Οι ίδιοι είχαν ξεφορτωθεί κάθε έγγραφο που ίσως να παρέπεμπε σε συστοίχησή τους με συγκεκριμένες δράσεις των στασιαστών..
Τα μέτρα τους φρόντισαν να λάβουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι έφθασαν το Σάββατο το πρωί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, αιτούμενοι πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αξιωματικοί φρόντισαν να "ξεφορτωθούν" όλα τα έγγραφα του ελικοπτέρου, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην ελληνική πλευρά. Από τo manual book έως το σχέδιο πτήσης και οτιδήποτε άλλο σχετικό με την επιχειρησιακή ικανότητα και αποστολή του ελικοπτέρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν αφαιρέσει από τις στολές τους όλα τα διακριτικά , ενώ στα κινητά τους τηλέφωνα δεν υπήρχε τίποτα άλλο πέρα από τις προσπάθειες επικονωνίας μέσω κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων προς τα συγγενικά τους πρόσωπα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και σειρά αναπάντητων κλήσεων προς ένα συγκεκριμένο αριιθμό, που όπως είπαν στις ελληνικές αρχές ανήκε στον Διοικητή της Μοίρας, όπου υπηρετούν στην Αεροπορία Στρατού.
Εν τω μεταξύ, σε διπλωματικό "μπρα ντε φερ" μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής Κυβέρνησης φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού, οι οποίοι έχουν ετηθεί της χορήγηγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.
Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την άμεση έκδοση των "8" στην Τουρκία, αφού οι "γείτονες" υποστηρίζουν ότι οι αξιωματικοι συμμετείχαν ενεργά στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, οι τελευταίες πληροφορίες τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών τείνουν να κλείνουν προς το συμπέρασμα ότι η παραμονη των Τούρκων αποστατών στη χώρα μας δεν θα είναι σύντομη.
Άλλωστε, μετά από την καταγραφή τους και την κατάθεση των εγγράφων για παροχή ασύλου, οι "8" καλούνται ένας - ένας σε συνέντευξη ενώπιιον της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής, που θα απαφασίσει σε πρώτη φάση για την αποδοχή ή όχι του αιτήματος τους.
Οι τελευταίος έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί στις 2 Αυγούστου.
Σε περίπτωση απόρριψης οι συνήγοροι των 8 αξιωματικών θα προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης, που αποτελείται από δύο εν ενεργεία δικαστικούς και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και αν και εκεί το αίτημα τους απορριφθεί, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
Επιπλέον , από την ελληνική κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τη σύγκλιση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα αποφαασίσει σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, για τους πραξικοπηματίες.
Στην περίπτωση που συμβεί αυτό αυτομάτως παύει κάθε συζήτηση σχετικά με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, αφού η χώρα μας είναι εκ των βασικών εκφραστών της Σύμβασης της Γενεύης του ΟΗΕ (1951) , βάσει του άρθρου 3 "περί βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής , απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας".
Τέλος, διακριτικές αλλά υπαρκτές είναι και οι παραινέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της "φιλοξενίας" των Τούρκων αποστατών, στην Ελλάδα.
Από την πλευρά τους πάντως, οι Τούρκοι παραμένουν πιεστικοί, δίχως μάλιστα να αποφεύγουν να μιλήσουν ανοικτά για "διατάραξη στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών" σε περίπτωση που οι αποστάτες δεν εκδοθούν στη "γείτονα χώρα" .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου