Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ)

 

Τι κρύβεται πίσω από 
τα νέα αντίποινα Ομπάμα 
   εναντίον της Ρωσίας
  Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, -αναμφισβήτητα  φιλοπόλεμος- Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο φόρεσε ψυχροπολεμική  στολή και κάνει ύστατη προσπάθεια να δημιουργήσει εμπλοκή στις σχέσεις με τον αντίπαλο Βλαντίμιρ Πούτιν που στέκεται εμπόδιο στα γεωστρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ. Όχι μόνο στη Συρία, και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη (βλέπε Ουκρανία). 
Έρχεται όμως να βάλει εμπόδια σε οποιαδήποτε απόπειρα προσπαθήσει να κάνει ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την χάριν ψυχροπολεμικών συμφερόντων, παρατεινόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Φυσικά, πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις, κρύβεται ένας «μυστικός πόλεμος» μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που ελάχιστη απήχηση έχουν για τον απλό πολίτη, που παρασύρεται και ψηφίζει με συγκαλυμμένες πολιτικές και ψεύτικες υποσχέσεις.
  Δεδομένο είναι πως υπήρξε διαρροή στo ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τόσο της υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, αλλά γενικότερα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι διαρροές μάλιστα, από την εποχή που η Χίλαρι ήταν υπουργός Εξωτερικών.
  Τα ηλεκτρονικά μηνύματα, είχαν απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως το FBI είχε εξετάσει και το ενδεχόμενο να συνεχίσει την νομική διαδικασία λόγω της σοβαρότητας των εγγράφων που είχαν διαρρεύσει.
  Πολύς θόρυβος είχε ξεσπάσει μεσούντος του προεκλογικού αγώνα για το Λευκό Οίκο. Κι ύστερα ξαφνικά, τo FΒΙ  είχε ανακοινώσει πως «δεν υπάρχει κάτι το αξιόποινο».
 Πέρασαν κάτι μήνες, εκλέχτηκε –ανέλπιστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-  ο Τραμπ στην προεδρία, και ξαφνικά θυμήθηκε στη CIA την διαρροή των emails. «Δεν επρόκειτο για διαρροή, αλλά κυβερνοεπίθεση χάκερς», είπαν. Κι επειδή στη δημοσιοποίηση είχε βάλει το χεράκι του ο «σφυριχτράκιας» Τζούλια Ασάνζ εύκολο ήταν να πουν πως πίσω από την διαρροή ήταν Ρώσοι πράκτορες και χάκερς».
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στον Τζον Πίλτζερ,  ο Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουνατόρ στο Λονδίνο, όπου παραμένει έγκλειστος εδώ και δύο χρόνια, και αφού το WikieLeaks δημοσιοποίησε περισσότερα από 30.000 ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι ή για τη Χίλαρι, χαρακτήρισε το FBI και th CΙΑ «αστυνομία της πολιτικής των ΗΠΑ».
  Η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα «με απόλυτη βεβαιότητα» ότι οι Ρώσοι θέλησαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του Τραμπ. Το συμπέρασμα αυτό, έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στο αμερικάνικο πολιτικό κατεστημένο με τον πρόεδρο  της Επιτροπής Στρατιωτικών Υπηρεσιών της Γερουσίας McCain να δηλώσει πως θα ξεκινήσει «ενδελεχή έρευνα».
 Ακόμη και ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ουζμπεκιστάν (2002-04) Craig Murray (*), από τους στενότερους συνεργάτες πλέον του Ασάνζ, χαρακτήρισε σε άρθρο του στην Ντέιλι Τέλεγκρταφ τους ισχυρισμούς της CIA «ανοησίες» (bullshit). 
«Γνωρίζω ποιος έκανε την διαρροή. Συνάντησα το πρόσωπο αυτό και δεν πρόκειται για Ρώσο, αλλά για κάποιον από Μέσα. Πρόκειται για διαρροή και όχι για χάκιν΄- και αυτά τα δύο πράγματα είναι διαφορετικά», έγραψε ο Μάρεϊ.
 Δεν είναι τυχαίο, πως τα αμερικανικά αντίποινα που εξήγγειλε ο πρόεδρος Ομπάμα, ακολούθησαν αφού καταλήφθηκε το Χαλέπι απότ ις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Κάτι που σήμανε ήττα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αλλά και τον χωρών του Κόλπου (κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ) οι οποίες χρηματοδοτούσαν τόσο τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, όσο και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά και την προεκλογική εκστρατεία της Χϊλαρι. 
Πολύ εύκολα η μακροχρόνια «σοβιετική απειλή» μετασχηματίζεται σε ρωσική απειλή».
Ρίχνοντας το φταίξιμο στη Ρωσία ο Ομπάμα προσπαθεί μ΄ένα σμπάρο να πλήξει πολλά τρυγόνια… Επαναφέρει την ξεχασμένη ρωσοφοβία, για μια χώρα που αμφισβητεί την αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία και προσπαθεί να διατηρήσει σε συμπαθή θέση την Χίλαρι. Ταυτόχρονα, κρατά σε εγρήγορση τους πολεμοχαρείς του Δημοκρατικού αλλά και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. 
Όχι όλους. Θυμόσαστε εκείνη την αντιπαθή φιγούρα τον Χένρι Κίσιντζερ; Λοιπόν, ο διατελέσας προεδρικός σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας αλλά και υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση του  ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, έχει συμβουλέψει το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ πως «θα πρέπει να φέρει τη Ρωσία πιο κοντά στις ΗΠΑ για να σταματήσει η ενίσχυση της ισχύος της Κίνας». 
 Όπως έχει τονίζει ο σπουδαίος Καναδός αναλυτής , ο καθηγητής Michel Chossudovsky, υπάρχουν σημαντικοί παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί, όπως η Exxon των οποίων τα συμφέροντα είναι διαφορετικά από τον προϋπολογισμό του αμερικάνικου στρατιωτικού συμπλέγματος προάσπισης της εθνικής ασφάλειας.
  Είναι ξεκάθαρο πως τόσο το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα μαζί με τους νεοσυντηρητικούς βλέπουν να απειλούνται από τους Τραμπ και την επιλογή του τον εκτελεστικό επικεφαλής της ExxonMobil, Rex Tillerson ως υπουργού Εξωτερικών.
Η απερχόμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, προσπαθεί να αναβιώσει το μύθοι πως «ο Ρήγκαν κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο μέσω της αύξησης των εξοπλισμών». Η αλήθεια όμως είναι πως ο Ρήγκαν είχε απλώς πει  πως «Έβαλα τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο».
Και ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίσθηκε με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.
Γεγονός είναι πως το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, ουδέποτε ήθελε αν τερματισθεί αυτή η τόσο προσοδοφόρος γιαυτό κατάσταση.
  Οι υπέρμαχοι του Τραμπ πιστεύουν πως ο αμερικάνικος καπιταλισμός  και η κοινωνική ασφάλεια θα λειτουργήσουν πολύ καλύτερα χωρίς το στέγνωμα του προϋπολογισμού από το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Το πιο καινούργιο αμερικάνικο πυραυλοφόρο πλοίο χάλασε δύο φορές και έπρεπε να ρυμουλκηθεί για να επιστρέψει σε λιμάνι.
  Τα F-35 κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά και παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα, ενώ έχουν ήδη ξεπερασθεί από τα νέας τεχνολογίας ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Το ίδιο και τα ρωσικά τανκς είναι υπέρτερης τεχνολογίας από τα αμερικάνικα. Χώρια που οι μεγάλη εκρηκτική δυνατότητα του ρωσικού αντιβαλλιστικού συστήματος Satan II ICBM χαρακτηρίζεται τρομακτική.
  Οι νίκες των Ρώσων στον πόλεμο της Συρίας έχουν ανεβάσει το ηθικό του ρωσικού στρατού.
  Ποιον λοιπόν, νέο ψυχρό πόλεμο προσπαθούν να κερδίσουν οι ΗΠΑ, σε μια εποχή που βρίσκονται σε κάμψη;
  (*) O Craig Murray, πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στο  Uzbekistan πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Νταντή. υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρούμενος πλέον ως "σφυριχτράκιας" (whistleblower), με άρθρο του υποστηρίζει πως τα emails του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού  κόμματος (DNC) και του στενού συνεργάτη της Χίλαρι, John Podesta προέρχονταν από πηγές μέσα από τις ΗΠΑ και όχι από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: