..που το Παρίσι ήταν η πρωτεύουσα της Ελλάδας;
Η επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) είναι το θέμα της ημερίδας, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή (7/10) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τίτλο «Οι ελληνογαλλικές σχέσεις την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974): Εξορία, στράτευση, αντίσταση».
Στο επίκεντρο των ομιλητών είναι οι αυτοεξόριστοι αντιστασιακοί, το Ελληνικό Σπίτι, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Πουλαντζάς και άλλες εμβληματικές προσωπικότητες στον αγώνα κατά της χούντας. Τα δίκτυα υποστήριξης, οι στενές σχέσεις μεταξύ των εγκατεστημένων στο Παρίσι Ελλήνων προσφύγων με κάποιους Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες που κινητοποιήθηκαν υπέρ της υπόθεσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
«Η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα σηματοδοτεί αναμφίβολα μια στιγμή κορύφωσης των σχέσεων με τη Γαλλία, τόσο στο θεσμικό, διανοητικό, καλλιτεχνικό, όσο και στο πολιτικό επίπεδο» τονίζουν οι διοργανωτές. «Στη διάρκεια της Επταετίας ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, κάθε ηλικίας, κοινωνικής προέλευσης ή επαγγελματικής ιδιότητας, κατέφυγαν στη Γαλλία, ιδιαίτερα στο Παρίσι, που δεν άργησε να μετατραπεί σ'έναν από τους σημαντικότερους χώρους αντίστασης ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.
Η Γαλλία προσέφερε εκείνα τα χρόνια ένα χώρο υποδοχής και εξορίας, όπου επικρατούσαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενός πολιτικού αγώνα, που απέβλεπε στην εξ αποστάσεως στήριξη πράξεων αντίστασης επί του ελληνικού εδάφους. ́Εχοντας αναδειχθεί σε "πρωτεύουσα" των εξόριστων της Χούντας, το Παρίσι δεν άργησε έτσι να μετατραπεί σε σημαντική εστία αντιχουντικής αντίστασης».
Συμμετέχουν με ομιλίες τους οι ιστορικοί Χρήστος Χατζηιωσήφ, Νικόλας Μανιτάκης, Κωστής Κορνέτης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ψαράς, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, οι Σερβάν Ζολιβέ, Κορίν Ταλόν κ..ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου