Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ


ΚΚΕ Πλην όλων των άλλων αρνητικών σημείων η αύξηση των ορίων ηλικίας θα ήταν τροχιοδεικτική βολή για την γενικότερη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων.. 



Νέα ένταση στο δικαστικό χώρο έχει προκαλέσει η κίνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, να συγκαλέσει την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου στις 26 Γενάρη, για να γνωμοδοτήσει για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 70. Να υπενθυμίσουμε ότι στην τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, είχε υπεραμυνθεί της προοπτικής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, λέγοντας πως «θα πρέπει να εναρμονιστεί η εσωτερική έννομη τάξη με την έννομη τάξη της ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 20 Γενάρη, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, την «έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό» για την προσπάθεια αυτή, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, δεν μπορεί παρά να αποκρουστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο από το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας». Κάλεσε, επίσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει θέση. Ανακοινώσεις στο ίδιο πνεύμα εξέδωσαν χτες η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣΤΕ και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, διαβλέπει από την πλευρά της στις εν λόγω ανακοινώσεις «προσωπική» της «στοχοποίηση» και κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της «για σαφή παρέμβαση», για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Τέλος, η προσφάτως συσταθείσα Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει και αυτή με χτεσινή της ανακοίνωση ότι τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου «δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε τρίτου, για να εκφράσουν τη νομική τους άποψη».
ΚΚΕ: Προτάσεις που υπηρετούν άλλους στόχους

Σε σχόλιό του, σχετικά με το αίτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι πρωτοβουλίες κι ενέργειες από τους χώρους των ανωτάτων δικαστών, με αίτημα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών στα 70 χρόνια, κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση κι υπηρετούν άλλους στόχους κι όχι την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των δικαστών και εισαγγελέων. Το ζήτημα αυτό, πέρα από το γεγονός ότι ενισχύει διασπαστικές λογικές, είναι και ένα αίτημα που αντικειμενικά λειτουργεί τροχιοδεικτικά για το σύνολο των εργαζομένων, σε συνθήκες που η ΕΕ επιτάσσει νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: