Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΗΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΒΑΛΑΜΙΟ..

Γιαγιά Μηλίτσα: Παρακαλούσα να μην πάρουμε το νόμπελ για να γλιτώσουμε τη γκρίνια του χωριού - Media


 Μα ποτέ το Νόμπελ αδέλφια δεν ήταν τίτλος τιμής.. Θυμηθείτε ποιοι το έχουν παρει... Τίτλος ντροπής είναι..Για ξεκάρφωμα το δίνουν και σε κάποιον που να το αξίζει..



Ο 40χρονος ψαράς από τη Σκάλα Συκαμνιάς που έχει διασώσει εκατοντάδες ανθρώπους και ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τη διάσημη γιαγιά Αιμ. Καμβύση δέχτηκε με σεμνότητα την απόφαση της επιτροπής και τόνισε: «Θα είχε νόημα αν με αυτό σταματούσε ο πόλεμος».

Ο ένας είχε ανοιχτεί με τη βάρκα του μεσοπέλαγα για να ψαρέψει καλαμάρια, αδιαφορώντας για το Νόμπελ κι η άλλη βρισκόταν στο σπίτι της παρέα με δεκάδες Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και παρακαλούσε να … μην της απονεμηθεί το βραβείο για να σταματήσει η γκρίνια των συγχωριανών της.
Η χθεσινή μέρα βρήκε τη Σκάλα Συκαμνιάς «πολιορκημένη» από ελληνικά και διεθνή δίκτυα ενημέρωσης, που αναζητούσαν τους δύο υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης: τον 40χρονο ψαρά Στρατή Βαλαμιό, που έχει σώσει με τη βάρκα του εκατοντάδες ανθρώπους στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, και την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, που έγινε διάσημη από τη γνωστή φωτογραφία στην οποία ταΐζει με το μπιμπερό ένα βρέφος από τη Συρία έχοντας δίπλα της τις δύο γειτόνισσες.
Οι δύο Ελληνες θεωρούνταν φαβορί και τα τηλεοπτικά δίκτυα συνωστίζονταν στα σοκάκια του γραφικού χωριού προκειμένου να καταγράψουν ένα πλάνο, μια εικόνα, μια δήλωση, τις πρώτες αντιδράσεις, ενώ βρίσκονταν σε online σύνδεση με το Όσλο, όπου θα γίνονταν οι ανακοινώσεις στις 12 το μεσημέρι.
Οι δημοσιογράφοι δοκίμασαν την πρώτη έκπληξη όταν είδαν τον Στρατή Βαλαμιό να μπαίνει στη βάρκα του και να ανοίγεται στη θάλασσα στις 11 το πρωί, μια ώρα πριν από την κρίσιμη ανακοίνωση. «Πάω για το μεροκάματο. Οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις τρέχουν, δεν περιμένουν το Νόμπελ. Άλλωστε δεν έχει νόημα…» τους είπε αναχωρώντας.

Η ανακοίνωση από τη Νορβηγία, που απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας, τον βρήκε μεσοπέλαγα να ψαρεύει καλαμάρια και τον ενημέρωσε σχετικά ένας φίλος από το τηλέφωνο.
«Το βραβείο το πήραμε πολλές φορές», σώζοντας τον κόσμο. Θα είχε νόημα παραπάνω αν με αυτό σταματούσε ο πόλεμος και έπαυαν τα παιδάκια να πνίγονται στη θάλασσα» είπε στο «Εθνος» ο 40χρονος. «Θα ήταν καλό βέβαια να έρχονταν τα χρήματα και να πήγαιναν στο νοσοκομείο, αλλά τι να κάνουμε;» πρόσθεσε.
«Δεν πειράζει, η αγάπη του κόσμου μας φτάνει» δηλώνει μία από τις διάσημες γιαγιάδες.
«Εγώ, να σου πω την αλήθεια, πολύ το χάρηκα» εκμυστηρεύεται στο «Εθνος» η γιαγιά Μηλίτσα. «Παρακαλούσα να μην το πάρω το βραβείο γιατί υπήρχε μεγάλη γκρίνια στο χωριό. Γιατί εσύ και όχι εμείς. Δεν άντεχα, θα με έστελναν στο Νοσοκομείο, δεν θα έβγαινε σε καλό».
«Εγώ έκανα αυτό που θα έκαναν όλες οι μάμαδες και οι γιαγιάδες του κόσμου. Πήρα το μωρό που ήταν πεινασμένο και το τάισα. Να δούμε τι θα κάνει το κράτος για αυτά τα παιδιά. Τώρα θέλω να βρω την ησυχία μου».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: