Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΖΑΡΙΑ ESM ΚΑΙ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΠΑΖΑΡΙΑ ESM ΚΑΙ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


 Ευρωζώνη, ΔΝΤ και Γερμανία γύρω από μια ρουλέτα που όπου κάτσει η μπίλια μόνοι χαμένοι θα είναι οι λαοί..Σε ένα πραγματικά πολύπλοκο λαβύρινθο, ανταγωνισμών και διαιρέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κέντρα αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. 

Σε αυτήν τη φάση, ως κυρίαρχα ζητήματα εμφανίζονται ο ρόλος και η παρουσία του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καθώς και οι συνεχείς παρεμβάσεις από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά» βρίσκεται και η ανάληψη «πρωτοβουλίας», από άλλα κέντρα εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως η κυβέρνηση της Γαλλίας, ενδεχομένως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία, σε συνεννόηση και συνεργασία με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα αναλάβουν ρόλο «διαμεσολαβητή», ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα ζητήματα της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Σε αυτό το φόντο, καθένας από αυτούς, για λογαριασμό των ειδικών συμφερόντων και βλέψεων, και όλοι μαζί απέναντι στο λαό, δρομολογούν το επόμενο κύμα με τα αντιλαϊκά μέτρα, «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», και μάλιστα πέρα από τα χρονικά ορόσημα του τρέχοντος μνημονίου.
 
Θωρακίζουν το αντιλαϊκό οπλοστάσιο στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο έρχονται να αναθερμάνουν τις διεργασίες σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου που έχει ο ESM, μέσω του οποίου διοχετεύονται και τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος.

Στο ζήτημα επανήλθε εκ νέου χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο «το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε», και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση «το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν παρωχημένο», κάτι που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση». Σε αυτό το έδαφος, τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα και το εύρος τους είναι δεδομένα, είτε με το ΔΝΤ είτε χωρίς αυτό, και ανεξάρτητα από τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και την όποια διαχείριση του κρατικού χρέους.

Ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal», επανέλαβε πως στο ενδεχόμενο «απουσίας» του ΔΝΤ, «η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει, αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΕSM, Kλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος». Σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για τη διαχείριση - «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ορισμένες από αυτές «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Οπως είπε, μιλώντας στο «Bloomberg», «χρειαζόμαστε κάποια νομικά σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM», αναφέροντας ότι αυτό θα συμβεί στο προσεχές διάστημα.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, στο παρασκήνιο εξετάζονται σενάρια αναβάθμισης του ESM, τύπου «νομισματικού ταμείου» της Ευρωζώνης και, βέβαια, με ειδικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εποπτεία των αντιλαϊκών «προγραμμάτων» στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
 
Αντιλαϊκά παζάρια γύρω από την «πολιτική σταθερότητα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εντοπίζει ως «μεγάλο ερώτημα, το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα.
Αν και δεν ομολογείται με καθαρό τρόπο, το εν λόγω ζήτημα συνδέεται με την επίτευξη ευρύτερων κοινοβουλευτικών συναινέσεων, σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, η υπό διαμόρφωση αντιλαϊκή συμφωνία, ανεξάρτητα από το μανδύα και το «αμπαλάζ», θα επεκτείνεται σε βάθος χρόνου, εξ ου και οι ανησυχίες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «L' Echo», υποστήριξε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για τη διάσωση του ευρώ και ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αποφασίστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η «τραπεζική ένωση».

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναθερμανθεί και η συζήτηση γύρω από την καθιέρωση «μόνιμου προέδρου» στο Γιούρογκρουπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: