Γκρεμίστηκε και το τελευταίο μότο του καθεστώτος περί Νατοϊκής και Ευρωπαϊκής ασφάλειας..
Για μία ακόμη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετηθεί στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν.
Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
Απαντώντας σε ερώτηση του Έθνους και της ιστοσελίδας mignatiou.com , για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρχικά παρέπεμψε στην τουρκική κυβέρνηση για περαιτέρω σχολιασμό των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Λίγο πριν τις δηλώσεις αυτές είχε η Αγκυρα προβεί σε προκλητικές αξιώσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο βάζοντας και πάλι θέμα κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες και μη οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Επιβεβαιώνεται πλήρως το ΚΚΕ, που είπε από την πρώτη στιγμή ότι οι προηγούμενες δηλώσεις Ερντογάν «εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα "γκρίζων ζωνών"». Αντίθετα, εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η «συμμαχία» Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι τάχα παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», τη στιγμή, μάλιστα, που το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα υποθάλπει και ενισχύει τις επιθετικές βλέψεις της Αγκυρας.
Σε μια τέτοια βάση, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κεντώντας πάνω στην προηγούμενη τέτοια «αντιδικία» μεταξύ Ερντογάν και τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το ποιος παρέδωσε ή όχι «τουρκικά» νησιά στην Ελλάδα (!), υποστηρίζει: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Οπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».
Απαντώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα», ενώ προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».
Ο δε πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε εθιμοτυπική συνάντησή του με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κ. Ουράς, είπε ότι «αντιπαραγωγικές τοποθετήσεις» που αμφισβητούν το ισχύον, βάσει διεθνών συνθηκών και κανόνων, καθεστώς στο Αιγαίο, βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρέπει να αποφεύγονται.
Βέβαια, συνολικότερα οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων, με τοποθετήσεις και ανακοινώσεις, πέρα από... νουθεσίες προς την κυβέρνηση για το πώς να κινηθεί, δεν ξεφεύγουν ούτε κατά ένα κόμμα από τη στρατηγική σύμπλευσή τους με τις επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη εμπλοκή στους μηχανισμούς και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, όπου και εκτρέφεται η τουρκική προκλητικότητα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η Συνθήκη της Λοζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου