του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Ψάρεμα σε θολά νερά για τις δυνατότητες προ¬σαρμογής του αστικού πολιτικού συστήματος στις ανάγκες ενσωμά¬τωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, ενό¬ψει του νέου κύματος της μνημονιακής λαίλαπας, αποδεικνύεται η περίφημη «θεσμική ανασυγκρότηση» της χώρας που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Το στοιχείο προκύπτει αβίαστα από τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδο-μάδα, προκειμένου να «πλαισιωθεί» με τις κατάλληλες τηλεοπτικές εικόνες η κυβερνητική αφήγηση περί ριζικών θε-σμικών αλλαγών. Δηλαδή, μια επικοινω-νιακή προσπάθεια αποπροσανατολισμού μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και την επικείμενη ανατροπή της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις σε νεοφιλε¬λεύθερη κατεύθυνση.
Κοινός τόπος των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό εί¬ναι πώς δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλο¬γικό νόμο ή την συνταγματική αναθεώρη¬ση. Αντίθετα υπήρξαν βολιδοσκοπήσεις συναινέσεων. Το θέμα της πρότασης άλλωστε μένει να κλείσει σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχο¬ντας εκ των προτέρων ξεκαθαριστεί πώς η θέση του δεν θα είναι η απλή και άδολη αναλογική. Δεδομένη θεωρείται η διατή¬ρηση του πλαφόν για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή αφού σύμφωνα με τις κυβερνητικές απόψεις «έχει διασφα¬λιστεί η πολυφωνία» με τα κόμματα που ήδη μετέχουν στο κοινοβούλιο.
Πάντως, από κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζε¬ται πως συνεχίζεται η αναζήτηση των 200 ψήφων που απαιτούνται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Δεδομένη θεωρείται η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η απουσία επα¬φών με την Χρυσή Αυγή οπότε ο αριθ¬μός αυτός απαιτεί την συναίνεση όλων των υπόλοιπων κομμάτων. «Η θέση της ΝΔ είναι πως οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει. Σε τακτικισμούς της κυβέρνησης δε θα συμ-φωνήσουμε.
Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Συνεπώς η ΝΔ δεν μπαίνει σε συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά την συνάντηση με τον Α.Τσίπρα, ο Κυριά¬κος Μητσοτάκης. Σημειώνοντας πως δεν υπήρξε «κάποια συγκεκριμένη και τεκμη¬ριωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό, θα περιμένω τις δημόσιες τοποθετήσεις του».
Στις θέσεις της περί ευρύτερων συναινέσεων αναφέρθηκε η Φώφη Γεν¬νηματά σημειώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν πα¬ρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν πε¬ρισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο».
Συναινετικές αποχρώ¬σεις και από τον Σταύρο Θεοδωράκη που τόνισε ―στην συνάντηση με τον Α. Τσίπρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσμα¬τος στην Βρετανία― πως «είναι η τελευ¬ταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας γιατί οι ευθύνες δεν είναι μόνο μιας πλευράς. Πολλοί έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από τη μια ο λαϊκισμός και από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο».
Απο¬στάσεις από τον Δημήτρη Κουτσούμπα που δήλωσε ότι η συζήτηση με τον Α.Τσί¬πρα «ήταν μια θεσμική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τις εξελίξεις στην οικονομία, στην κοινωνία και βεβαίως τις διεθνείς εξελίξεις και τα εθνικά μας θέματα».
Πρόσθεσε ότι «επισημάναμε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του ΚΚΕ και πως αντιμετωπίζουμε εμείς την κα¬τάσταση σήμερα. Ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν αντέχουν άλλο, έχουν πληρώσει πάρα πολλά αυτά τα χρόνια της κρίσης και με την τελευταία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»
Πάντως η γενικότερη τάση του κυβερνητικού σχε-διασμού για επικοινωνιακά αντίβαρα στα μνημονιακά μέτρα διαφαίνεται από την προετοιμασία που γίνεται προκειμένου να υπάρξει …εορταστικός χαρακτήρας. Η ανακοίνωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις 24 Ιουλίου ως την «ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου