Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Μνημονιακά «πακέτα» με «κόφτες» διαρκείας στην υπηρεσία του κεφαλαίου



Η πολύπλευρη αξιοποίηση του ΔΝΤ στο ρόλο του «λαγού» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης και το ζήτημα της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ως «θεσμού» αξιόπιστης διαχείρισης και επιβολής αντιλαϊκών μέτρων, αποτελούν, σε αυτήν τη φάση, τους κεντρικούς άξονες των διεργασιών γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».


Οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις, στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα σε ΕΕ - ΔΝΤ, που αφορούν συνολικότερες αντιπαραθέσεις καπιταλιστικών χωρών και κέντρων, έχουν βέβαια ως «δεδομένο» σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχευση το αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων, τις περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, κ.ά.

Χαρακτηριστική είναι η νέα παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο η τυχόν άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο «πρόγραμμα», θα αποτελεί ένδειξη αποτυχίας και «μη συμμόρφωσης». Σε αυτήν την περίπτωση «το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί ο όρος ύπαρξής του, η βάση του», υπογράμμισε ο Σόιμπλε μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Επιπλέον, αναφερόμενος στην περίπτωση νέου μνημονίου σε «αντικατάσταση» του τρέχοντος μνημονίου, ως αποτέλεσμα της μη συμμετοχής του ΔΝΤ, σημείωσε πως «δεν θα συμβούλευα πως πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου».
Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα, ανεξάρτητα από το ρόλο, τη συμμετοχή και το «ειδικό βάρος» του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει πως το ΔΝΤ θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη «αξιολόγηση» και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο Ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «ΣΚΑΪ».

Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη σε αυτήν τη φάση φαίνεται να επιλέγει αλλά και να «πιέζει» την πλευρά του ΔΝΤ στην κατεύθυνση της συμμετοχής του στο τρέχον μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική στόχευση είναι η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, έτσι ώστε τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Η εν λόγω επιλογή φαίνεται να προκρίνεται στην προοπτική επιτάχυνσης της «αξιολόγησης» και χωρίς την ανάγκη παραπομπής των αντιλαϊκών αποφάσεων σε κοινοβούλια της Ευρωζώνης, που θα τράβαγε τη διαδικασία μέχρι και τα τέλη του 2017.
 
«Γέφυρες» ΕSM - ΔΝΤ

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά, ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM, συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος, στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ και σε συνέχεια, βέβαια, των έγγραφων διαβεβαιώσεων από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τον «έκτακτο» και «μη επαναλαμβανόμενο» χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος».
 
Παζάρια και «συμβιβασμοί» στις πλάτες του λαού

Στο μείγμα διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής «πέφτουν» και οι προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας υπόψη και τις γνωστές προτάσεις που έχει προβάλει σε ρόλο «λαγού» και η πλευρά του ΔΝΤ.

Πέρα από τις κυβερνητικές «διαψεύσεις», στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται το αφορολόγητο όριο, οι νέες «παρεμβάσεις» στον ΦΠΑ, η κοινωνική πρόνοια κ.ά. Επιπλέον, δεδομένη είναι η συμφωνία τους για παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και για μετά το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις της συγκυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστούν στο προσεχές Γιούρογκρουπ, στις 26 του Γενάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: