Οι οκτώ δια ανακοίνωσής τους: Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για
την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε
κάποια άλλη επιλογή.
«Γκροτέτσκο» καταστάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια των απολογιών των οκτώ Τούρκων αποστατών αξιωματικών.
Σε μια γυναικοκρατούμενη αίθουσα, αφού εκτός από τις δύο συνηγόρους των κατηγορουμένων η πρόεδρος, η Εισαγγελέας και η γραμματέας της έδρας ήταν γένους «θηλυκού», οι δύο Τούρκοι δικηγόροι οι οποίοι εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης επιχείρησαν να δώσουν τη δική τους παράσταση.
Φορώντας τη …δικαστική τήβεννο, όπως ορίζει το νομικό δίκαιο της …γείτονας χώρας – επέμεναν να συμμετάσχουν στην ακροαματική διαδικασία ως Πολιτική Αγωγή και επιχείρησαν επίμονα και με προκλητικό τρόπο να καταθέσουν «αποδεικτικά στοιχεία» που όπως ισχυρίζονταν επιβεβαίωναν την εμπλοκή των κατηγορουμένων στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Υπολόγιζαν όμως δίχως την πρόεδρο της Έδρας η οποία αφού τους επανέφερε στην τάξη υπενθυμίζοντας τους ότι βρίσκονται σε δικαστική αίθουσα της Ελλάδας και όχι της χώρας τους, απέρριψε κατηγορηματικά τα αιτήματα που προέβαλαν οι Τούρκοι δικηγόροι, οι οποίοι όπως αποκαλύφθηκε μετά το τέλος της διαδικασίας - βάσει ενός κειμένου γραμμένο στα αγγλικά όπου κατηγορούσαν τους 8 αποστάτες αξιωματικούς ως «προδότες» και μοίραζαν οι ίδιοι έξω από τα δικαστήρια - εκπροσωπούσαν μια μεγάλη νομική φίρμα της Κωνσταντινούπολης, την «ΕLMADAG», που κατά καιρούς έχει πρωτοστατήσει σε δίκες εις βάρος Τούρκων αντιπολιτευομένων στο καθεστώς Ερντογάν.
Όσο για τα μέτρα ασφαλείας, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία τόσο εντός όσο και εκτός του Δικαστικού Μεγάρου, φαίνεται πως από κάπου έμπαζαν.
Εκτός από την Τουρκάλα …τρανσέξουαλ, φανατική οπαδό του Ερντογάν, η οποία κρατώντας μια σημαία της πατρίδας της αποδοκίμασε έντονα τους κατηγορουμένους έξω από τα δικαστήρια, εντός της αίθουσας και την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η απολογία ενός εκ των οκτώ αξιωματικών, κάποιος από το ακροατήριο σηκώθηκε, έφθασε ανενόχλητος κοντά στους κατηγορουμένους και φωνάζοντας «βρωμόσκυλα! Προδότες! Θα πεθάνετε» τους έφτυσε(!), με συνέπεια οι αστυνομικοί να τον βγάλουν «σηκωτό» από το κτίριο.
Όσον αφορά στην ακροαματική διαδικασία αυτή καθ' αυτή και οι 8 αξιωματικοί είχαν κοινή γραμμή κατά τη διάρκεια των απολογιών τους εμμένοντας στην αρχική τους θέση.
Δηλαδή ότι είναι τραυματιοφορείς και αποστολή τους είναι η αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών. Ρόλο που κλήθηκαν να πράξουν και τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος για να μεταφέρουν τραυματίες από τις συρράξεις μεταξύ κυβερνητικών και πραξικοπηματιών, που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη.
Οι ισχυρισμοί τους φαίνεται ότι έπεισαν εν μέρει την Πρόεδρο και Εισαγγελέα οι οποίες τους έκριναν ένοχους μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα, αθωώνοντας τους για τη δεύτερη κατηγορία περί παραβίασης του νόμου περί πτήσεων και επιβάλλοντας τους ποινή φυλάκισης δύο μηνών, με αναστολή.
Φανερά ικανοποιημένες από την ουσιαστική αθώωση των Τούρκων αξιωματικών, η μία εκ των δύο συνηγόρων τους κυρία Κατερίνα Δαπουδάνη και Λία Μαρινάκη μετέφερε γραπτή ανακοίνωση των πελατών τους στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ανάμεσα τους και πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι μεγάλων ειδησιογραφικών πρακτορείων.
Οι αποστάτες, μεταξύ άλλων, ζήτησαν συγγνώμη από τους Έλληνες και πίστη στα ιδανικά της τουρκικής Δημοκρατίας. Αναλυτικά το κείμενο:
«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».
Οι οκτώ Τούρκοι θα παραμείνουν υπό Διοικητική πλέον Κράτηση έως και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται σχετικά με το αν θα τους δοθεί ή όχι Πολιτικό Άσυλο, κατόπιν σχετικού αιτήματος που έχουν υποβάλλει προς την ελληνική πολιτεία. Διαδικασία που σύμφωνα με αρμοδίους επί του θέματος, είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου