Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ


Ευγένιος Ανδρικόπουλος
 
Υπερτερεί κατά πολύ της επιπόλαιης αντιμετώπισής της και σε κάθε περίπτωση παίρνει διαφορετικά χαρακτηριστικά από κράτος σε κράτος. Στην Ελλάδα επί παραδείγματι είναι εμφανής ο σκοπός. Το μετρητό στο στρώμα στο χώμα ή και στις τράπεζες. 


Με μια σειρά μέτρων υπό τα ηχηρά συνθήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, πειθαναγκάζουν τον λαό να τα φέρει στην επιφάνεια. Μόλις αυτό συμβεί ακολουθεί το κούρεμα της επόμενης ανακεφαλαιοποίησης ή υπεροφορολόγησή τους. Και θα συμβεί θυμηθείτε με επειδή είναι σύμφυτη της καπιταλιστικής κρίσης. Διαφορετικά θα καταρρεύσει πλήρως η οικονομία για τα ματωμένα πλεονάσματα της οποίας θριαμβολογεί η κυβέρνηση. 

Και αν μεν στην Ελλάδα ο στόχος είναι εύκολα διακριτός στην αλλοδαπή όπου πρόσφατα ο Ντράγκι αλλά και η FED κατήργησαν ο μεν πρώτος τα πεντακοσάευρα η δε δεύτερη τα εκατοσταδόλαρα , το πράγμα διαφέρει. 

Ανάγεται σε παζλ όπου θα πρέπει να το ανασυνθέσεις κομμάτι το κομμάτι αρχής γενομένης από την παγκόσμια οικονομία και αφού προηγουμένως ξαχρίσεις από την μόστρα τα περί μαύρου χρήματος, ναρκωτικών, και διάφορα παρεμφερή εδώδιμα αποικιακά συμπεριλαμβανομένης και της εικονικής οικονομίας. Μια προσεκτική ματιά στα υπό κυκλοφορία ισχυρά νομίσματα θα σε πείσει πως σε αυτά δεν υφίσταται ως είθισται αντιστοιχία χρυσού στις κεντρικές τράπεζές τους..  Έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου αντικατασταθεί από χρεόγραφα..

Η Κίνα για παράδειγμα έχει συσσωρεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που αν ξαφνικά απαιτήσει την εξαργύρωσή τους θα παγώσει το οικονομικό πλάνο της Αμερικής εκείνη τη στιγμή. Επειδή ούτε και η παραγωγή της είναι ικανή να ανταποκριθεί. 
Θα πρέπει επομένως να εφευρίσκετο ένας τρόπος ούτως ώστε η εμπορική σχέση να καταγράφεται λογιστικά για να μην παρεμβαίνει το χρήμα που είναι "πληρωτέο άμα τη εμφανίσει". 

Στο σημείο αυτό παρενέβη η ιδέα της πλαστικοποίησής του. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Πρώτον μειώνεις την κυκλοφορία του χρήματος άρα δυσχεραίνεις τον αποθησαυρισμό του και δεύτερον αποκτάς πλήρη έλεγχο της διαδρομής του. 

Αν δεν υπάρχουν μετρητά ο κόσμος θα υποχρεωθεί να αποθηκεύει αποκλειστικά την αξία της εργασίας του την οποία ωστόσο θα πρέπει να ξοδεύει πριν την αποκτήσει, για να ικανοποιηθεί το αίτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Από του σημείου αυτού και μετά αρχίζει το πανηγύρι των φιλελέδων που θα πρέπει να δικαιολογήσουν ιδεολογικά μια κατάσταση που μοιάζει με την ύπαρξη ομοφοβικού αξιωματικού στο στρατό!   
Δεν δικαιολογείται! 

Πως θα πείσεις αυτόν που χρόνια σε ακολουθούσε υπό τη σημαία του διαφωτισμού ότι πρέπει να απαρνηθεί όλων όσων εμπεριέχοντο στο πολιτικό συμβόλαιο που είχες υπογράψει μαζί του; 

Πως δηλαδή θα τον υποχρεώσεις να εγκαταλείψει την ατομική του περιουσία που την είχε συστήσει στα θεμέλια των μετρητών; 
Σπίτια, επιχειρήσεις, αξιόγραφα, και μετρητά πάνε περίπατο εν μια στιγμή.   

Πως θα του αντιστρέψεις τη λογική που την είχε όλη στηρίξει στην ιδιωτικότητα και στις εθελοντικές κρυφές συναλλαγές; 

Πως θα του εξηγήσεις ότι δίχως την ανωνυμία των μετρητών ο οιοσδήποτε αποκτά πρόσβαση στον τρόπο της ζωής σου; 
Από την διατροφή σου ως τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις. 

Κρύβουν επιμελώς ωστόσο πως οι περισσότεροι από τους κινδύνους αυτούς ελλοχεύουν πίσω και από την ψηφιακή εποχή αλλά και πίσω από τις προβοκάτσιες της τρομοκρατίας που οι ίδιες οι λέσχες των τραπεζιτών δια μέσου των πολιτικών νάνων τους χορηγούν, για να περιορίσουν τις ελευθερίες των λαών. 

Η απάντηση σε όλα αυτά και απέναντι σε κράτη Λεβιάθαν (κράτη που διατηρούν το μονοπώλιο της βίας και της εξουσίας) δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι θεσμική αφού οι θεσμοί αποτελούν ιδιοκτησία εκείνων που έχουν προκαλέσει τη χαίνουσα πληγή. Θα είναι σαν να προσφεύγεις στον δράστη του φόνου σου για να σε δικαιώσει. 

Η απάντηση θα πρέπει να δοθεί πολιτικά και στους δρόμους της φωτιάς. 

Διαφορετικά ακόμη και ο χρυσός όπως κάποτε είχε πει ο Μπέρναρ Σω δεν θα προστατεύει, αφού με έναν νόμο αλλάζουν τους συσχετισμούς. 

Κάτι που έχει ιστορικό προηγούμενο από τον Ρούσβελτ το 1933. Υποχρέωσε τους Αμερικανούς να ανταλλάξουν δια νόμου τον αποθηκευμένο στα στρώματα χρυσό προς 20 δολάρια την ουγκιά. Για να υποτιμήσει το δολάριο μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανεβάζοντας τη τιμή της ουγκιάς στα 35 δολάρια.

 Ξεκάθαρη δήμευση. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: