Διαπλοκή είναι: το αλληλένδετο των συμφερόντων μεταξύ των εχόντων και κατεχόντων τα μέσα παραγωγης και προσφοράς υπηρεσιών.
Δηλαδή: Ο εφοπλιστής να είναι μέτοχος σε τράπεζα και εργολαβική εταιρία και αντιστρόφως ο εργολάβος και ο τραπεζίτης στον όμιλο του εφοπλιστή
Πως θα το πολεμήσεις αυτό ρε φλούφλη Τσίπρα μας λες;
Με την κυβέρνηση να σηκώνει την «παντιέρα» της περιβόητης «μάχης κατά της διαπλοκής», όπως βαφτίζει το ξαναμοίρασμα της πίτας στο τηλεοπτικό τοπίο, συγκαλύπτοντας ότι οι συχνότητες θα συνεχίσουν να ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν σ' αυτές προκειμένου να προωθήσουν συμφέροντά τους και όχι γιατί κόπτονται για την ουσιαστική ενημέρωση και ψυχαγωγία του λαού, συνεχιζόταν έως χτες αργά το βράδυ η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.
Νωρίτερα, συνολικά 10 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων είχαν θυροκολληθεί στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ). Μεταξύ αυτών του «ΣΚΑΪ» κατά της ΓΓΕΕ και των τεσσάρων νέων σχημάτων που συμμετέχουν στη διαδικασία, του «STAR» κατά της συμμετοχής του εργολάβου Καλογρίτσα στο διαγωνισμό, του «ALPHA» εναντίον άλλων υποψήφιων σχημάτων, του «ANT1» εναντίον του σχήματος Σαββίδη, αλλά και του «MEGA» κατά της όλης διαδικασίας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της υπερασπίστηκε τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν εγγυημένοι όροι πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας», ενώ επανέλαβε ότι η προβλεπόμενη περίοδος προσαρμογής είναι 90 μέρες και στη συνέχεια οι σταθμοί χωρίς άδεια θα πάψουν να εκπέμπουν.
Φυσικά, ακόμη κι αν γίνουν δεκτοί οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι ο διαγωνισμός είναι απόλυτα αδιάβλητος κι αντικειμενικός, δεν δίνεται απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί παρόμοιοι διαγωνισμοί που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα δημόσια έργα, τις προμήθειες του Δημοσίου, δεν στάθηκαν ικανοί να αντιμετωπίσουν τη διαπλοκή. Δεν απαντιέται γιατί δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση του ΚΚΕ, το οποίο, παρά τη συνολική αντίθεσή του στην ιδιοκτησία των καναλιών από επιχειρηματίες, ζήτησε οι εταιρείες που θα πάρουν τα κανάλια να είναι με ονομαστικοποιημένες μετοχές, μέχρι φυσικού προσώπου, για να είναι γνωστό ποιος έχει τι...
Θα συνεχιστεί το παζάρι...
Αξίζει
πάντως να σημειωθεί ότι, όπως όλα δείχνουν, το παζάρι για το μοίρασμα
της πίτας του τηλεοπτικού πεδίου θα έχει και συνέχεια, αυτή τη φορά για
τους θεματικούς και περιφερειακούς σταθμούς. Χαρακτηριστικές ως προς
αυτό είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και οι συνεχείς
διαφοροποιήσεις τους...Συγκεκριμένα, χτες, η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε σε ό,τι αφορά τις θεματικές και περιφερειακές άδειες πως «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αυτή η συζήτηση, γι' αυτό ό,τι ακούγεται μέχρι σήμερα, προφανώς δεν εφάπτεται ακριβώς της πραγματικότητας. Η συζήτηση αυτή, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, θα ανοίξει αργότερα».
Ο δε γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος, προανήγγειλε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών, δηλώνοντας: «Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών».
Σημειώνεται ωστόσο ότι μόλις επτά μέρες πριν, ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για το θέμα, Ν. Παππάς, διαβεβαίωνε (ρ/σ «Κόκκινο») ότι αμέσως μετά τη διαδικασία των πανελλαδικών αδειών θα δοθούν και οι θεματικές άδειες. Χαρακτηριστικά, σε απόσπασμα της συνέντευξής του, το οποίο ανάρτησε και σε προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο, σημείωνε: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών θα προχωρήσουμε στην διαδικασία για τις άδειες θεματικών καναλιών».
Την ίδια ώρα, τις ενστάσεις του επανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, επαναλαμβάνοντας χτες ότι δεν μπορεί διωκόμενος για συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα να έχει ή να συμμετέχει σε ΔΣ τηλεοπτικού σταθμού. «Δεν είναι δυνατόν να μείνει απροστάτευτο το τηλεοπτικό πεδίο και ο δημόσιος βίος της χώρας απέναντι σε τυχόν προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο αυτό», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δήλωσε πως «το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία έστω και με καθυστέρηση 27 ετών είναι θετικό», αλλά «το εάν γίνεται με τον σωστό τρόπο, με τον σωστό αριθμό αδειών κ.λπ. ας περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ (...) Ούτως ή άλλως, εάν τυχόν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία βρίσκει την μία ή την άλλη πλημμέλεια, η απόφαση αυτή είναι δεδομένο ότι θα εκτελεστεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου