Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΚΥΠΡΟΣ :

Αποτέλεσμα εικόνας για κύπρος διαβουλεύσεις
Διαβουλεύσεις εν μέσω πυρετού στρατιωτικών ασκήσεων..


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τους νέους γύρους επαφών που θα γίνουν για το Κυπριακό στη Γενεύη από τις 9 Γενάρη, με κρισιμότερο κεφάλαιο αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, στο οποίο οι διεργασίες ξετυλίγονται στο φόντο των ευρύτερων, ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αλληλεπιδρούν και με τα Ελληνοτουρκικά, γενικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή, τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

Πάντως, οι τουρκικές προκλήσεις πληθαίνουν διαρκώς. Τελευταίο «κρούσμα», οι προχτεσινές του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε πως «η Κύπρος δεν πρέπει να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας». «Γιατί πέφτει στο 29% (σ.σ. η έκταση που ελέγχει η τουρκοκυπριακή πλευρά);» αναρωτήθηκε, και υπογράμμισε: «Την Κύπρο πρέπει να την προστατεύσουμε τόσο από πολιτικής άποψης όσο και από στρατηγικής. Η Κύπρος δεν πρέπει να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας. Πληρώσαμε τίμημα για την Κύπρο. Εκεί υπάρχουν ήρωές μας. Τώρα εμείς ενώ πρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας στην Κύπρο, αρχίσαμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αυτά δεν είναι σωστά».
 
Διαπραγμάτευση «πακέτο»

Χτες βράδυ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Eσπαν Μπαρθ Αϊντε, όπου συζήτησαν - σύμφωνα με την Αθήνα - «για τις περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».
Σήμερα, ενδέχεται να φτάσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκεται από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου, χτες, πριν γίνουν οι προγραμματισμένες συναντήσεις του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν συνάντησε την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για την εντατική εργασία που καταβάλλει γύρω από το Κυπριακό. Οπως ανέφερε ο Ακιντζί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συνάντησή τους αφορούσε το Κυπριακό αλλά και «τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια». Επίσης, χτες, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι θα γινόταν και συνάντηση Ακιντζί - Μογκερίνι, κάτι που μια μέρα πριν διέψευδε.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι εκτιμήσεις και (συχνά κατευθυνόμενες) οι διαρροές σε διάφορα αστικά ΜΜΕ που εμφανίζουν την Τουρκία πλέον «να μη θεωρεί θέμα ταμπού τη Συνθήκη των Εγγυήσεων» (σ.σ. του 1960), επιμένοντας βέβαια στη διατήρηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» της, «έστω» - υπογραμμίζουν κάποιοι - στο «βόρειο» τμήμα. Επίσης, η Αγκυρα εμφανίζεται πλέον να «νερώνει το κρασί» της προτείνοντας το «δικαίωμα παρέμβασής» της να ενεργοποιείται μετά από απόφαση όχι της τουρκικής ηγεσίας (όπως προέβλεπε η Συνθήκη του 1960 για όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις), αλλά μετά από απόφαση της «τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας». Επιπλέον, ορισμένοι εμφανίζουν την Αγκυρα «διαθέσιμη» για αποχώρηση ακόμα και του 75% των κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης, εμμένοντας βέβαια στο ζήτημα της παραμονής των υπολοίπων, είτε μέσω μιας μακράς «μεταβατικής περιόδου» είτε μέσω νέων σχημάτων που είναι στο «τραπέζι» (βλ. στρατιωτική βάση, πολυεθνική στρατιωτική ή αστυνομική δύναμη).

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο συνδέονται τα παζάρια για την Κύπρο και με τα Ελληνοτουρκικά, που ειδικά η τουρκική ηγεσία θέλει να βάλει στο τραπέζι ως «πακέτο». Ετσι, χτες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε σχετικά με την αναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, ότι αυτή μαζί με τη συμφωνία για το θέμα των εγγυήσεων είναι προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης που θα ξεκινήσει στις 12 Γενάρη.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, προχτές το βράδυ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, επέμεινε ότι «η τελευταία απόφαση να επαναρχίσει ο διάλογος εκεί από όπου έμεινε στο Μοντ Πελεράν δεν ήταν απόφαση δειλίας. Ηταν απόφαση τόλμης, διότι η τυχόν αποδοχή παράτασης του αδιεξόδου με απρόβλεπτες τις συνέπειες θα βάρυνε όσους είχαν την ευθύνη να διατηρήσουν τον διάλογο ζωντανό χωρίς να εγκαταλείπουν βασικές αρχές, αξίες και παραμέτρους που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού (...) Συνεπώς, η επιλογή ήταν μεταξύ στασιμότητας και περαιτέρω αδιεξόδων ή συντήρησης του διαλόγου».
 
«Πυρετός» στρατιωτικών ασκήσεων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει τη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στα ανοιχτά της Κύπρου.
Μέχρι και τις 15 του Δεκέμβρη στο FIR Λευκωσίας και την κυπριακή ΑΟΖ θα παραμένουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από συνολικά έξι χώρες και συγκεκριμένα τις Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ και Τουρκία (σ.σ. για τις ασκήσεις με την τελευταία «δεσμεύτηκαν» παράνομα περιοχές από τα Κατεχόμενα).
 
Και επίσκεψη Ρώσου αξιωματούχου

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη Λευκωσία βρέθηκε πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ανω Βουλής του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Ρωσίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ. Ο Κοσάτσεφ βρέθηκε στην Κύπρο και με την ιδιότητα του συνεισηγητή της Μόνιμης Επιτροπής Ειρήνης και Διεθνούς Ασφάλειας της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΔΕ) για το «Ρόλο των Κοινοβουλίων στην αποτροπή εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών», ενόψει της συνάντησης της ΔΕ που θα γίνει το 2017 στο Μπανγκλαντές.
Μεταξύ άλλων ο Κοσάτσεφ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να στηρίξει την επίλυση του Κυπριακού αλλά και να συμμετάσχει στη Διάσκεψη που ξεκινά στις 12 Γενάρη στη Γενεύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: