Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ BREXIT H ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


 Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...


Στη σκιά του Brexit άρχισε, χτες, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), η οποία συνεχίζεται σήμερα υπό τη μορφή «Ατυπης Συνόδου των 27», χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον.


Η χτεσινή μέρα επικεντρώθηκε στο πρώτο της μέρος στο Προσφυγικό και τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, παρουσία του γγ της Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ. Επιπλέον, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, παρουσίασε την «Παγκόσμια Στρατηγική για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας» της ΕΕ.

Αργά το βράδυ, σε δείπνο εργασίας, ο Ντ. Κάμερον παρουσίασε τις εξελίξεις μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και υπήρξε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

Στα «Συμπεράσματά» του σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, εκφράζει την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και δηλώνει σε εγρήγορση για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο και τη λήψη παραπέρα μέτρων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», ενώ προέβη σε απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί στις εργασίες για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυσή της, «υπό το φως των κοινών μας στόχων και αξιών και δεδομένων των πρωτοφανών προκλήσεων από το Νότο και την Ανατολή». Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αυτή η νέα φιλοδοξία θα πρέπει να πάρει τη μορφή ταχείας πρακτικής συνεργασίας σε επιλεγμένες περιοχές».
 
 
«Στενές σχέσεις» και ανταγωνισμοί


Σχετικά με το Brexit, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, ακόμα και σήμερα, χωρίς ενθουσιασμό, όπως μπορείτε να φανταστείτε», προσθέτοντας ωστόσο ότι καμία διαδικασία δεν θα αρχίσει αν δεν προηγηθεί επίσημο αίτημα αποχώρησης από τη Βρετανία.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημερινή συνεδρίαση των 27 κρατών - μελών, λέγοντας ότι θα είναι το άτυπο μέρος της Συνόδου για να υπάρξει ένας καταρχήν προβληματισμός για την επόμενη μέρα της ΕΕ, ενώ προανήγγειλε μία ακόμα άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβρη.

Ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πρόκειται να υπάρξουν πριν από το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο - πλέον - της ΕΕ», ανέφερε.

Την ανάγκη να «αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της» τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ. «Πρέπει να αναλάβουμε δράσεις για την προστασία των συνόρων, για την αύξηση των επενδύσεων, να στραφούμε προς τη νεολαία και να εμβαθύνουμε την Ευρωζώνη, εναρμονίζοντας τις πολιτικές μας σε φορολογικό και κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε.
Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, εφόσον αποχωρήσει από αυτήν, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη», είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με την ΕΕ.
 
Επαφές Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου


«Η Ευρώπη έχει φθάσει σε μία προβλέψιμη κρίση, εξαιτίας του δημοκρατικού ελλείμματος και της απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης (...) Είναι απαραίτητο να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει περισσότερο ελκυστική στο λαό της (...) ούτως ώστε να αντικατασταθεί η λιτότητα με την ανάπτυξη», υποστήριξε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Τις αξιώσεις του κεφαλαίου για στήριξη της κερδοφορίας του, περιβεβλημένες με αυταπάτες περί δυνατότητας αλλαγής της λυκοσυμμαχίας σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, επανέλαβε και στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και στελέχη των Πρασίνων και της GUE.
Χαρακτηριστικά, στη συζήτηση με τον Μ. Σουλτς αναφέρεται ότι εξετάστηκαν οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και «επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται άμεσα με την αποφασιστική ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Ομοίως, στη συνάντηση με την συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Ρεβέκκα Χαρμς, και την αντιπρόεδρο Σκα Κέλερ, βρέθηκε στο επίκεντρο η δυνατότητα «σχηματισμού νέων προοδευτικών πλειοψηφιών, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη».
Στη συνάντησή του με την πρόεδρο της GUE, Γκάμπι Τσίμερ, εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους «μπορεί να συμβάλει η αριστερά στη δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης».
 
«Μεσογειακός πόλος» και ξέπλυμα σοσιαλδημοκρατίας

Η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένας «άξονας» των χωρών του Νότου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του, Μ. Ρέντσι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημάνθηκε ως αναγκαίο οι χώρες του Νότου να διαμορφώσουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, με άξονα βεβαίως τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, μια ιδέα που φέρεται να στηρίζουν ο Φρ. Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Α. Κόστα.
Τσίπρας και Ρέντσι «συμφώνησαν ότι στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός πόλος, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη και να δημιουργηθεί μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός προσήλθε στη Σύνοδο και για διερεύνηση διαθέσεων, καθώς στην κυβέρνηση είναι διάχυτος ο φόβος ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν ευνοούν τα παζάρια της για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για λογαριασμό της ανάκαμψης των κερδών του εγχώριου κεφαλαίου, αφού, όπως εκτιμούν, Ολάντ και Ρέντσι δεν αναμένεται να στηρίξουν τέτοιες διεκδικήσεις στη σκιά του Brexit.

Η «αλλαγή στάσης» που διαβλέπει το Μαξίμου δεν εμπόδισε πάντως τον Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχει χτες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ενώ θα πάρει μέρος και στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι μετά τις 9 Ιούλη.

Η αναγωγή της ξεφωνημένης ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και συνεχίζει τσακίζοντας τους λαούς και τα δικαιώματά τους, σε καταλύτη φιλολαϊκών μάλιστα αλλαγών στην ΕΕ απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να υπηρετήσει τα προτάγματα του κεφαλαίου.

«Η ομφαλοσκόπηση της Αριστεράς και οι "δάφνες" ιδεολογικής καθαρότητας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Χρειάζονται συμμαχίες, ρεαλισμός και ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών», έσπευσε να υποστηρίξει χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: