Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΗΝΟΥΝ ΑΓΧΟΝΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για τοκογλύφοι
ΣΤΗΝΟΥΝ ΑΓΧΟΝΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ

Τεράστια τα ποσά που θα μεταφερθούν στους τοκογλύφους τους οποίους οι λακέδες  κατέστησαν συγκοινωνούντα δοχεία με τα "κρατικά" ταμεία.



Εκτός από τον Γ. Κατρούγκαλο, συνάντηση με το κουαρτέτο είχε χτες και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου, με θέμα την «αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων», όπως εύσχημα λέγεται η σχεδιαζόμενη περικοπή τους. Σημειώνουμε ότι με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε σε μείωση του κονδυλίου για την Πρόνοια κατά 0,5% του ΑΕΠ ή κατά 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Το επικοινωνιακό «ισοδύναμο» ήταν η θέσπιση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενός γλίσχρου βοηθήματος για τους πλέον εξαθλιωμένους και τις οικογένειές τους. Μάλιστα, το χαράτσι αυτό σχεδιάζεται τη στιγμή που, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, οι δαπάνες για την Πρόνοια βρίσκονται στο ναδίρ και υποχωρούν κάθε χρόνο, με μόλις 2,1% του ΑΕΠ για το 2014. Για φέτος, οι δαπάνες αυτές συρρικνώθηκαν στο 1,85%, του χρόνου θα περιοριστούν στο 1,46%, ενώ το 2018 θα πέσουν στο 1,33%!

Κεντρικό ρόλο στις περικοπές για την Πρόνοια θα παίξει η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα από την κυβέρνηση. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν μόνιμου χαρακτήρα πόροι για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, μέσω της αναμόρφωσης όλων των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Παγκόσμια Τράπεζα, υποδεικνύει σε μελέτη της σχεδόν 200 επιδόματα από διάφορους φορείς του κράτους και κάνει την εκτίμηση πως σχεδόν τα 145 από αυτά πρέπει να «εξορθολογιστούν, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει περίπου 30 επιδοματικού τύπου παροχές σε χρήμα ή/και είδος (π.χ. φοροαπαλλαγές, επιδόματα για κατασκηνώσεις κ.ά.). Εναλλακτικά, προτείνει ακόμη και μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να βρεθούν 760 εκ. ευρώ για το 2017, οπότε προβλέπεται η γενικευμένη εφαρμογή του ΚΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: