Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, θα συμμετάσχουν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας.
Με γνώμονα τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί το συγκεκριμένο «τρίγωνο συνεργασίας», ακριβώς όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της (η 1η τέτοια σύνοδος, άλλωστε, έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά), με στόχο τη διεύρυνση κερδοφόρων πεδίων για το κεφάλαιο, σε τομείς όπως Ενέργεια, διαμετακόμιση, ναυτιλία, διασύνδεση εμπορικών λιμανιών (όπως της Αλεξάνδρειας με Αλεξανδρούπολη και Καβάλα), τουρισμός, κατασκευές, γεωργία κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, της υπηρέτησης των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου, πέρα από τη «στρατηγική συνεργασία» με το Ισραήλ, η συγκυβέρνηση μιλά επίσης για «ειδική σχέση με την Αίγυπτο»...
Η ατζέντα της Συνόδου... ή αλλιώς τα πεδία που ιεραρχούν τα μονοπώλια
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:-- Διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
-- Ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.ά.
-- Τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία, σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
-- Ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
-- «Περιφερειακής ασφάλειας», με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.
-- Μετανάστευσης
-- Διαχείρισης υδάτων - όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά - και «προστασίας του περιβάλλοντος», ιδιαίτερα του θαλάσσιου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, βεβαίως, περιβάλλει τις επιδιωκόμενες για λογαριασμό του κεφαλαίου κολιγιές με άλλες αστικές τάξεις σαν μηχανισμούς προώθησης της «σταθερότητας» στην περιοχή, όταν στην πραγματικότητα οι κολιγιές αυτές - με αιχμές μάλιστα τα Ενεργειακά και την περιβόητη «περιφερειακή ασφάλεια» - οδηγούν σε βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και εντεινόμενους ανταγωνισμούς.
Κόντρα σε αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται σε σημείωμά της ότι «η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή».
Και προσθέτει, υπογραμμίζοντας και την «ειδική σχέση» με την Αίγυπτο: «Στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν το διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα - σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ), αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου. Το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMed Summit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο».
Κατά τ' άλλα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αίγυπτο, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τις δύο Κοινότητες Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου