Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Δικαιώθηκε το περί δικαίου
κοινό αίσθημα αλλά μαυρίζει
η ατμόσφαιρα με τους γείτονες


   
Ουδείς αμφιβάλει ότι στην Τουρκία έχει επιβληθεί ένα αυταρχικό καθεστώς όπου δεν ισχύουν όσα αναφέρονται στον κόσμο ως "ανθρώπινα δικαιώματα".
 
  Ο Τύπος είναι υπό διωγμό. Η ελευθεροτυπία έχει καταργηθεί. Δικαστικοί, στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί κι αυτοί υπό διωγμό. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικής άποψης πλην του ενός και μόνου κυβερνήτη Ερντογάν...
 
  Κάθε τόσο υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια -άλλωστε υπάρχουν εύγλωτες φωτογραφίες κακοποιημένων συλληφθέντων αξιωματικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
 
  Στην ατμόσφαιρα αυτή ήρθε η ιστορική απόφασή του, από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι δεν εκδίδει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους πιλότους, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών Αρχών. Το δικαστήριο, δέχθηκε τα επιχειρήματά των οκτώ ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη γειτονική χώρα και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
 Η Τουρκία πάντως επιμένει και σήμερα έστειλε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ.
 
 
 
 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
  Με τίτλο «Στροφή στα χειρότερα» το BBC δημοσιεύει ανάλυση του ανταποκριτή του στην Κωνσταντινούπολη Selin Girit , ο οποίος βλέπει ότι «η περίοδος κατανόησης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανήκουν σε παλιές ημέρες και τώρα οι δύο χώρες διακινδυνεύουν δραματική στροφή προς το χειρότερο».
Το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία, προκάλεσε την έντονη απάντηση της Άγκυρας στην οποία κατηγορεί επίσης η Ελλάδα ότι δεν συνεργάζεται ούτε για την έκδοση «τρομοκρατών του ΡΚΚ» άποψη που επικρατεί στους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας.
  Η ανταπόκριση του BBC τονίζει την «πολύπλοκη σχέση των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ την ώρα που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική επίλυση της διαιρεμένης Κύπρου».
 
 
  Αλλά και τα τουρκικά Μέσα προβάλλουν την έντονη τουρκική διαμαρτυρία για την απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης «των φυγόδικων αξιωματικών» κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «προστατεύει πραξικοπηματίες».
Χαρακτηρίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι «παραβιάζει τις διεθνείς νομικές νόρμες και αρχές».
 
 
 Τόσο η DAILY SABAH όσο και η επίσης φιλοκυβερνητική Yeni Şafak με ταυτόσημο τίτλο : «Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο αρνείται την έκδοση των πραξικοπηματιών του FETÖ”, έχουν ήδη καταδικάσει τους οκτώ αφού τους εντάσσει στην αποκαλούμενη -από τον Ερντογάν και των συν αυτόν (σινάφι του)- «τρομοκρατική οργάνωση των Γκιουλενιστών.
 Σήμερα πάλι, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του επανέλαβε πως  «η επιχείρηση για το ξεκαθάρισμα  των τρομοκρατών του FETÖ θα συνεχισθεί». 
 
 
 Για να προσθέσει: «Η επιτυχία μας στην δικαστική διαδικασία για την εξάρθρωση των FETÖ προχωρά πιο γρήγορα από άλλες δομές. Και αυτό δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι το δικαστικό σώμα ήταν από τια πρώτα που επλήγη. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται τόσος το στράτευμα όσο την αστυνομία και το δικαστικό σώμα καθώ ςκαι σε άλλα κρατικά ιδρύματα σ΄ολόκληρη τη χώρα για να συλληφθούν οι ύποπτοι για σχέσεις με το FETÖ.
 
 
Για να καταλήξει ο Γιλντιρίμ: «Οι τρομοκράτες του FETÖ πρόδωσαν το δικαστικός σώμα μετά το δημοψήφισμα του 2010. Όταν ήρθε ο καιρός, επισημάνθηκαν και απομακρύνθηκαν. Έτσι δεν υπάρχουν πια 3.581 προδότες ανάμεσά μας. Ενώ άλλοι 4.235 υπάλληλοι δικαστηρίων εκδιώχθηκαν».
  Η δήλωση αυτή και μόνο του Τούρκου πρωθυπουργού, δικαιολογεί απόλυτα το σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην Τουρκία δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
 Το Κίνημα Gulen
 
 
Αναζήτησα στο διαδίκτυο για το κίνημα του Fethullah Gulen - που θεωρείται πλέον «τρομοκρατική οργάνωση» στην Τουρκία. Πώς από στενος συνεργάτης του φιλόδοξου "σουλτάνου", μετατράπηκε σε "εχθρό" του.
Το BBC σε σύντομη αναφορά του το χαρακτηρίζει ως «το πλέον σημαντικό Ισλαμικό δίκτυο, που βοήθησε να ανέλθει στην εξουσία ο Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚΡ, το 2002. Επειδή όμως ο επικεφαλής του  μουσουλμάνος κληρικός Φετουλά Γκιουλέν έχει δηλώσει πως ο Ερντογάν «δεν είναι άξιος πλέον για να κυβερνά», οι θεωρούμενοι ως οπαδοί του γνωρίζουν απηνή διωγμό. Ιδιαίτερα όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Κάτι που ο Γκιουλέν αρνείται και οι ΗΠΑ -όπου ζει αυτοεξόριστος από το 1999- αρνούνται να τον εκδώσουν σύμφωνα με το τουρκικό αίτημα.
 
 
Ανατρέξαμε στην Wikipedia, που περιγράφει το κίνημα ως «υπερεθνικό ισλαμικό και κοινωνικό». Το κίνημα Γκιουλέν, συνήθως αναφερόταν ως Hizmet ("η Λειτουργία") ενώ  στην Τουρκία ήτνα πιο γνωστό ως "Cemaat" (κοινωνία ή  συνέλευση). 
Το κίνημα έχει συγκεντρώσει πολλούς οπαδούς (αλλά και επικριτές) όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε 180 χώρες της Κεντρικής Ασίας ακόμη και την Αφρική, όπου έχουν ανεγερθεί σχολεία (τύπου αμερικάνικων κολλεγίων) στα οποία διευθύνουν οπαδοί του κινήματος. Κύριο μέλημα της διδασκαλίας ήταν ένα ειρηνικό και μετριοπαθές Ισλάμ, κάτι που μερικοί το θεωρούσαν πολύ συντηρητικό ακόμη και στην Τουρκία.
 
 
Άλλοι κατηγορούσαν ότι διδάσκεται εκεί «παγκόσμια αποκαλυπτική φιλοδοξία».
Στενός συνεργάτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το οποίο και βοήθησε να ανέβει στην εξουσία το 2002  συνεργάστηκε επίσης στην καταπολέμηση των στρατιωτικών που είχαν συνεργασθεί με την προηγούμενη χούντα του Εβρέν και την άρχουσα ελίτ. Έτσι το ΑΚΡ κατόρθωσε να σχηματίσει τρεις αλλεπάλληλες μονοκομματικές κυβερνήσεις στα 2002, 2007, και 2011.
Το κίνημα Γκιουλέν όμως, κατόρθωσε να αποκτήσει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα καθώς και διόρισε εκατοντάδες στελέχη του σε δημόσιες υπηρεσίες.
Όταν όμως το παλιό κατεστημένο είχε πια νικηθεί από τον Ερντογάν, εκεί γύρω στα 2010-11 άρχισαν να διαφαίνονται έντονες διαφορές ανάμεσα στο ΑΚΡ και τους Γκιουλενιστές. 
 
 
Με πρώτο ρήγμα μετά το ξέσπασμα της κρίσης για την ΜΙΤ το Φεβρουάριο του 2012.
Στην  πραγματικότητα επρόκειτο για τη διαμάχη ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη.
Το ρήγμα έγινε χάσμα, μετά την έρευνα για διαφθορά που ξεκίνησεη τουρκική δικαιοσύνη (Γκιουλενιτστές) με κατηγορούμενους υπουργούς δημάρχους και μέλη των οικογενειών στελεχών του ΑΚΡ. Τότε ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι αποπειράται να ρίξει την κυβέρνησή του «με δικαστικό πραξικόπημα».
Άμεσο χτύπημα στο κίνημα ήτνα το κλείσιμο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία τουρκικής εφημερίδας «ΖΑΜΑΝ» που ήτνα φιλικά προσκείμενη στο κίνημα. Στις 11 Δεκεμβρίου 2015 το κίνημα Γκιουλέν χαρακτηρίσθηκε «τρομοκρατική οργάνωση» (Fethullahçı Terör Örgütü, FETÖ).
 
 
Το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να διατάξει τη σύλληψη χιλιάδων δικαστικών και στρατιωτικών ως μέλη του FETÖ και να απολύσει πλέον των 20.000 δασκάλων που εργάζονταν στα ιδρύματα του κινήματος.
Ο Γκιουλέν καταδίκασε με δηλώσεις του το πραξικόπημα και απέρριψε κάθε κατηγορία για ανάμειξή του σ΄αυτό.
 Και τι μ΄αυτό. Ο Ερντογάν ήθελε να νοιώθει απόλυτα κυρίαρχος... Aφού έκλεισε στη φυλακή την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Κουρδικού κόμματος HDR ξεμπερδεύει και με τους Γκιουλενιστές. Κατά τ΄άλλα πρόεδρος ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ξεχνώντας φυσικά, τι σημαίνει η λέξη!
 
«Κόλαφος στον Ερντογάν» (Aπό DW)
 
 
Μεγάλη απήχηση στον διαδικτυακό και έντυπο γερμανικό Tύπο είχε η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που κατηγορούνται για ανάμιξη στο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν. 
«Μόνο 17 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου», σημειώνει στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Spiegel: «Ήταν όμως ένα σημαντικό τεστ για την ελληνική δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.» 
 
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο, ρητά δεν αποφάσισε για το αν οι οκτώ στρατιωτικοί είναι προδότες με ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση. Δεν αποφάσισε επίσης για το αν οι οκτώ είναι αθώοι αξιωματικοί που δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα και διέφυγαν από φόβο, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Άλλο ήταν το έργο των δικαστών: να αποφανθούν αν η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί στους φυγάδες μια δίκαιη δίκη, αξιοπρεπή μεταχείριση και όχι υποβολή σε βασανιστήρια, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι τέτοια εγγύηση δεν υφίσταται.»
 
 
«Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει το Spiegel. «Επειδή η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη μήνι της Τουρκίας... Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ένστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια. Είναι κόλαφος για τον Ερντογάν.»
 
 
Ενεργοποίηση προσφύγων για αντίποινα;
 
 
 «Η Ελλάδα», γράφει η Süddeutsche Zeitung, «είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά
 
 
. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Η Άγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη.»
 
 
«Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των ΝΑΤΟϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας», επισημαίνει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κάποιος τί είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου: 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016.»
 
Και νέο τουρκικό αίτημα έκδοσης των οκτώ
 
 
  Δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών απέστειλε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα, μετά το οριστικό και αμετάκλητο «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους στην Τουρκία. Η είδηση μεταδόθηκε από το "CNN Turk" και την ιστοσελίδα της "Χουριέτ".
  Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν τον περασμένο Ιούλιο με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αρνούμενοι ότι προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
 
 
  Έκτοτε, ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με το σκεπτικό ότι αν διωχθούν στην Τουρκία, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και κινδυνεύουν να δεχθούν βασανιστήρια. 
  Η Άγκυρα ζητούσε μετ' επιτάσεως την έκδοσή τους. Τελικά ο Άρειος Πάγος έκρινε την Πέμπτη ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
 
 
  Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν για το ποινικό μέλλον των οκτώ αξιωματικών είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Γι' αυτό και τελικά για την τύχη τους κλήθηκε να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο. 
  Πριν από την έκδοση της απόφασης, πάντως, τρεις αντεισαγγελείς του Α.Π. είχαν ταχθεί κατά της έκδοσης και των οκτώ, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: