Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΡΥΘΜΟ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ


 Αίτημα του Τουρκικού κράτους προς τις Αμερικανικές αρχές για την έκδοση του Γκιουλέν ο οποίος επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτα..



Συνεχίζεται η επιχείρηση της τουρκικής κυβέρνησης με συλλήψεις και παύσεις από τις αρμοδιότητές τους υπόπτων και κατηγορούμενων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για έκδοση στην Τουρκία του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο από την πρώτη στιγμή κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έλαβε χώρα το βράδυ της 15ης Ιούλη. 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι επισήμως 9.322 άτομα βρίσκονται σε καθεστώς έρευνας για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ενώ επίσης 100 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας απομακρύνονται, ως ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Την ίδια στιγμή, με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, ακυρώνονται οι άδειες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με το κίνημα «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ακόμα, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην απόλυση 15.200 εργαζομένων στην δημόσια εκπαίδευση, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ενώ επίσης το συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας κάλεσε 1.577 κοσμήτορες πανεπιστημίων να παραιτηθούν. Παράλληλα, 492 μέλη του προσωπικού της Ανώτατης Ισλαμικής Αρχής της χώρας, «απομακρύνθηκαν», με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.


Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα κηδευτούν οι πραξικοπηματίες. Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».


Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προανήγγειλε ότι αύριο Τετάρτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σημαντικές αποφάσεις με στόχο τη διάσωση της χώρας από τις «έκτακτες συνθήκες», προκειμένου να διασφαλίσει «100% την ασφάλεια στη χώρα». Επίσης, εκτίμησε ότι η οικονομία θα ανακάμψει σύντομα και κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που θα υπονόμευαν τις ένοπλες δυνάμεις. 


Νωρίτερα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μία «νέα πορεία» την Τουρκία.
Ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες δυο Τούρκοι πιλότοι που κρατούνται κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού τον περασμένο Νοέμβρη στα σύνορα με τη Συρία.

Αίτημα στις ΗΠΑ για έκδοση του Φ. Γκιουλέν 

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν (πηγή: ΑΡ) 
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν (πηγή: ΑΡ)

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αφαιρέσει «από τις ρίζες του» το κίνημα του Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι παρασχέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τις παρανομίες του. «Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη (...) Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ' όσες θέλουν», σημείωσε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του.

Από την πλευρά του, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ όπου διαμένει, επανέλαβε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι «πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική» και πως ο ίδιος δεν έχει σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος την οποία θεωρεί «προδοσία του τουρκικού έθνους».


Ο Φ. Γκιουλέν έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία και σημείωσε ότι «έχετε πληροφορίες από τον Τύπο ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος γνώριζαν για την απόπειρα οκτώ, δέκα, ακόμη και 14 ώρες πριν (...) Αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, όποιοι κι αν ήταν αυτοί που το έκαναν ή το υποκίνησαν, ενισχύει τον πρόεδρο». «Σε ένα τοπίο όπως αυτό, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία, για Σύνταγμα, για μια μορφή ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης (...) Αυτό το καθεστώς φέρει μάλλον ομοιότητες με μια συμμορία ή με μια ηγεσία φυλής», σημείωσε ο Φ. Γκιουλέν και δήλωσε ότι ανησυχεί για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «αν πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ένα χάος προβλημάτων. Θα εξατμιστεί. Θα έχει τελειώσει». 

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την επαναφορά της θανατικής ποινής

Σε συνέντευξή του χτες Δευτέρα στο CNN, ο Ρ. Τ. Ερντογάν αναφορικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής δήλωσε ότι «ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. Για να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές τα χρόνια που έρχονται, αυτό λέει ο κόσμος». Μάλιστα, σημειώνει ότι «φυσικά θα χρειαστεί κοινοβουλευτική απόφαση γι' αυτό με τη μορφή συνταγματικού μέτρου, συνεπώς οι αρχηγοί (σ.σ. των κομμάτων) θα πρέπει να μαζευτούν και να το συζητήσουν και εάν δεχθούν να το συζητήσουν τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Εθνοσυνέλευση». 

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα'αντ Αλ Χουσέιν εξέφρασε την ανησυχία του για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ζήτησε να επισκεφθούν χώρους κράτησης στην Τουρκία ανεξάρτητοι ερευνητές προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες κράτησης και οι κρατούμενοι να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και στις οικογένειές τους. 

Ακόμα, σημείωσε ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής θα ήταν μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας βάσει της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα - ένα μεγάλο βήμα στη λάθος κατεύθυνση».
Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε κάθε «πνεύμα εκδίκησης» , σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να διαπνέεται από ένα πνεύμα εκδίκησης (...) ένα τέτοιο πράγμα είναι εντελώς απαράδεκτο στο κράτος δικαίου». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: