Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ



  Κίνδυνος θάνατος ! Επιτροπή διαλόγου με μυρωδιά σοσιαλδημοκρατίας του αποφώλιου εκσυγχρονισμού!!



Τη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση είδε χτες ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια διαδικασία που ενώ υπηρετεί κατά βάση προσαρμογές στο κράτος και τους θεσμούς σύμφωνες με τις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης, αξιοποιείται ταυτόχρονα απ' την κυβέρνηση για τον αποπροσανατολισμό του λαού και για αναπαραγωγή ισχυρισμών περί «εμβάθυνσης της δημοκρατίας».


Τις κυβερνητικές προθέσεις επιβεβαιώνουν τα «ταρατατζούμ» με τα οποία επιδιώκεται να πλαισιωθεί η διαδικασία. Λόγος γίνεται για διεξαγωγή, υπό την ευθύνη της συγκεκριμένης Επιτροπής, ενός διαλόγου σε εθνική κλίμακα, με διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και ανοιχτών εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου πρόσκληση συμμετοχής θα λαμβάνουν κοινωνικοί, επιστημονικοί και άλλοι φορείς. Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.
Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την άνοιξη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε άλλη ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς τελική επεξεργασία. Το φθινόπωρο του 2017 και αφού το υλικό της διαβούλευσης έχει παραδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναμένεται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής.

Συντονιστής της Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν: Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ, Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE, Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

Εχει σημασία να σημειώσουμε ότι στη σύνθεση της εν λόγω επιτροπής φιγουράρουν πρόσωπα συνδεδεμένα με την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, κάτι που προφανώς μπορεί να ερμηνευτεί ως «άνοιγμα» σε αυτό το χώρο, καθώς και παράγοντες που συνδέονται με οργανώσεις της εργοδοσίας και των επιχειρήσεων.

Για την Επιστημονική Επιτροπή που θα επεξεργαστεί την τελική πρόταση, έχει πέσει στο «τραπέζι» το όνομα του Μιχάλη Σταθόπουλου, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000-2001, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που έχει ήδη συναντηθεί για το σκοπό αυτό με τον πρωθυπουργό. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «αν γίνει μια επιτροπή με τις προδιαγραφές που σας είπα, επιστημονική και υπερκομματική, όπου θα υπάρχουν μέσα όλες οι απόψεις, τότε το συζητώ. Ο πρωθυπουργός αυτό νομίζω ότι το κατανόησε».

Ο Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη που συγκροτούν την Επιτροπή Διαλόγου, σημείωσε ότι «παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία (...) Διότι, στόχος μας είναι να μη χάσουμε ως χώρα μία μεγάλη ευκαιρία. Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα. Δεύτερον, να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις», πρόσθεσε και αποκαλύπτοντας ότι επιδίωξη συνιστά, επίσης, η συναίνεση του λαού σε μια διαδικασία ξένη, αν όχι εχθρική προς τα συμφέροντά του, συμπλήρωσε πως «θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: