Η χώρα τελεί υπό καθεστώς κατοχής και ως εκ τούτου κάθε σύμβαση παραχώρησης λαϊκού πλούτου στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα ανεξαρτήτως αν εγκρίθηκε από το σώμα της Βουλής και ακυρώνεται αυτοδικαίως μόλις αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία..
Αργά χτες το βράδυ, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Υπέρ ψήφισαν 223 βουλευτές, κατά 25.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά της να περάσει τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου με συνέπεια και ταχύτητα, επικύρωσε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το νομοσχέδιο περιέχει τη σύμβαση παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων (υποδομές, ανωδομές, κινητά και ακίνητα του Δημοσίου) που παραχωρούνται στον ΟΛΠ προκειμένου να τα παραδώσει στη συνέχεια στον κινεζικό επιχειρηματικό όμιλο «Cosco» με την πώληση του 67% (51% τώρα και 16% σε 5 χρόνια) των μετοχών του Οργανισμού.
Η συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια ήταν άκρως αποκαλυπτική για την κοινή στρατηγική κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων επικρότησαν ως γνήσιοι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την «Cosco» «εθνικής σημασίας».
Για να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση με την κυβέρνηση, έστησαν μία κοκορομαχία εντός αλλά και εκτός Βουλής, με αφορμή την επιστολή που είχε αποστείλει την περασμένη Τετάρτη η «Cosco» στη Βουλή, αντιδρώντας σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου, ότι δεν αποτυπώνουν τη συμφωνία. Ενώ διαφοροποιήσεις εξέφραζαν όσον αφορά το τίμημα, όπως και ότι δόθηκε σε ένα μονοπώλιο αντί για περισσότερα. Δηλαδή σε δευτερεύοντα ζητήματα - παρωνυχίδες, μπροστά στην κοινή στρατηγική παραχώρησης.
Σημειωτέον, στην επιστολή ο όμιλος ανέφερε ότι η σύμβαση παραχώρησης που κατατέθηκε στη Βουλή «αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο» από αυτό που είχε συμφωνηθεί. Πάντως, η κυβέρνηση έσπευσε σε χρόνο «μηδέν» να προβεί στις «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που απαιτούσε η «Cosco» και αφορούσαν την εξάλειψη κάθε ασάφειας σε σχέση με την εκμετάλλευση του λιμανιού.
Διαγκωνισμοί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Από την πλευρά της ΝΔ, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να εισπράξει τα εύσημα του κεφαλαίου, καυχήθηκε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ήταν ένα «έργο» που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, και με το δίκιο του βέβαια, αλλά αυτό το έργο συνεχίζει στα χνάρια της η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και αντί, όπως σημείωσε, «σήμερα να ήταν ημέρα χαράς» η σημερινή κυβέρνηση «με την ανικανότητά της και την αναξιοπιστία της», κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η χώρα «δεν έχει ανάγκη από εκλογικό νόμο», αλλά «από μία κυβέρνηση» που θα «εφαρμόζει πραγματικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων και όχι θα κάνει πράξεις που δυναμιτίζουν και απομακρύνουν επενδύσεις».
Ο επικεφαλής του Ποταμού, Στ. Θεοδωράκης, σημείωσε ότι «η αξιοπιστία είναι το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη χώρα. Εσείς στείλατε στους επενδυτές το χειρότερο μήνυμα και σαμποτάρατε την ελληνική οικονομία τη χειρότερη στιγμή», ταυτιζόμενος και αυτός όχι μόνο με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και - με την όποια κριτική του - την κυβέρνηση για να κάνει πιο καλά τη δουλειά του.
Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο περιορίστηκε να πει στην κυβέρνηση ότι «θα πρέπει να ανησυχεί για την πολιτική της», αφού συμφωνεί μαζί της η ΝΔ και απ' αυτήν τη σκοπιά καταψήφισε. Επιδόθηκε κυρίως σε προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και σε παράπονα επειδή δεν κλήθηκε από τον πρωθυπουργό σε συνάντηση για τον εκλογικό νόμο.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, κυρίως αναμάσησε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει τους πλούσιους και γι' αυτό ασκεί κριτική για τις «θέσεις μου για τις συντάξεις», που είναι βέβαια εντελώς αντιδραστικές.
Από το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδ. Λοβέρδος, αφού ανέφερε το «ιστορικό» της επιστολής, σημείωσε ότι «την ανάπτυξη την αντιλαμβάνεστε ότι με έναν τρόπο υπερφυσικό θα έρθει μόνη της. Δεν είναι τακτικές κυβέρνησης αυτές. Η φράση "παραιτηθείτε" είναι η φράση που σας αφορά».
ΠΑΣΟΚ και ΧΑ κατέθεσαν τις αιτήσεις για ονομαστική ψηφοφορία κυρίως για να το «παίξουν» αντιπολιτευτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου