Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ

 Στο πόδι η μικρομεσαία αγροτιά

Συζήτηση της εφημερίδας Ριζοσπάστης με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, που άρχισαν πριν από περίπου τρεις μήνες με κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκινούν από αύριο Δευτέρα το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυνε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.


Για τον αγώνα αυτό και τα δίκαια αιτήματά του, που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
***
-- Από αύριο Δευτέρα ξεκινούν τα μπλόκα. Γιατί προχωράτε σ' αυτήν την πανελλαδική κινητοποίηση;
-- Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον δρόμο του αγώνα. Ο,τι κατακτήσαμε διαχρονικά ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων. Τα τρακτέρ είναι η δύναμή μας και μόνο έτσι θα αυξηθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών.
Αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας την επίλυση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων που μας «μαυρίζουν» τη ζωή. Παλεύουμε κατά της ΚΑΠ της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης που μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, προβάλλουμε την ανάγκη για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Eurokinissi
-- Γιατί χαρακτηρίζετε δίκαια τα αιτήματά σας;-- Γιατί αφορούν στην επιβίωσή μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αγροτική δραστηριότητα με τα πολύ σκληρά σε βάρος μας μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων και σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Βγαίνουμε, λοιπόν, στα μπλόκα να παλέψουμε για να καταργηθούν αυτά τα μέτρα που μας εξοντώνουν.
-- Σε ποια μέτρα αναφέρεστε;
-- Στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, από 222 βουλευτές, περιλαμβάνονται: Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 22% για το εισόδημα και τέλος επιτηδεύματος. Τριπλασιασμός, σταδιακά μέχρι το 2022, των ασφαλιστικών εισφορών. Δραστική μείωση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου. Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια από 13% στο 24%. Ειδικός φόρος στο κρασί και κατάργηση των διήμερων για το τσίπουρο. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια και οικόπεδα.
Επίσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2016, κόπηκε ήδη το 30% των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα ξεπεράσουν συνολικά το 60%.

Ακόμα, σχεδιάζονται πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος για το νερό άρδευσης και ύδρευσης, ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους αγροτοκτηνοτρόφους που εξακολουθούν να καλλιεργούν ή να απασχολούνται στην κτηνοτροφία.Εκτός αυτών, οι αγρότες πρέπει να πληρώνουμε και τα άλλα, «πάγια» αγροτικά χαράτσια, όπως για το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, στον ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ για το πότισμα των χωραφιών, τις πολύ υψηλές εισφορές για την ασφάλιση της παραγωγής στον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, την πιστοποίηση των ψεκαστικών, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Κι όλα αυτά όταν το εισόδημά μας είναι πολύ μικρό και συνεχώς μειώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, του υπερδιογκωμένου κόστους παραγωγής για να έχουν υπέρογκα κέρδη οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια που μας εφοδιάζουν με μέσα και εφόδια, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.
Οι... μπαγαποντιές της κυβερνητικής προπαγάνδας
Ο Ρίζος Μαρούδας
Ο Ρίζος Μαρούδας
-- Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζεται παρ' όλα αυτά ότι στα δυο χρόνια που κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το εισόδημά σας ανέβηκε...-- Ενα ακόμα ψέμα, από τα πολλά που ακούμε τον τελευταίο καιρό από τα χείλη του συγκεκριμένου υπουργού, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Οταν ισχύουν όλα όσα προανέφερα για το κόστος παραγωγής, τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, τις ζημιές και οι τιμές είναι χαμηλές ως εξευτελιστικές, πώς μπορεί να έχει αυξηθεί το εισόδημά μας;
Ο υπουργός κάνει μπαγαποντιά βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι το αποδεκατισμένο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών που είναι μικρομεσαίοι με το τεράστιο εισόδημα των αγροτοκαπιταλιστικών επιχειρήσεων και διαιρώντας βγάζει τον «μέσο όρο» που τον συμφέρει, αλλά είναι πλασματικός και παραπλανητικός.
-- Και οι αναφορές του υπουργού ότι το 95% των αγροτών θα πληρώσει λιγότερο φόρο από πέρσι;
-- Πάλι ψέμα. Η φορολόγηση γίνεται όχι με βάση το πραγματικό εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά με τα τεκμήρια διαβίωσης. Με ένα αυτοκίνητο, σπίτι και παιδί το τεκμήριο διαβίωσης είναι κοντά στα 12.000 ευρώ και ξεπερνάει το αφορολόγητο εισόδημα που κατακτήσαμε στα περσινά μπλόκα, το οποίο είναι από 8.636 ευρώ έως 9.500 ευρώ. Επίσης, ως τεκμήριο διαβίωσης για τον αγρότη συμπεριλαμβάνονται το ΑΔΑ (Ανοιχτό Δάνειο), τα κάθε είδους δάνεια, δόσεις από αγορά χωραφιών κ.ά., ανεβάζοντας πολύ παραπάνω την φοροληστεία. Ταυτόχρονα, ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε από 13% στο 22%.
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η πλειοψηφία των αγροτών θα πληρώσει περισσότερο και όχι λιγότερο φόρο. Αλλά κι αν, λόγω του αφορολόγητου που ισχύει από φέτος - και το κατακτήσαμε παραμένοντας 40 μερόνυχτα στα μπλόκα πέρσι, δεν μας το χάρισε η κυβέρνηση - υπάρξουν αγρότες που θα πληρώσουν κάπως λιγότερα από πέρσι, θα είναι λίγοι, αφού δεν θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, οι οποίοι, επειδή το εισόδημά τους δεν προέρχεται κατά 51% και πάνω από αγροτική δραστηριότητα, δεν θεωρούνται, σύμφωνα με σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, «κατ' επάγγελμα» αγρότες κι επομένως θα πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ του συνολικού εισοδήματός τους με συντελεστή φορολόγησης 22%.
-- Η κυβέρνηση λέει, επίσης, ότι η ΚΑΠ της ΕΕ στηρίζει τους αγρότες και ο υπουργός είπε στη Βουλή πως αν δεν υπήρχε η ΚΑΠ, δεν θα υπήρχε ούτε κιλό βαμβάκι στη Θεσσαλία. Πώς τα σχολιάζετε αυτά;
-- Η ΚΑΠ της ΕΕ όχι μόνο δεν στηρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά τους αποκεφαλίζει. Αποτελεί εργαλείο επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, σε νέα σύγχρονα τσιφλίκια που δημιουργούνται. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι στα 36 χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στην ΕΟΚ - ΕΕ και εφαρμόζεται η ΚΑΠ, πάνω από 500.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν.
Αυτοί που πράγματι ωφελούνται από την ΚΑΠ είναι μια χούφτα μεγαλοαγροτών - αγροτοκαπιταλιστών που καρπώνονται το 80% των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και περιμένουν σαν τα κοράκια να πάρουν, για ένα κομμάτι ψωμί, τη γη και το βιος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που ξεκληρίζονται. Οπως ωφελημένοι είναι και οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια που, λόγω και των επιδοτήσεων, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα από τους παραγωγούς και τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Οσο για το βαμβάκι, που υπάρχει στη Θεσσαλία πολλές δεκαετίες πριν την ΚΑΠ, το αν θα συνεχίσει να παράγεται ή όχι δεν εξαρτάται, δυστυχώς, από τη θέληση και την παραγωγική ικανότητα των μικρομεσαίων αγροτών, ούτε και από τις ανάγκες του λαού μας, αλλά από τα «γούστα» των μονοπωλίων που αποφασίζουν τι, πόσο και πώς θα παράγεται στη χώρα μας, με αποκλειστικό κριτήριο τι και πόσο αυξάνει τα κέρδη τους.
Ταγμένοι στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών...
-- Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το Αγροτικό, από την κυβέρνηση δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις, όπως επανεξέταση του ειδικού φόρου στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα μέσα και εφόδια κυρίως στη ζωική παραγωγή, οικογενειακό εργόσημο. Τι λέτε για αυτά;
-- Αν τα τρακτέρ δεν ζέσταιναν τις μηχανές για τα μπλόκα ούτε αυτές τις υποσχέσεις θα έδινε η κυβέρνηση, ούτε και τα χρήματα των επιδοτήσεων - ενισχύσεων θα πλήρωνε γρηγορότερα, όπως δεν θα είχαμε το αφορολόγητο, αν δεν υπήρχαν πέρσι τα μπλόκα. Αυτό ας το σκεφτούν οι αγρότες κι ας πυκνώσουν τα μπλόκα για να αυξήσουμε την πίεση προς την κυβέρνηση, αφού, όπως αποδεικνύεται, μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε κάτι.
Ομως, πρόκειται απλώς για κάποιες κυβερνητικές υποσχέσεις σε επιμέρους ζητήματα, που ακόμα κι αν υλοποιηθούν - λέω «αν» γιατί αυτή η κυβέρνηση το συνηθίζει να δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί - ούτε κατ' ελάχιστο δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Κι αυτές οι υποσχέσεις, όπως τα άλλα ψέματα της κυβέρνησης, στόχο έχουν ν' αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και να παραπλανήσουν την «κοινή γνώμη».
-- Στη Βουλή, επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη πλήρους στροφής στην «επιχειρηματική γεωργία»...
-- Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας είπε κάτι καινούργιο, αφού είναι γνωστό ότι το κόμμα του είναι ταγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα των κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλίων, ενώ συμφωνεί, απολύτως, με την ΚΑΠ της ΕΕ που μας καταστρέφει. Θέλει μεγαλύτερη επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτών για να φύγουν από τη μέση και να μείνουν μόνο οι μεγάλοι. Γι' αυτό μίλησε για φορολόγηση των αγροτών όπως στους ΕΒΕ, οι οποίοι δεν έχουν αφορολόγητο. Η ΝΔ ψήφισε τα μνημόνια, την ίδια πολιτική θα εφαρμόσει, ενώ στηρίζει τις δυνάμεις που δρουν μέσα στο αγροτικό κίνημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών αλλά και την υπονόμευση των αγώνων.
-- Και ο Μιχαλολιάκος βγήκε και έκανε λόγο για «ξεπούλημα των αγώνων»...
-- Η φασιστική Χρυσή Αυγή διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο στην υπονόμευση της αγροτικής κινητοποίησης, δίνοντας εξετάσεις στα μεγάλα αφεντικά που υπηρετεί. Γι' αυτό και μιλάει προβοκατόρικα για ξεπούλημα των αγώνων κι αναπαράγει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί υποκινούμενων αγροτών. Εχουν, όμως, «γνώσιν οι φύλακες».
Η συμμαχία μάς δίνει δύναμη και προοπτική στους αγώνες
-- Μέσα στα όσα αναπαράγει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι και ο ισχυρισμός ότι οι αγρότες δεν έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι συμπολίτες μας και ζουν καλύτερα. Είναι έτσι;
-- Μ' αυτό το ψέμα ο υπουργός επιχειρεί να υποκινήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό». Οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα δεχόμαστε πλήγματα από την πολιτική της φοροεπιδρομής, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των αυξημένων έμμεσων φόρων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, που έχουν ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει και να υποβαθμίζεται συνεχώς η ζωή στο χωριό, όπως και στις πόλεις.
Αν ο υπουργός θέλει να μας συγκρίνει με τους μακροχρόνια άνεργους, τους άστεγους, τους είλωτες με τους μισθούς των 300 και 200 ευρώ, που, με την πολιτική της κυβέρνησής του, αυξάνονται και πληθύνονται, τότε, πράγματι, ζούμε, ακόμα, κάπως καλύτερα οι «πεινασμένοι» του χωριού, από τους «καταραμένους» της πόλης. Ομως, «καταραμένοι» θα καταλήξουμε κι εμείς πολύ γρήγορα, αν δεν βγούμε στους δρόμους να παλέψουμε για το ψωμί και για το δίκιο μας.
Ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν αγωνιζόμαστε μόνο «για πάρτη μας». Γι' αυτό και, για παράδειγμα, το αφορολόγητο δεν το ζητούσαμε μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ κανένα από τα αιτήματά μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός άλλου, παρά μόνο ενάντια στους εκμεταλλευτές μας και στην πολιτική που τους στηρίζει.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης σε κοινό αγώνα ενάντια στους κοινούς αντιπάλους που είναι τα μονοπώλια, οι τράπεζες, οι μεγαλοβιομήχανοι που πλουτίζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα μας, η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Αυτό το κάλεσμα το κάνουμε γιατί έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα, αλλά και γιατί ξέρουμε - έχει αποδειχτεί στην πράξη - ότι η συμμαχία μάς δίνει δύναμη προοπτική στους αγώνες.
-- Μιλάτε και για την ανάγκη μιας διαφορετικής προοπτικής για την αγροτική οικονομία. Σε τι αναφέρεστε;
-- Η Ελλάδα έχει τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστούν επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας, με τους αγρότες να έχουν διασφαλισμένο εισόδημα με το οποίο θα μπορούν να ζουν καλά. Ομως, αυτό δεν γίνεται, επειδή η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής αποσκοπεί στην κερδοφορία των μονοπωλίων και όχι στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Για να γίνει, χρειάζεται να φύγουν από τη μέση όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται το μόχθο κι απομυζούν τον πλούτο που παράγουμε οι εργάτες και οι αγρότες, χρειάζεται ένα άλλο κράτος που θα εκφράζει τα συμφέροντα του λαού, θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον αγρότη και θα αναβαθμίσει τη ζωή στο χωριό, παρέχοντας στους ανθρώπους που ζουν σ' αυτό σύγχρονες κρατικές υποδομές γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού.
Πηγή Ριζοσπάστης

Π. Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: