στο έκτο έτος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όλοι θέλουν μια συστατική επιστολή, όλοι θέλουν να φύγουν. Το πρόβλημα μεγαλώνει διαρκώς. Δεν έχουμε νεφρολόγους, για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχουν προοπτικές για τους ειδικούς, είτε εντός είτε εκτός του συστήματος (στον ιδιωτικό τομέα). Οι εκπαιδευόμενοι γιατροί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε νοσοκομείου – χωρίς αυτούς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αν δεν υπάρξει μια αλλαγή, ανησυχώ πραγματικά πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».