Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΚΥΡΙΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ.

Η Θρησκεία αγαπητή δεν επιβάλλεται συνταγματικά.. 


Ευγένιος Ανδρικόπουλος 


Ορισμένοι έχουν πλέον υπερβεί τον Ρουβίκωνα.. Σε μια παιδίατρο –αυτό τουλάχιστον δηλώνει δημοσίως- αναφέρομαι η οποία επιτίθεται κόσμια αλλά με σφοδρότητα στον διευθυντή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών με αφορμή μια απόφασή του σε σχέση με το «εικονοστάσιο» στους θαλάμους των ασθενών. 

Ο εν λόγω αποφάσισε την αποκαθήλωση των χριστιανικών εικόνων στη περίπτωση που στους θαλάμους αυτούς νοσηλεύονται μουσουλμάνοι ασθενείς. 

Κίνηση κατά την παιδίατρο αυθαίρετη και εν ολίγοις ανθελληνική με μια επιχειρηματολογία που παραπέμπει σε εκείνη της Αυστραλιανής πρωθυπουργού. Πως ζουν και φιλοξενούνται στη χώρα μας άρα οφείλουν να σεβαστούν τα ήθη τα έθιμα τις παραδόσεις του λαού και τους νόμους. Και ως εδώ εν τη ευρεία έννοια της καλής μου διάθεσης να συμφωνήσω. Αλλά από εκεί και μετά η γιατρός ολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς του τύπου η επίσημη θρησκεία της Ελλάδας είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός! 

Ώπα εν .. Χριστώ αδελφή! 

Αν δεν πρόκειται για μια δικιά σας συνταγματική κατασκευή οφείλω να σας ενημερώσω ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την ανεξιθρησκεία. Κατά τη τελευταία αναθεώρηση αφαιρέθηκε και ορθά ο όρος κυρίαρχη επειδή ήταν άνευ περιεχομένου. Κυρίαρχη έναντι τίνος; Αλλά και πάλι σε μια συμβιβαστική διάθεση θα το προσπεράσω για να σταθώ όμως αμετακίνητα στο εξής: 

Τι θα πει φορολογούμενος πολίτης; Ο αλλοδαπός που εργάζεται νομίμως εδώ δεν φορολογείται; Ή μήπως ο Έλληνας άθεος – και σας πληροφορώ πως είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες για να μην πω εκατομμύρια αυτοί – απαλλάσσεται της μισθοδοσίας του ιερέα.. 

Αν λοιπόν υπεραμύνεστε του δικαίου οφείλατε να ενταχθείτε στη Γερμανική λογική που φορολογεί πλέον του θεσμοθετημένου αποδίδοντας τα έσοδα στις αντίστοιχες εκκλησίες, όλους όσους δηλώνουν πιστοί σε μια θρησκευτική δοξασία. Όστις δηλώνει άθεος δεν φορολογείται.. 

Οι εξόφθαλμες αντιφάσεις στο κείμενό σας κυρίως ως προς την έννοια της δημοκρατίας εξοργίζουν πιότερο ακόμη και από την αδόκιμη ενέργεια του εν λόγω διευθυντή. Και φυσικά δεν δικαιολογείται ο οποιοσδήποτε κοινωνικός αφορισμός υπό το απολίτικο των επιλογών το οποίο προβάλλετε.. Το ότι δεν ανήκετε σε κανένα κόμμα σημαίνει τι ; Πως όσοι ανήκουν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού; Αντιθέτως θα έλεγα .. Είναι παιδιά γεννήματα του πολιτισμικού μας επιπέδου που υπερασπίζονται το συλλογικό εμείς απέναντι στο απολίτικό σας εγώ.. 

 Και για να τελειώνουμε μ’ αυτό το παραμύθι. Με βάφτισαν και μάλιστα κατά το βάρβαρο έθιμο της κολυμβήθρας χριστιανό ορθόδοξο στη πλέον τρυφερή και εύπλαστή μου ηλικία κατά την οποία δεν διατηρούσα δικαίωμα γνώμης πλην ίσως το ενστικτώδες χαμόγελο αποδοχής σε κάτι που με ευχαριστούσε και το τσιριχτό της άρνησης απέναντι σε ότι με δυσαρεστούσε. Στη συνέχεια απαιτούσαν φασιστικά από τους γονείς μου ληξιαρχική πράξη βάπτισης για να εγγραφώ στο σχολείο.. Πράξη που με ακολουθούσε σε όλη μου τη ζωή. 

Παρ’ όλ’ αυτά και τις όποιες φιλοσοφικές ενστάσεις που διαμόρφωσα έναντι στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της ζωής μου, αποδέχθηκα με σεβασμό την ύπαρξή της και την ενέταξα στις λαϊκές μου παραδόσεις..

 Όμως σας παρακαλώ.. Μην προκαλείτε! Επειδή σε προσωπικό επίπεδο μιλώντας με έναν άθεο μου έρχονται μύριες όσες αποδείξεις ύπαρξης ενός θεού αλλά και το αντίστροφο. Μιλώντας με έναν ένθεο με πλημμυρίζουν δισεκατομμύρια αποδείξεις για την ανυπαρξία του.. 

Ιδού η επιστολή της παιδιάτρου 

ΠΡΟΣ κ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΠΠΝΠ) 

ΑΠΟ την ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ. ΘΕΜΑ : 

‘‘ΠΕΡΙ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ’’ .

 17 Δεκ. ‘16 Αξιότιμε κ. Διοικητά, Αρχικά να σας ενημερώσω ότι ουδέποτε ανήκα ούτε ανήκω σε κανένα απολύτως πολιτικό κόμμα. Ως πολίτης, σκέπτομαι ελευθέρα και έχω κάθε δικαίωμα να λέω την άποψη μου, καθώς εχουμε Δημοκρατικό Πολίτευμα. Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή Πατρών και έλαβα τίτλο Ειδικότητας Παιδιατρικής από το ΠΠΝΠ. Γνωρίζω το ΠΠΝΠ από την έναρξη λειτουργιάς του. Εργάστηκα σε αυτό. Νοσηλεύτηκα σε αυτό. 

Σήμερα, διαβάζοντας την τοπική εφημερίδα "Πελοπόννησος" τυχαία, ενημερώθηκα για τις οδηγίες σας προς το προσωπικό του ΠΠΝΠ, σχετικά με τους μουσουλμάνους ασθενείς. Αρχικά ξανακοίταξα το ημερολόγιο μήπως είναι Πρωταπριλιά. Δεν είναι. Ορθά λοιπόν έχω στολίσει το σπίτι μου χριστουγεννιάτικα, δέντρο, φωτάκια κλπ. Ασχέτως της αθεΐας ή' θρησκεύματός σας, το όποιο σέβομαι απόλυτα όπως και σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη μας, το επίσημο θρήσκευμα της Ελλάδας είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός. 

Αυτό δεν σας επιτρέπει να βάζετε δικούς σας όρους στο Δημόσιο Νοσοκομείο, το όποιο δεν είναι ιδιοκτησία σας και για το όποιο φορολογούμαι. Όπως και κάθε πολίτης. Στο σπίτι σας, έχετε κάθε δικαίωμα να μην έχετε εικόνες, σταυρούς. Να έχετε κοράνιο ή κάθε σύμβολο που σας εκφράζει. Όχι όμως στο Δημόσιο Νοσοκομείο να επιβάλλετε κανόνες όπως "να αφαιρούνται χριστιανικές εικόνες, σταυροί, σε δωμάτια που νοσηλεύονται μουσουλμάνοι", δήθεν σεβόμενος την θρησκεία τους. 

Να σας θυμίσω ότι όλοι οι αλλοδαποί ξέρουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα. Άρα οφείλουν να δείχνουν σεβασμό προς τη χώρα που ζουν. Άρα και για το θρήσκευμα μας. Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες του εξωτερικού με διαφορετικά θρησκεύματα. Τα σεβάστηκα απόλυτα. 

Δεν είχα την αξίωση να κάνουν αλλαγή των συνηθειών τους, ούτε στα δωμάτια των ξενοδοχείων που πλήρωνα για να διαμένω και ήταν ο προσωπικός μου χώρος κατά τη διάρκεια της παραμονής μου. Ούτε όταν νοσηλεύτηκα απαίτησα να βγάλουν από το δωμάτιο νοσηλείας μου Βούδες, Μωάμεθ, Κοράνια. Γιατί εγώ ήμουν στο δικό τους κράτος και σεβόμουν πραγματικά τα πιστεύω τους. 

 Τι καταπληκτικές ιδέες είναι αυτές που σκαφθήκατε? Ρωτήσατε το προσωπικό του Νοσοκομείου και τους ασθενείς πριν? Τι δικτατορικές τακτικές ακλουθείτε κύριε ? Με τι δικαίωμα ? Ήδη υπάρχει δραματική έλλειψη προσωπικού. Και πρακτικά να το δούμε, οι νοσηλεύτριες πχ θα έχουν επιπλέον καθήκον να ρωτούν "παρακαλώ ποιο Θεό πιστεύετε?” και ανάλογα να ανεβοκατεβάζουν εικόνες ??!! 

Όσον άφορα δε την άσκηση της Ιατρικής, τι να πει κανένας. Κύριε, αν δεν βγάλεις τα ενδύματα του ασθενή, να ψηλαφίσεις, να ακροαστείς καρδία-κοιλιά- πνεύμονα και επί γυναικολογικού ή ουρολογικού περιστατικού τα γεννητικά όργανα, πως θα διαγνώσεις άρα και θα χορηγήσεις την κατάλληλη αγωγή ???????!!!!!!!!!!!! Ρίχνοντας χαρτιά, βλέποντας τον καφέ, πως??? Η Ιατρική είναι Επιστήμη. 

Η Επιστήμη δεν είναι μαγεία. Άρα η Ιατρική δεν είναι μαγεία. Έλεος! Και όταν σε ένα ακραία επείγον γυναικολογικό περιστατικό που κινδυνεύει άμεσα η ζωή της γυναίκας, εφημερεύει άρρεν γυναικολόγος? Θα υπάρχει "on call" γυναίκα γυναικολόγος να έρχεται από το σπίτι της ειδικά για μουσουλμάνα ασθενή? Αν ενοχλούνται κάποιοι άλλων θρησκευμάτων, ας επιλέξουν ως χώρα διαμονής τους κάποια που να τους εκφράζει. 

Όπως πολλοί Έλληνες ενοχλούνται από κάποια θέματα των Νοσοκομείων μας, υπογραφούν και αποχωρούν με δίκη τους ευθύνη, έτσι και οι αλλοδαποί φίλοι μας έχουν την ίδια επιλογή. Ξέρετε τι δύναμη και κουράγιο παίρνουν οι χριστιανοί ασθενείς από την εικόνα της Πανάγιας, του Χριστού, το Σταυρό, το Ευαγγέλιο ? Τεράστια. Το έχω ζήσει τόσα χρονιά αυτό. 

Με τι δικαίωμα κύριε δίνετε τέτοιου είδους οδηγίες στο Δημόσιο Νοσοκομείο στο όποιο υπηρετείτε? Το όποιο παρεμπιπτόντως ονομάζεται και ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ,. Όχι ότι θα υπήρχε διαφορά εάν ονομάζονταν ΠΠΝΠ μόνον. Ως πολίτης ντρέπομαι. Ως γιατρός μόνον έκπληξη και θλίψη νιώθω. Εσείς , νιώθετε σωστός?

 Μετά τιμής, Καραβίσια Διαμένουσα, Παιδίατρος 
-ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Κωσταs Γεωργιου είπε...

ΣΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΤΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ....ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΟ...ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΕΡΕΣΕΙ Κ ΕΥΓΕΝΙΕ!!!!