Μας στέλνουν σιδηροδέσμιους από το 18 ως τουλάχιστον το 28 στον ..παράδεισο των χρηματαγορών!!
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν επαρκούν για να καταστήσουν «βιώσιμο» το ελληνικό κρατικό χρέος, τονίζει ο Μπ. Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
«Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι για την Ελλάδα η εφαρμογή του προγράμματος του ESM, έτσι ώστε να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για να συμβεί αυτό από τα μέσα του 2018, η Ελλάδα χρειάζεται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της. Τόσο η κυβέρνηση στην Ελλάδα όσο και οι εταίροι πρέπει να δώσουν αυτά που έχουν δεσμευτεί», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο Γιούρογκρουπ είναι «ευπρόσδεκτες», ωστόσο «δεν είναι αρκετές ώστε να εξαλείψουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του».
Την ίδια ώρα, «άγνωστος Χ» παραμένει η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, με επόμενο σταθμό την αναμενόμενη, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, δημοσιοποίηση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του χρέους. Να σημειωθεί ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους συνδυάζεται και με το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με στόχο την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον, το ενδεχόμενο «αρνητικής» έκθεσης για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους από το ΔΝΤ θα έβαζε εμπόδια στην ΕΚΤ, τόσο για τη δική της έκθεση βιωσιμότητας, όσο και για τη λήψη της απόφασης σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης».
Η εικόνα συμπληρώνεται από τις συζητήσεις και τις διεργασίες για τη δημιουργία «νομισματικού ταμείου» ως μηχανισμού στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με ενδεχόμενη «αναβάθμιση» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που άλλωστε αποτελεί «βασικό παίχτη» στην υπόθεση διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της λεγόμενης «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» και η δυνατότητα επαναπρόσβασης του ελληνικού κράτους στις διεθνείς χρηματαγορές για νέα δάνεια απαιτούν τη διασφάλιση της αντιλαϊκής πολιτικής και για την περίοδο μετά το 2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου