Μυριόστομος ο αποχαιρετισμός στον Φιντέλ
Τον τελευταίο αποχαιρετισμό τους έδωσαν γύρω στο ένα εκατομμύριο Κουβανοί την Τρίτη το βράδυ (ξημερώματα χτες ώρα Ελλάδας) στον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, τον δικό τους Φιντέλ. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων που συχνά φώναζαν:
«Ο Φιντέλ είμαστε εμείς» και «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος», εκφράζοντας έτσι το σεβασμό τους στο έργο της Κουβανικής Επανάστασης που πρόσφερε σημαντικές κατακτήσεις στο λαό της χώρας. Η εκδήλωση αυτή στην Αβάνα ήταν η τελευταία, καθώς την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε το Καραβάνι με την τέφρα του Κομαντάντε, που θα διασχίσει σχεδόν όλη την Κούβα και θα καταλήξει στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, όπου θα γίνει η κηδεία του την Κυριακή, 4 Δεκέμβρη.
Η εντυπωσιακή συμμετοχή του λαού της Κούβας σε αυτές τις εκδηλώσεις, και ιδιαίτερα της νεολαίας, κάνει σκόνη την επίθεση που εξελίσσεται από τα αστικά επιτελεία όλες αυτές τις μέρες με αναφορές σε «αιμοσταγή δικτάτορα» κ.λπ. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που θεωρείται τύραννος να έχει τέτοια μαζική αποδοχή και σεβασμό από το λαό του και μάλιστα από τη νεολαία;
Ο Πρόεδρος της χώρας, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στον επικήδειο λόγο του, σημείωσε ότι δεν είναι το τελευταίο «αντίο», καθώς θα μιλήσει και στις 3 του μήνα στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» στο Σαντιάγκο.
Στη χτεσινή του ομιλία, ο Ραούλ Κάστρο σημείωσε ότι «ο Φιντέλ αφιέρωσε τη ζωή του στην αλληλεγγύη, ηγήθηκε της σοσιαλιστικής Επανάστασης των ταπεινών για τους ταπεινούς και έγινε σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής, αντιαποικιοκρατικής και αντι-απαρτχάιντ πάλης για τη χειραφέτηση και την αξιοπρέπεια των λαών».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην παρουσία του σε όλες τις στιγμές της Επανάστασης και τις ομιλίες που έκανε στη συγκεκριμένη Πλατεία για την αγροτική μεταρρύθμιση, τη Διακήρυξη που ανακοίνωνε μόλις 2 χρόνια μετά τη νίκη της Επανάστασης ότι η χώρα ξεπέρασε τον αναλφαβητισμό, μετά τη μεγάλη εκστρατεία που οργανώθηκε, τις δύο Διακηρύξεις της Αβάνας, τη συγκέντρωση χιλιάδων μαχητών του Επαναστατικού Στρατού που στη συνέχεια έγραψαν την εποποιία της Παραλίας Χιρόν, αναχαιτίζοντας τους μισθοφόρους της CIA.
Αναφέρθηκε ακόμα ότι στην πλατεία αυτή ανακοινώθηκε ο χαμός του θρυλικού Τσε τον Οκτώβρη του 1967 και 30 χρόνια μετά έγινε η υποδοχή των οστών του, εκεί καταγγέλθηκε το έγκλημα της ανατίναξης στον αέρα του κουβανικού αεροσκάφους τον Οκτώβρη του 1976, με 73 νεκρούς.
Θυμήθηκε, επίσης, τις τεράστιες διαδηλώσεις του κουβανικού λαού ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, ενώ έκλεισε με το σύνθημα που ηχεί πάντα στην Κούβα: «Μέχρι τη νίκη για πάντα» («Hasta la victoria Siempre»).
Copyright 2016 The Associated
|
Την αλληλεγγύη τους στον κουβανικό λαό και τις ευχαριστίες στον ηγέτη της Επανάστασης για όσα συμβολίζει μετέφεραν πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο Βολιβιανός Πρόεδρος, Εβο Μοράλες, και ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, και άλλοι από την Καραϊβική, που εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη διεθνιστική αλληλεγγύη που πάντα προσφέρει η Κούβα.
Στην τελετή στην Αβάνα βρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λι Γιουαντσάο, η πρόεδρος της Βουλής του Βιετνάμ, Νγκουέν Τιμ Κιμ, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Β. Βολοντίν, ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μ. Ανσάρι, και πολλοί άλλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου