Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥ ΖΟΥΡΑ


 Τι ζητούν ; Το αυτονόητο και ποινικά κολάσιμο ως τη προ των Μνημονίων εποχή: Τη καταβολή των πενιχρών δεδουλευμένων τους..


Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» («Λειβαδίτη», «Ζούρα», «Βιοκότ», «Ελίζα» και «Αλκοτ») από τις εγκαταστάσεις της Εύβοιας και της Βοιωτίας, μετατρέποντας σε κινητοποίηση την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό τους σωματείο διεκδικούν: Να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μαζί με όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που ξεπερνούν τους έξι μήνες. Να ανακληθούν οι τρομοκρατικές απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.


Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας καθώς και εκπρόσωποι άλλων σωματείων της περιοχής της Εύβοιας. Οσο βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση, οι εργαζόμενοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι πίσω από τα πανό τους, μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωση του σωματείου τους.


Οπως εξηγεί το επιχειρησιακό σωματείο, η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα εντείνει την επίθεσή της με στόχο να επιβάλει συνθήκες γαλέρας «με τρομερή εντατικοποίηση, πολλές υπερωρίες, έξι και επτά μέρες εργασία τη βδομάδα, με συναδέλφους που εργάζονται ανασφάλιστοι, που ζουν μέσα στο χώρο εργασίας και είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο, με μεγάλες ελλείψεις στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας». Παράλληλα, επιχειρεί να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση, με τρομοκρατία αλλά και «δυσμενείς μεταθέσεις» των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου.


Στη συνάντηση, που έγινε χωρίς τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η εργοδοσία μοίρασε για άλλη μια φορά αόριστες υποσχέσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων.
Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Τζαβάρας, υπογράμμισε πως η συσπείρωση στο σωματείο και ο αγώνας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Αυτό αποδεικνύει και η παραδοχή της εργοδοσίας πως από το σύνολο των 700 εργαζομένων, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 250 άτομα. Οι υπόλοιποι 450 πετάχτηκαν στην ανεργία με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και υποσχέσεις για επιστροφή κάποια στιγμή στη δουλειά, με τη μείωση προσωπικού να λαμβάνει χώρα κυρίως σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης όπου το σωματείο δεν έχει δυνάμεις.

Καθώς το επόμενο διάστημα είναι πιθανό η εργοδοσία ή άλλοι βιομήχανοι του κλάδου να ανοίξουν μονάδες που σήμερα έχουν επιλέξει να αφήσουν κλειστές, ο Γ. Τζαβάρας κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάτω από το οποίο θα λειτουργούν οι μονάδες. Με τον ίδιο τρόπο, εξάλλου, δηλαδή με τη συσπείρωση και τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει το 2012 να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όταν ο Ζούρας ανέλαβε τη λειτουργία εγκαταστάσεων του Λειβαδίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: