Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ


Όποια χώρα έχει βλέψεις εξόδου θα πρέπει πρώτα να περάσει από το ταμείο..


Ο μεγαλοϋπάλληλος του Βερολίνου Mario Draghi, βλέποντας να διαλύεται το μαγαζί της ευρωζώνης που τον καλοπληρώνει, σπεύδει να εκβιάσει τους υποψήφιους αποχωρούντες, πως πρέπει να περάσουν πρώτα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να ξοφλήσουν. 


Εάν οποιαδήποτε χώρα βγει από την ευρωζώνη, η κεντρική της τράπεζα «θα πρέπει να ρυθμίσει πλήρως» όλες τις οφειλές που μπορεί να έχει απέναντι στο ευρωσύστημα, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi. 

Το σχόλιο Draghi, που έγινε στο πλαίσιο απαντητικής επιστολής που έστειλε σε δύο Ιταλούς ευρωβουλευτές, συνιστά μία από τις σπάνιες αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη στο ενδεχόμενο εξόδου μίας χώρας από την ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΚΤ για το σύστημα διακρατικών συναλλαγών Target2, το Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρνητικό ισοζύγιο – εκκρεμότητες δηλαδή – ύψους 71,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ιταλία, όπου ο ευρω-σκεπτικισμός έχει αρχίσει να αυξάνεται, έχει το χειρότερο ισοζύγιο στην ευρωζώνη, με έλλειμμα 358,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Το μεγαλύτερο πλεόνασμα, μακράν, απολαμβάνει η Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank έχει θετικό συσσωρεύσει θετικό ισοζύγιο 754,1 δισεκ. ευρώ στο Target2. Είναι να μη λυσάνε οι νεοναζί για την ευρωφυλακή τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: