Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ

Εντατικές τουρκικές προσπάθειες
βελτίωσης του κλίματος με Ρωσία
  μετά την συμφωνία με Ισραήλ

 

Τις γέφυρες με Ισραήλ και Ρωσία επιδιορθώνει ο Ερντογάν

  

Το πόσο πολύ στριμωγμένος αισθάνεται  ο Ταγίπ Ερντογάν, φάηνκε αφού με δύο σχεδόν ταυτόχρονες κινήσεις - κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία- ήρθε σε συμφωνία τόσο με τη Ρωσία όσο και το Ισραήλ. Ένα βήμα ώστε η Άγκυρα να βγει από την απομόνωση στην οποία με δική της ευθύνη είε περιέλθει. Με το εσωτερικό μέτωπο στη ΝΑ Τουρκία εναντίον των Κούρδων να βράζει, ένοιωσε την ανάγκη να περιορίσει την αντιπαράθεση στο εξωτερικό μέτωπο.
 


  Σε μια στιγμή που οι σχέσεις του με την Ουάσιγκτον δοκιμάζονται και  Γερμανοί βουλευτές, ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστές προσωπικότητες της Γερμανίας γνωστοποίησαν ότι υποστηρίζουν αστική αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ορισμένων εκ των συνεργατών .του για κατηγορίες που οι ίδιοι περιέγραψαν ως «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων μαχητών στην πόλη Τζίζρε.
Στο έγγραφο της αγωγής κατονομάζονται, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί και στελέχη της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.
 


Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος που στο πρόσφατο παρελθόν κατακεραύνωνε το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα και έλεγε πως «συγγνώμη από τη Ρωσία για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού δεν θα ζητούσε», τώρα έκανε θεαματική κωλοτούμπα…
Έστω και καθυστερημένα, τη  «βαθειά λύπη του» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, με προσωπική επιστολή του στον πρόεδρο Πούτιν, για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα τουρκο-συριακά σύνορα, τον περασμένο Νοέμβριο.
Το ίδιο έκανε και με το Ισραήλ: Εδώ και έξι χρόνια οι σχέσεις με το Ισραήλ είχαν παγώσει, μετά την εισβολή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα και σκότωσαν δέκα Τούρκους ακτιβιστές.
 Η πρόσφατη συμφωνία, στην οποία προχώρησαν οι δύο χώρες πριν από δυο ημέρες, επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις και τις τοποθετεί σε νέα βάση. Προβλέπει οι συγγενείς των θυμάτων θα αποζημιωθούν και θα λάβουν συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια από το Ισραήλ.
 

 Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθες από τη Ρώμη παράλληλα με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπινιαμίν Νετανιάου υπογράμμισε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που επιβάλλει εδώ και δέκα χρόνια η χώρα του στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχει η Χαμάς, θα παραμείνει σε ισχύ βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήφθη με την Τουρκία.
Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συνεχίσει να φτάνει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των λιμανιών του Ισραήλ.
Σημειώνουμε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους και οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν πρεσβευτές το ταχύτερο δυνατό μετά την κρίση στις σχέσεις τους που διήρκεσε έξι χρόνια.
Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 

Η συμφωνία με την Τουρκία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ισραηλινή οικονομία, δήλωσε ο Νετανιάου
Το Ισραήλ το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο αναζητεί ιδιαιτέρως αγορές γι'αυτό το αέριο.
Ο Κέρι χαρακτήρισε και εκείνος "θετικό βήμα" τη συμφωνία αυτή μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Ζήτησε συγγνώμη ο Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού
  Το Tweet της ρωσικής προεδρίας που ανακοινώνει την θεματολογία της επιστολής Ερντογάν
  Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επιστολή Ερντογάν, αναφέρεται πως «Άγκυρα  και Μόσχα συμφώνησαν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την βελτίωση των σχέσεών τους».
 

  Στην επιστολή του ο Ερντογάν εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του πιλότου που σκοτώθηκε.
Αυτό αποτελεί λύση στα μισά του δρόμου. Ο Ερντογάν έγραψε μια επιστολή προς τον Πούτιν με την οποία ζητά συγγνώμη από την οικογένεια του Ρώσου πιλότου. Με αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν μπορεί να ισχυρισθεί πως η Τουρκία ζήτησε συγγνώμη και ο Ερντογάν να δηλώσει πως δεν ζήτησε συγγνώμη από τη Ρωσία αλλά από την οικογένεια. Έτσι και οι δυο πλευρές κρατούν τα προσχήματα και μπορούν να αναθερμάνουν τις οικονομικές τους σχέσεις.
 

  Ανακοινώθηκε επίσης, πως ο υπουργός Εξωτερικών της  Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Σότσι την 1η Ιουλίου για να πάρει μέρος στην περιφερειακή σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και όπου θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.


   


«Δεν είχαμε την πρόθεση επίτηδες να καταρρίψουμε αεροσκάφος που ανήκει στην Ρωσία», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της επίσημης ιστοσελίδας του Κρεμλίνου.
 

  Στην επιστολή επίσης αναφέρεται πως «η Τουρκία «ανέλαβε το ρίσκο και μετά από προσπάθεια παρέλαβε τη σορό του Ρώσου πιλότου να την μεταφέρει στην τουρκία τηρώντας όλες τις θρησκευτικές και στρατιωτικές διαδικασίες. Ακόμη μεταχειρίσθηκε την οικογένεια του πιλότου που έφτασε να παραλάβει το νεκρό ως να ήταν τουρκική οικογένεια και είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλία  για να πληρώσει αποζημίωση για την καταστροφή που προκλήθηκε».
 

  «Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη συμπάθειά μου και τα βαθειά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που σκοτώθηκε και να πω: Λυπάμαι», φέρεται να αναφέρει στην επιστολή του ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
  Στην επιστολή περιγράφεται ακόμη ότι «η Ρωσία είναι φίλη στην Τουρκία και στρατηγικός συνεργάτης, με την οποία οι τουρκικές αρχές δεν επιθυμούν να καταστραφούν οι σχέσεις τους».

 
Ο Ερντογάν αναφέρεται ακόμη  ότι η Τουρκία “είναι έτοιμη να αντιδράσει μαζί με την Ρωσία απέναντι στην κρίση στην περιοχή και να πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας».
 Το περιεχόμενο της επιστολής επιβεβαιώθηκε κατόπιν, από το προεδρικό σύμβουλο εξωτερικών υποθέσεων İbrahim Kalın. Η διαφορά είναι ότι ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει πως ο Ερντογάν έγραψε να εκφράσει την λύπη του προς την οικογένεια του πιλότου, ενώ η ανακοίνωση του Κρεμλίνου υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν «ζήτησε συγγνώμη».
 

  Η επιστολή Ερντογάν, έρχεται στη σειρά κινήσεων καλής θέλησης από την Τουρκία στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων που είχαν πληγεί, ιδιαίτερα μετά τις αυστηρές εμπορικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η Μόσχα, και είχαν πλήξει ιδιαίτερα τον τουρισμό.
  «Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη συμπάθειά μου και τα βαθειά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που σκοτώθηκε και να πω: «λυπάμαι», αναφέρει στην επιστολή του ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
 

  Στην επιστολή περιγράφεται ακόμη ότι «η Ρωσία είναι φίλη στην Τουρκία και στρατηγικός συνεργάτης, με την οποία οι τουρκικές αρχές δεν επιθυμούν να καταστραφούν οι σχέσεις τους». Στην επιτολή του Ερντογάν αναφέρεται ακόμη  ότι η Τουρκία “είναι έτοιμη να αντιδράσει μαζί με την Ρωσία απέναντι στην κρίση στην περιοχή και να πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας».
  Στα τουρκικά Μέσα αναφέρεται πως ήδη έχει ξεκινήσει η εισαγγελική διαδικασία εναντίον του ατόμου που φέρεται ότι σκότωσε τον πιλότο που είχε διασωθεί από το φλεγόμενο αεροσκάφος πηδώντας με το αλεξίπτωτο.
 

  Στις 24 Νοεμβρίου 2015, ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 που συμμετείχε σε αντιτρομοκρατική αποστολή στην συνοριακή περιοχή Συρίας-Τουρκίας, καταρρίφθηκε από τουρκικά πυρά.
 

 Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τότε, πως το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Κάτι που το ρωσικό αρχηγείο αεροπορίας είχε αρνηθεί κατηγορηματικά.
Το αεροσκάφος συνετρίβη σε περιοχή που ελεγχόταν από Τουρκομάνους Σύρους αντάρτες και ο ένας από τους πιλότους του είχε σκοτωθεί από τα πυρά αυτομάτου όπλου ενός από τους αντάρτες.
 

  Όπως αποκαλύφθηκε κατόπιν, επρόκειτο για τον τουρκικής καταγωγής υπερεθνικιστή Alparslan Celik, ο οποίος είχε καυχηθεί πως ήταν εκείνος που είχε πατήσει την σκανδάλη.
Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, που πολεμούσε σε μια ταξιαρχία Τουρκμένων με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Σμύρνη με κατηγορίες που δεν σχετίζονταν με την υπόθεση, ωστόσο ένα δικαστήριο αποφάσισε τον Μάιο ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του.
 

  Η δίωξη του Τσελίκ ήταν ένα πάγιο αίτημα της Μόσχας.
 

  Εξαρχής το Κρεμλίνο είχε ξεκαθαρίσει πως η αποκατάσταση κανονικών σχέσεων δεν θα ήταν δυνατή αν η Άγκυρα δεν ζητούσε συγγνώμη και δεν αποζημίωνε την οικογένεια του πιλότου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: