Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΑΚΙΝΤΖΙ : ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

 ΑΚΙΝΤΖΙ : ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ


 Δηλαδή: Στα παλιά του τα παπούτσια οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε «αδύνατη» την άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία. Σύμφωνα με ό,τι αναπαρήγαγαν και τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ακιντζί συμπλήρωσε ωστόσο: 

«Εκείνοι που σκέφτονται λογικά λένε ότι αυτό (σ.σ. η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων) χρειάζεται χρόνο για να γίνει. Αυτό που μας ειπώθηκε είναι μέσα σε μερικά χρόνια αυτός ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί. Εμείς δεν είμαστε κλειστοί σε αυτό. Αλλωστε, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν εκεί αυτοί οι 40 χιλιάδες στρατιώτες. Με τη λύση θα υπάρξει συγκεκριμένη μείωση αυτού του αριθμού. Είναι καθαρό. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία γι' αυτό τον αριθμό. Το 1960 είχε συμφωνηθεί ο αριθμός 650-950. Σε παρόμοιο αριθμό και ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε τις προάλλες. Μπορεί πάνω σε αυτό να υπάρξει μια συμφωνία. Αυτός ο αριθμός δεν είναι και μεγάλο ζήτημα. Φτάνει να υπάρξει μια συμφωνία για την ύπαρξη.


Αυτή τη στιγμή, με την στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για "μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις" δεν μπορείς να τα συζητήσεις αυτά. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να είναι πιο ρεαλιστές, επειδή δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να το δεχτούν αυτό στο δημοψήφισμα. Το 80% των Τουρκοκυπρίων θέλουν να δουν ασφάλεια από την Τουρκία. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Πώς θα το προσαρμόσουμε ώστε να μπορούν να το δεχτούν και οι Ελληνοκύπριοι; Αυτό είναι που αναζητώ. Αυτό η Τουρκία το βλέπει θετικά».

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, με τον Ακιντζί, με πολλές διαφωνίες να παραμένουν και σοβαρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να αποτυπώνονται και στις διεργασίες γύρω από τη συνέχιση της 

Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Ωστόσο, σοβαρό είναι και το ενδιαφέρον να προχωρήσουν τα παζάρια και να βρεθεί φόρμουλα συμβιβασμού με μοχλό το νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, εμπλέκοντας το λαό της βαθύτερα στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές κόντρες για όλη την περιφέρεια.
Σε αυτό το φόντο, το Σάββατο αναμένεται και η επίσκεψη της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στην Τουρκία. Στις επαφές της με την ηγεσία της χώρας θα ξεχωρίσει και το Κυπριακό. Αρκετά ΜΜΕ μιλούσαν χτες για «νέες ιδέες» με τις οποίες η Μέι θα συζητήσει με την Αγκυρα το ζήτημα της Ασφάλειας της Κύπρου, εντός ωστόσο ενός γενικότερου πλαισίου διμερών «συνομιλιών» που ξεκινούν μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένης της «μεταβατικής φάσης» στην οποία και οι δύο βρίσκονται, σε ζητήματα π.χ. όπως το μέλλον των σχέσεών τους με την ΕΕ.

Διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα με την οποία η Αγκυρα θα παζαρέψει τα συμφέροντά της, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, υπογράμμισε πάντως: «Η Τουρκία δεν θα μπει σε ένα παζάρι το οποίο δεν συμφωνήθηκε, με την έννοια της απώλειας εδαφών. Υπό αυτούς τους όρους, ποτέ η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της. Αλλωστε, αυτά τα δύο ζητήματα είναι εκείνα στα οποία μπλοκαρίστηκαν οι διαπραγματεύσεις. Οι χάρτες που έθεσαν οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι χάρτες που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Ταυτόχρονα, θέλουν να εγκαταλείψει η Τουρκία τις εγγυήσεις της. Μια διζωνική δομή στην Κύπρο είναι αδύνατη αν δεν τεθεί υπό διεθνείς εγγυήσεις».

Επίσης, αντιδράσεις κυπριακών κομμάτων έχει προκαλέσει η φερόμενη αναφορά στις 11 Γενάρη σε συνέντευξη Τύπου του ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Νορβηγού Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, για «δικοινοτική διζωνική συνομοσπονδία δύο ισότιμων κρατών». Ετσι ζητείται να επανεξεταστεί η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις για μεροληψία. Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει, αφού και η λεγόμενη «δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία» στο διχοτομικό σχέδιο που συζητείται από το Φλεβάρη του 2014, μιλάει για δύο «συνιστώντα κράτη», δηλαδή είναι στην πραγματικότητα συνομοσπονδία και όχι ένα κράτος, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Επίσης, ο Αϊντε, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), επέμεινε ότι η σύνθεση της Διάσκεψης θα μείνει ως έχει (διαφωνώντας ουσιαστικά με την επιμονή πολλών πλευρών να εμπλακεί «ενεργότερα» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), ενώ σχετικά με τις διαθέσεις της Τουρκίας υποστήριξε ότι δεν έχει την «αίσθηση» ότι εκείνη «επιζητεί να βιάσει τα πράγματα προς το κλείσιμο».
 
Ετοιμότητα στην Αθήνα

Στο μεταξύ, αποτιμώντας ως θετική την έναρξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι «όπως φάνηκε στη Διάσκεψη και στις συνομιλίες στο Μον Πελεράν σε τεχνικό - διπλωματικό επίπεδο, δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». 

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, η Αθήνα πρέπει να εντείνει τις επαφές με «τους εταίρους και γείτονές μας, με τον γγ του ΟΗΕ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και να στηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες», ενώ ξεκαθάρισε ότι «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος, είμαι έτοιμος να παραστώ ο ίδιος στις συνομιλίες. Για ουσιαστικό διάλογο. Χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές».

Επίσης, σε χτεσινή επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: