Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο "Στενός συγγενής του Τσακαλώτου ιδρυτής εταιρία που θα πάρει τα κόκκινα δάνεια του κόσμου!", αναμεταδίδαμε την ορθή πληροφορία ότι ο ξάδελφος του Τσακαλώτου με την εταιρία του μπήκε σε κοινοπραξία διαχείρισης κόκκινων δανείων....
Αμέσως έσκασαν μύτη οικόσιτα του ΣΥΡΙΖΑ να μας θυμίσουν ότι η εταιρία του ξάδελφου Τσακαλώτου είναι μία απλή εταιρία πληροφορικής....
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!
Από ανταγωνιστή μάλλον της συγκεκριμένης εταιρίας, σε μπλογκ διαβάζουμε το 2010 ότι η εταιρία του ξάδελφου Τσακαλώτου Qualco, από το 2004 ελέω της παρέας του κολλεγίου (προφανώς εννούν τον Ευκλείδη και τον Στουρνάρα, και άλλους), αναλαμβάνει χρυσές δουλειές πάνω σε ποιο αντικείμενο λέτε εσείς;;;
Μα στο κομμάτι διαχείρισης οφειλών και οφειλετών στην τράπεζα!
Συγκεκριμένα διαβάζουμε:
"Εχεις μια μικρή εταιρεία πληροφορικής, ονόματι Qualco, μαζί με δύο - τρεις φίλους από το Κολλέγιο. Ασπρη ημέρα δεν έχεις δει για πολλά χρόνια καθώς ήταν "άλλοι στα πράγματα". Ξέμεινες στο παρηκμασμένο "Αίθριο" Αμαρουσίου όταν οι άλλοι έφτιαχναν πολυόροφα κτίρια γραφείων πουλώντας αέρα κοπανιστό. Η παρέα από το Κολλέγιο σκορπίστηκε και κάποιοι, μάλιστα, εγκατέλειψαν την Ελλάδα.
Και ξαφνικά έρχονται τα πάνω - κάτω με την επικράτηση Καραμανλή στις εκλογές του 2004. Οι συμμαθητές από το Κολλέγιο στρογγυλοκάθονται σε κρίσιμες θέσεις: Ο Αγγ. Φιλιππίδης στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο "Χατζηφίδης" (Χρ. Χατζηεμμανουήλ στον ΟΠΑΠ και στον "πρωινό καφέ" του Μαξίμου), κλπ, κλπ.
Τότε αρχίζουν να πέφτουν οι δουλειές σαν τη βροχή: Το σύστημα διαχείρισης οφειλετών και οφειλών (Debt Collection Software) που έχει αναπτύξει η Qualco του Ορ. Τσακαλώτου εγκαθίσταται πρώτα στη Eurobank και μετά σε τρεις κρατικές τράπεζες (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα και Αγροτική).
Εδώ στο Ταμιευτήριο ψάχναμε να μάθουμε ποιος είναι ο Τσακαλώτος και γιατί προμηθευτήκαμε ένα λογισμικό που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Γιατί κάποιοι μιλούσαν για "ιερή αγελάδα" της Ν.Δ.; Επειδή οι φίλοι του ήταν στα καλά πόστα;
Γιατί πληρώσαμε την Qualco πολύ ακριβότερα σε σύγκριση με άλλα συστήματα Debt Collection που κυκλοφορούν στην αγορά από ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες; Ποιος συνάδελφος έλεγξε τις επιδόσεις του συγκεκριμένου συστήματος στις υπόλοιπες τράπεζες που έχει εγκατασταθεί; Ψάξαμε να βρούμε πόσο καιρό χρειάστηκαν τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αξιοποιήσουν (έστω μερικώς...) το σύστημα της Qualco;
Μήπως τελικά η παρέα του Κολλεγίου έκανε το θαύμα της σε βάρος του Ταμιευτηρίου και των άλλων τραπεζών;
Θα επανέλθουμε..."
Και βέβαια, η εταιρία Τσακαλώτου αναλαμβάνει σε μορφή κοινοπραξίας με άλλες εταιρίες κόκκινα δάνεια!
Διόρισαν υπόδικο να διευθύνει Τράπεζα!
Γράφει ο: Γιάννης Γεωργίου
Οι κ.κ. Μίνος Μωυσής και ο Γιάννης Πεχλιβανίδης αναλαμβάνουν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα, του νέου εκκαθαριστή των bad banks που ιδρύθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η PwC, (πρόκειται για διεθνή ελεγκτικό οίκο) αναφέρει:
«Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (δηλαδή, του κ. Γιάννη Στουρνάρα) η εταιρία "PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε." αναλαμβάνει μετά από διαγωνιστική διαδικασία, την ειδική εκκαθάριση των 16 ελληνικών πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που τελούν υπό εκκαθάριση.
Η PQH (δηλαδή μια ιδιωτική εταιρία, νόμιμη καθόλα) ιδρύθηκε από τις εταιρίες PwC Business Solutions Α.Ε. (προσέξτε το αυτό, από εταιρία που έχει σχέση νομική ή άλλη με την PwC) Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit ΑΒ. Σκοπός της εταιρίας είναι η αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας των υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων και η επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων από τη διαχείριση του συνόλου των χαρτοφυλακίων τους που ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ (να επανέλθουν, δηλαδή, στα Δημόσια Ταμεία κάποια από αυτά τα κεφάλαια).
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας έχουν οριστεί αντίστοιχα ο κ. Μίνος Μωυσής και ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης με μακρά θητεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Όλα καλά θα πείτε… Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρούν να φέρουν πίσω, κάποια από τα χρήματα που οι κακοπληρωτές των συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων -που δεν υπάρχουν πια στην αγορά- διασπάθισαν (υπάρχουν και οι κακομοίρηδες που δεν έχουν… μια, αλλά αυτοί τι να φοβούνται!)
Τα θέμα για την κυβέρνηση και την Κεντρική μας Τράπεζα βρίσκεται αλλού. Διότι, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης είναι υπόδικος για κακούργημα. Διαβάζω στον κυπριακό τύπο ότι «ο Γιάννης Πεχλιβανίδης δικάζεται στην Κύπρο στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες μαζί με άλλα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου περί συνωμοσίας προς καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με "τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012". Ο κ. Πεχλιβανίδης ήταν πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου την περίοδο εκείνη».
Να σας «φρεσκάρω» ακόμα την μνήμη: Ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης ήταν κορυφαίο στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα επί Αράπογλου, την περίοδο 2004-2009 (κυβερνήσεις Καραμανλή-Παπανδρέου) ενώ παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος της θυγατρικής τράπεζας της Eurobank (της Βank Post) στη Ρουμανία, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς (1999), παλαιότερα γενικός διευθυντής στη XIOS Bank. Παρά την περιπέτειά του και την συχνότατη απασχόλησή του με τη διεξαγωγή της δίκης (θα… προλαβαίνει ο άνθρωπος μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας;) ο κ. Στουρνάρας ενέκρινε την τοποθέτησή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της νέας εταιρείας. Σύμφωνα με το νόμο, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί τα πρόσωπα της διοίκησης και τους μετόχους των εταιρειών που αναλαμβάνουν την διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Από την πλευρά του, ο κ. Μίνος Μωυσής αποτέλεσε κορυφαίο στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας μέχρι το 2012. Όπως αναφέρεται «ο κ. Μωυσής έχει εκτεταμένη εμπειρία σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα. Από το 1988 έως το 2001 εργάστηκε στην Interamerican σε σειρά διοικητικών θέσεων, ενώ από το 2001 έως το 2004 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της. Από το 2005 έως το 2010 εργάστηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (επί Αράπογλου, δηλαδή, τι σύμπτωση!) αρχικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη των εργασιών Bancassurance και στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Δικτύου, Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας Εθνική Ασφαλιστική».
Να προσθέσουμε ότι στην περίπτωση της εταιρείας PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. και του Γιάννη Πεχλιβανίδη, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διπλό ρόλο. Οχι μόνο στην αξιολόγηση των στελεχών αλλά και στην επιλογή του σχήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο φορέας που επέλεξε το συγκεκριμένο σχήμα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών, για την οποία η ίδια έχει την ευθύνη.
Σχόλια δεν κάνω. Είδατε πόσο προσεκτικός ήμουν και στις παρατηρήσεις μου. Απλά δύο θέτω δύο ζητήματα:
1)Ο κύριος Στουρνάρας, νομιμοποιείται να διορίζει σε δημόσια θέση (κακά τα ψέματα οι συγκεκριμένες εταιρίες λεφτά του Δημοσίου θα διεκδικήσουν) έναν υπόδικο;
2) Η κυβέρνηση της (δεύτερης φοράς) Αριστεράς, θα νομιμοποιήσει αυτή την απόφαση; Θα αποδεχτεί το φέσι όσων «έλυναν και έδεναν» επί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή αυτοί θα «μαζέψουν» τα χαμένα λεφτά, των κυβερνήσεων που τους είχαν διορίσει σε δημόσιες θέσεις; Μας δουλεύετε κύριε Δραγασάκη;
Περιμένω από το Μαξίμου τα νεότερα. Για να μην επανέλθω εγώ!"
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου