Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΑΘΑΝ ...ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Βασίλης Μακρίδης


►Πριν από μερικές μέρες διαβάσαμε ότι στην Πολωνία πέθαναν από το πολικό ψύχος περί τους 65 πολίτες.

►Χτες μάθαμε ότι και στη γειτονική (της Πολωνίας) Ουκρανία χάθηκαν άλλοι 40 άνθρωποι ακριβώς από την ίδια αιτία: το ψύχος.

►Και, βεβαίως, η εξήγηση που έδωσε η εκπρόσωπος επικοινωνίας του ουκρανικού Υπουργείου Υγείας ήταν -επιεικώς- για κλάματα...



►Η εν λόγω κυρία, υποστήριξε ότι οι 40 αυτοί άνθρωποι πέθαναν από... το αλκοόλ!!!

►Αυτό που γνωρίζουμε όλοι και όλες, είναι ότι το αλκοόλ σε συνθήκες ψύχους θερμαίνει αυτούς/-ες που το καταναλώνουν... Σίγουρα δεν είναι ούτε ο καλύτερος, ούτε ο μοναδικός τρόπος για να θερμανθεί κανείς το χειμώνα...

Από ένα σημείο και μετά, μάλιστα, έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα (προκαλεί υποθερμία). Αλλά είναι μάλλον ο πιο εύκολος και ο πιο φθηνός τρόπος για τους -ούτως ή άλλως ευρισκόμενους σε άθλιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες- πολίτες αυτών των κρατών από τότε που «έπαθαν καπιταλισμό».

►Για την περίπτωση της Ουκρανίας, όμως, έχουμε να πούμε δυο λόγια παραπάνω. Κι αυτό γιατί, την ίδια στιγμή που η χουντική της κυβέρνηση, αυτή που ο υποφαινόμενος έχει πολλές φορές περιγράψει ως κράμα νεοφιλελευθερισμού και νεοναζισμού, βρίσκει δυνάμεις και πόρους για να χρηματοδοτήσει την αναζωπύρωση των στρατιωτικών εχθροπραξιών στο Ντονμπάς, οι πολίτες της χώρας ξεπαγιάζουν από το κρύο, σε έναν από τους βαρύτερους χειμώνες του τελευταίου μισού αιώνα.

Έτσι, από τη μία πλευρά ξανάρχισε να σκοτώνει αμάχους κατοίκους της Νεορωσίας, όπως έκανε και πριν από την έναρξη των συνομιλιών του Μινσκ και από την άλλη «σκοτώνει», με τον τρόπο της και τους πολίτες που ζουν στην υπόλοιπη χώρα, απλώς χωρίς όπλα και πυρομαχικά...

►Τα -υπαγορευμένα από την Δύση- «ναζάκια» προς την Ρωσία και οι παράλογες απαιτήσεις που προέβαλε η ουκρανική πλευρά πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στις συνομιλίες της με τους Ρώσους για τη ρύθμιση της ροής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, αλλά και την αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία ύψους 3 περίπου δισ. ευρώ, δίνουν τώρα τα «αποτελέσματά» τους.

►Η διακοπή της απευθείας ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία πληρώνεται κατά τον πιο σκληρό τρόπο, δυστυχώς όμως από αυτούς που δεν έφταιξαν σε τίποτε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε: τους Ουκρανούς πολίτες.

►Η χουντοηγεσία του Κιέβου, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει κατά τον πλέον δουλικό τρόπο τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα των Δυτικών (ΗΠΑ και μεγάλων χωρών ΕΕ), άφησε τους πολίτες της Ουκρανίας χωρίς ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά. ειδικά μάλιστα εάν λάβει κανείς υπόψιν του το κλίμα της χώρας το χειμώνα.

Το τίμημα είναι βαρύ, ειδικά σε μια χώρα που έχει -εκτός απ' όλα τα υπόλοιπα- και σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα, έχοντας απολέσει περί τα 11 εκατομμύρια πληθυσμού από τα 54, περίπου, που είχε το 1991, δηλαδή τη χρονιά που κήρυξε τη λεγόμενη «ανεξαρτησία» της... Δηλαδή περίπου το 20% επί του συνόλου!!!

Τέτοιες απώλειες πληθυσμού παρατηρούνται μόνο σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση!... Και όμως!... Οι ουκρανικές ηγεσίες από το 1991 και εντεύθεν το «κατόρθωσαν» κυρίως με... «ειρηνικούς» τρόπους, αφού ο πόλεμος στο Ντονμπάς αφορά μόνο στα τελευταία 2μιση χρόνια...

►Ο συνδυασμός νεοναζισμού, νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, αντικομμουνισμού και τυφλού αντιρωσικού μένους δημιούργησαν ένα «εκρηκτικό» μείγμα, το οποίο, δυστυχώς, έχει τινάξει στον αέρα το κράτος και τις δομές του, την οικονομία και την ουκρανική κοινωνία συνολικά. Και, όσο συνεχίζεται η υπάρχουσα κατάσταση, η εξαθλίωση και ο θάνατος αυτοπροσώπως θα κυριαρχούν... Μέχρι να οργανωθούν ξανά μαζικά και συγκροτημένα οι αντιστάσεις του ουκρανικού λαού και να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Πόσο θα περιμένουμε για να δούμε κάτι τέτοιο;;

Άγνωστο... Εμείς, εδώ, εν παρόδω, έχουμε να λύσουμε και... «κάτι δικά μας», την ίδια περίοδο...

Άνεμος Αντίστασης

Δεν υπάρχουν σχόλια: