Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ


 ΕυρωΣοσιαλιστές: Η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει δύσκολη και ασταθής για δεκαετιες παρά τις επώδυνες προσαρμογές!

Τι ως εκ τούτων σκοπεύεις να κάνεις αδελφέ;


Στη συντόμευση των διεργασιών για την ολοκλήρωση της «δεύτερης» αξιολόγησης του μνημονίου, με όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που αυτή περιλαμβάνει, εστίασε τη χτεσινή ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο «κανένα άλλο κράτος - μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα».

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» σε «εύλογο χρονικό διάστημα», ενώ κάνοντας ονομαστική αναφορά στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, διαμήνυσε πως «ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι ο Νοέμβριος».

Χωρίς βέβαια να ομολογείται, είναι φανερό το γεγονός ότι το μήνυμα του επιτρόπου της ΕΕ έχει και άλλους αποδέκτες στο εγχώριο πολιτικό προσωπικό και τα αστικά κόμματα.
 
Ίδια γεύση: «Κλειδί» για τα κέρδη του κεφαλαίου η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Χαρακτηριστικές είναι και οι υπόλοιπες επισημάνσεις του Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο:

-- Η δεύτερη «αξιολόγηση» περιλαμβάνει τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, το πλαίσιο για το περιβάλλον των επιχειρήσεων, τα Εργασιακά, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο χαρακτήρισε «κλειδί για να ξεκλειδώσει η ελληνική οικονομία».

-- Η «επιτυχία» της δεύτερης «αξιολόγησης» αποτελεί προϋπόθεση «για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά. Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβρη δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις», υπογράμμισε.

-- Σε αυτό το επίπεδο, ο Π. Μοσκοβισί συνέδεσε την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και την προσέλκυση επενδύσεων με την κλιμάκωση και την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ανέφερε ότι στο παρελθόν η υλοποίηση των συμφωνηθέντων ήταν περιορισμένη. Μιλώντας εξ ονόματος της Κομισιόν, επισήμανε: «Το ότι είμαστε θετικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε ενδοτικοί ή επιεικείς, είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και θεωρούμε ότι όλα τα υπουργεία θα πρέπει να δεσμευθούν πλήρως για την υλοποίηση του προγράμματος». Πρόσθεσε δε ότι «ορισμένα υπουργεία δεν προχωρούν όπως πρέπει».

-- Σημείωσε, τέλος, ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Γιούρογκρουπ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, φαίνεται να πηγαίνει για επόμενη φάση.

Από την πλευρά της, η ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών, με ανακοίνωση που εξέδωσε στο πλαίσιο της χτεσινής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων προσαρμογής, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ΕΕ οφείλει να στηρίξει. Ωστόσο, η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας παραμένει αβέβαιη και δύσκολη για δεκαετίες».

Εστιάζοντας στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους - και αντανακλώντας στην πραγματικότητα τις συνολικότερες ενδοκαπιταλιστικές κόντρες για τη διαχείριση μεγάλων κρατικών χρεών, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας - η ομάδα των σοσιαλδημοκρατών ζητά το «συντομότερο δυνατό συμφωνία στα μέτρα για το χρέος, τα οποία είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου και βέβαια των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτό.
 
«Τρέχουν» τα «προαπαιτούμενα»

Στο μεταξύ, με τη διαδικασία του επείγοντος προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που αποτελεί ένα ακόμα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης».
Το νομοσχέδιο, που έρχεται να «δέσει» με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, κατατέθηκε χτες βράδυ στη Βουλή. Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του με τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, ενώ αύριο Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: