Νέα Δημοκρατία και Σύριζα μονομαχούν στην αρένα της βουλής για τα συμφέροντα των τηλεοπτικών χορηγών τους
Α, ρε αποχαυμένε λαέ να γνώριζες ποιους ακριβώς ψηφίζεις δεν θα κρεμιόσουν εσύ με το σχοινί που σου πωλούν..
Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση της διοίκησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) μεταφέρθηκε χτες η «κόντρα» και τα παζάρια ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, για την αναδιανομή της πίτας του τηλεοπτικού τοπίου ανάμεσα σε νέα και παλιά επιχειρηματικά «τζάκια», όπως και ο σχετικός - βολικός για κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση - αποπροσανατολιστικός «κουρνιαχτός».
Κυριάρχησαν τα παζάρια
Η χτεσινή διάσκεψη, η 5η κατά σειρά με θέμα τη συγκρότηση ΕΣΡ, αφού παίχτηκε σε «δύο πράξεις», εντέλει, παρά τα αλισβερίσια μέχρι και την τελευταία στιγμή, κατέληξε «άκαρπη». Δηλαδή, η κυβερνητική πρόταση δεν υπερψηφίστηκε από τα 4/5 των μελών, όπως ορίζεται από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.
Η ΝΔ εξαρχής έθεσε ως προϋπόθεση για να συζητήσει οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση την αλλαγή της τροπολογίας που κατέθεσε χτες στη Βουλή, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.
Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 3 Νοέμβρη, προβλέπει ότι «αναστέλλεται» η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4367/2016 (του λεγόμενου «νόμου Παππά») μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Πρόκειται για το άρθρο το οποίο προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και καθορίζει σε 4 τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Η ΝΔ πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη «αναστέλλεται» με τη λέξη «καταργείται», πρόταση με την οποία συμφώνησαν Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων ζήτησε αναβολή μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Η ΝΔ διαφώνησε και με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, που όριζε πρόεδρο τον Β. Πολύδωρα και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ρ. Μορώνη. Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αρχική της πρόθεση πρόεδρος του ΕΣΡ να αναλάβει ο Β. Πολύδωρας, πρόταση που σήκωσε άλλο ένα γύρο αντιπαράθεσης με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και ορισμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρνητικά τοποθετήθηκαν και τα άλλα κόμματα, ενώ από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Χρ. Παππάς, δεν διαφώνησε με την πρόταση Πολύδωρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έμπειρο, πολυμαθέστατο και πολυγραφότατο», ο οποίος «χαίρει της εκτίμησής μας» και εκφράστηκε με το «παρών».
Μετά τη στάση της ΝΔ, ο Ν. Βούτσης έδωσε προσωπικές εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει διαφορά «ανάμεσα σε αναστολή και κατάργηση» και πως επιλέχθηκε ο όρος αυτός για δικονομικούς λόγους, προκειμένου να μη δοθεί αφορμή για να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω οι υπερθεματιστές. Οσον αφορά τα πρόσωπα, απέσυρε την αρχική του πρόταση και στη θέση του προέδρου πρότεινε τον Ρ. Μορώνη και του αντιπροέδρου τον δημοσιογράφο Β. Μουλόπουλο.
Η ΝΔ μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ν. Δένδια τάχθηκε κατά και στη νέα πρόταση, επαναλαμβάνοντας την αρχική της θέση όσον αφορά την τροπολογία. Επιπρόσθετα, ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «διακριτική συνεννόηση» με «άλλα κόμματα». Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσαν ότι τους καλύπτουν καταρχήν οι διαβεβαιώσεις του Ν. Βούτση όσον αφορά την τροπολογία και αντιπρότειναν στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Ν. Κιάο. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής και υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Η ΝΔ ψήφισε παρών, η Ενωση Κεντρώων όχι, ενώ η ΧΑ απουσίαζε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου