Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Πλεονάσματα βουτηγμένα στο αίμα του λαού..


Η «σφαγή» των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα της φοροληστείας που πρωτοεφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες (αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.ά.), αποτελούν τους πυλώνες της «ομαλής» εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2016, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 3,4 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από τις «εφεδρείες» που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη».
 
Στοιχεία που αντανακλούν την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8μηνο Γενάρη - Αυγούστου 2016):
  • Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται αυξημένο κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνεται στα 31,95 δισ. ευρώ.
Το δε σύνολο των φορολογικών εσόδων εμφανίζεται στα 28 δισ. ευρώ, από 26,1 δισ. στο περσινό 8μηνο, δηλαδή η αντιλαϊκή φοροληστεία διογκώθηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ (ή κατά 7,3%) και αυτό παρά τη χρονική υστέρηση των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη.

Μεταξύ άλλων:

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέβηκε στα 7,5 δισ. ευρώ (από 7,3 δισ.), ενώ η αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις άρχισε να εμφανίζεται μόλις από τον Ιούλη. Επιπλέον, η αναδρομική παρακράτηση των φόρων για το α' εξάμηνο θα γίνει μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017.
Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 16,2 δισ. ευρώ (από 14,6 δισ. πέρσι), με αύξηση 1,6 δισ. ευρώ (ή 14%). Από αυτά ο ΦΠΑ «συνέβαλε» με 10,1 δισ. ευρώ (από 9 δισ. πέρσι), μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που επέβαλε η συγκυβέρνηση.
  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 32,9 δισ. ευρώ, έναντι 36,4 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο. Είναι, δηλαδή, χαμηλότερες κατά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ, η οποία περικόπηκε κατά 240 εκατ. στα 1,64 δισ. (από 1,88 δισ. πέρσι). Την ίδια ώρα, το ύψος της επιχορήγησης που εκταμιεύθηκε στο φετινό 8μηνο έχει φτάσει στο 74% του ποσού που προβλέπεται για ολόκληρο το 12μηνο.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» απεικονίζεται στα 3,75 δισ. ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο από το αντιλαϊκό στόχο, ύψους 980 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται για την εξεταζόμενη περίοδο...
Να σημειωθεί ότι στο εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», όπως αυτό απεικονίζεται με τους όρους του μνημονίου, δεν περιλαμβάνονται κρατικές δαπάνες, όπως για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, που διαμορφώθηκαν στο φετινό 8μηνο σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

Ετσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,04 δισ. ευρώ.
Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι, ανεξάρτητα από τις λογιστικές απεικονίσεις, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει όσο στο τιμόνι της οικονομίας και της παραγωγής θα έχουν το κουμάντο τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε αυτήν τη βάση, δεν έχει καμιά ανακούφιση να περιμένει από την όποια «υπέρβαση» των αντιλαϊκών στόχων («υπεραπόδοση» την ονομάζει η κυβέρνηση!), ούτε και από τα παζάρια για μελλοντική μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού η όποια «εξοικονόμηση» σημειωθεί, δεν θα πάει για την αναπλήρωση των τεράστιων λαϊκών απωλειών, αλλά για την παραπέρα κρατική στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: