Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ)

Ληστεία μετά φόνου 
στα δημοσιογραφικά Ταμεία
...αλλά με ..."Ανοιχτά ΜΜΕ" 
για να την καλύψουν...!
 
Από τη χτεσινή συνέλευση των μελών του ΕΔΟΕΑΠ, που πραξικοπηματικά ματaιώθηκε...
 
του Κώστα Ντελέζου
 
   Η  χωρίς προηγούμενο επιδρομή της κυβέρνησης στους εξαθλιωμένους του Τύπου, μέσω του αντι-ασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου, ισοδυναμεί με ληστεία μετά φόνου...Στην περίπτωση του κλάδου των ΜΜΕ, η κυβέρνηση-ληστής αφού εισέβαλε στα Ταμεία Τύπου με σκοπό να αρπάξει τα αποθεματικά τους, τα οποία δεν της ανήκουν αφού δεν τα χρηματοδότησε ποτέ, ετοιμάζεται να "σκοτώσει" και τα μέλη-μετόχους τους (προφανώς για να καλυφθεί το έγκλημα), τους οποίους αφήνει χωρίς περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ...
  Συνάδελφοι, μέσω του νέου αντι-ασφαλιστικού νόμου η κυβέρνηση θέλει να πετύχει κατά βάση τρία πράγματα:
 
1. Να ελέγξει ακόμα περισσότερο την Ενημέρωση, συρρικνώνοντας περισσότερο το χώρο των ΜΜΕ, ο οποίος ήδη έχει συρρικνωθεί αρκετά λόγω της κρίσης. Η νέα συρρίκνωση θα έρθει με την κατάργηση του Αγγελιοσήμου και την αντικατάστασή του ως προς την κύρια ασφάλιση με την «εργοδοτική εισφορά». Ετσι, όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και κυρίως στις εφημερίδες, θα γίνουν «πανάκριβοι», γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμα λιγότερα ΜΜΕ και στην απώλεια επιπλέον θέσεων εργασίας. Το πρώτο κύμα αυτής της ρύθμισης " χτυπάει" ήδη τις εφημερίδες που σπρώχνουν εκτός επαγγέλματος όσους εξακολουθούν να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Θέλουν να τους αντικαταστήσουν όλους με μπλοκάκια, για να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές.
 
2. Nα κάνει πλιάτσικο στα εναπομείναντα από το «κούρεμα» του PSI αποθεματικά των δημοσιογραφικών Ταμείων, στα οποία το Δημόσιο δεν έχει πληρώσει ποτέ ούτε ένα ευρώ! Τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που ανέρχονται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αποθεματικά των Μηχανικών, εκτιμάται ότι θα δώσουν ταμειακή ανάσα στο νέο «Υπερταμείο» (ΕΦΚΑ) για 6-8 μήνες!
 
3. Να λειτουργήσει «χειρουργικά» προς όφελος των “νέων τζακιών” που ετοιμάζει στα ΜΜΕ, κυρίως στην Τηλεόραση και το Ιντερνετ. Με τη μείωση των σημερινών ΜΜΕ (άρα και του ανταγωνισμού), την κατάργηση του Αγγελιοσήμου και τη καθιέρωση νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης στα ΜΜΕ, δημιουργείται ένα πιο επικερδές περιβάλλον για τους ημέτερους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στις νέες τηλεοπτικές άδειες και το Ιντερνετ. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, ενώ το νέο Ταμείο προβλέπεται να λειτουργήσει την 1/1/2017, το Αγγελιόσημο θα καταργηθεί στις 31 Ιουλίου, για να μπορέσουν οι νέοι ...επενδυτές να ξεκινήσουν με "ξεκάθαρους" όρους κερδοφορίας!
Όμως, η ξαφνική περικοπή του Αγγελιοσήμου θα έχει ως άμεση συνέπεια να μπει λουκέτο στον ήδη αδύναμο ΕΔΟΕΑΠ, που χωρίς κρατικούς πόρους παρέχει έως σήμερα περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια σε περίπου 18.500 άμεσα και έμμεσα μέλη του. Οι ασφαλισμένοι του θα μείνουν εντελώς ξεκρέμαστοι, καθώς δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το μέλλον του!
 
  Επίσης, θα μείνουν χωρίς πόρους και έσοδα οι Ενώσεις Συντακτών, τις οποίες κάποιοι θέλουν να σπρώξουν στα νύχια των εργοδοτών, με σκοπό να τις κλείσουν...
 Τελικά, η διάλυση των Δημοσιογραφικών Ταμείων και ο έλεγχος της Ενημέρωσης, αποδεικνύεται στην πράξη πως ήταν το μόνο αληθινό σχέδιο που είχε από την αρχή της σύνταξης του Ασφαλιστικού  η σημερινή κυβέρνηση. Διότι στην περίπτωση των Ταμείων του Τύπου δεν υφίσταται κανένα θέμα νοικοκυρέματος και εξοικονόμησης πόρων, για τον εξής απλό λόγο: Τα περίπου 150 εκατ. ευρώ που δαπανούν κάθε χρόνο όλα τα Ταμεία Τύπου για συντάξεις – επικουρήσεις – εφάπαξ  και περίθαλψη, μέχρι τώρα δεν επιβάρυναν ούτε κατά 1 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, μετά την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ το ποσό των 150 εκατ. ευρώ ετησίως, θα επιβαρύνει απευθείας το Δημόσιο...!
  Παρόλα αυτά, κάποιοι υποδύονται ακόμα ότι δεν έχουν καταλάβει πού μας έχουν οδηγήσει οι προνομιακοί συνομιλητές του Κατρούγκαλου και του Πετρόπουλου, οι κλειστές συσκέψεις, τα non paper και το κράτημα του κλάδου σε καταστολή, μέχρι να τον σφάξουν... Κάποιοι άλλοι, εσχάτως άρχισαν τις μυστικές συσκέψεις με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών εργοδοτών, έχοντας ως κύριο μενού τον ΕΔΟΕΑΠ...
 
  Συνάδελφοι,
τα κρίσιμα σημεία του νέου Ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, είναι τρία:
 
• Πρώτον, εντάσσεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο φορέας κύριας ασφάλισης των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
 
• Δεύτερον, καταργείται το Αγγελιόσημο, δηλαδή ο βασικός πόρος όλων των κλάδων υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης: κύρια σύνταξη – επικουρική σύνταξη – υγεία – πρόνοια (εφάπαξ).
 
• Τρίτον, ο νόμος δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για τον ΕΔΟΕΑΠ που λειτουργεί ως φορέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης για τους κλάδους υγείας και επικουρικής σύνταξης, αλλά και για τα ΤΕΑΣ της Περιφέρειας, που λειτουργούν ως φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης για τους κλάδους επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.
 
  Όμως, ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ, έχουν λόγο ύπαρξης μόνον ως ειδικοί φορείς διαχείρισης του πόρου του Αγγελιοσήμου. Δηλαδή, ιδρύθηκαν και λειτουργούν, επειδή υπάρχει, και για όσο υπάρχει, το Αγγελιόσημο. Χωρίς Αγγελιόσημο ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ δεν έχουν λόγο ύπαρξης, και βεβαίως δεν μπορούν να επιβιώσουν.
  Αυτό δείχνουν να το παραβλέπουν τα εξαπτέρυγα των εργοδοτών, που εμφανίζονται δήθεν ως οι εγγυητές των  "Ανοιχτών ΜΜΕ" και μιλάνε πλέον ανοιχτά για υποκατάσταση του Αγγελιοσήμου από έναν πόρο, ο οποίος μπορεί να αναζητείται ακόμα, αλλά θα συμφωνηθεί -λένε- με συλλογική συμφωνία εργαζομένων – εργοδοτών, η οποία εν συνεχεία θα «επικυρωθεί» από τον υπουργό!
  Οι εμπνευστές των "Ανοιχτών ΜΜΕ", έφτασαν μάλιστα σε σημείο τις ημέρες της τριήμερης απεργίας πριν το Πάσχα, να καλούν τους απλήρωτους συναδέλφους των εφημερίδων και των καναλιών, να γίνουν απεργοσπάστες! Πότε; Όταν ακριβώς η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της καναλάρχες, επιχειρούσαν να τους κλέψουν ό,τι πιο πολύτιμο έχει απομείνει ακόμα στη ζωή τους, δηλαδή τα Ταμεία τους.
 Ωστόσο, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για τους απλήρωτους συναδέλφους, αλλά και για το έγκλημα που συντελείται με το νέο Ασφαλιστικό. Αντίθετα, ζητούσαν για λογαριασμό των εργοδοτών, να μείνουν ...ανοιχτά τα ΜΜΕ, τα οποία στους 8 μήνες της προπαρασκευής του καταστροφικού για την κοινωνία Ασφαλιστικού, δεν αφιέρωσαν ούτε μια αράδα κειμένου, ούτε ένα λεπτό ραδιο-τηλεοπτικού χρόνου, για τις τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους των ΜΜΕ, που είναι οι μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο...!  Θα τους πρότεινα λοιπόν ένα καλύτερο όνομα για το νεοσύστατο μόρφωμά τους. Να το ονομάσουν "Απλήρωτοι σε Ανοιχτά ΜΜΕ", έτσι ώστε να απηχεί και τη σκληρή πραγματικότητα του δοκιμαζόμενου κλάδου μας...
 
  Ομως, η πρόταση αυτή του Κατρούγκαλου που σπεύδουν να διαφημίσουν οι των "Ανοιχτών ΜΜΕ", έχει τα εξής τέσσερα πολύ σημαντικά προβλήματα:
• Πρώτον, οι φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης μόνο με νόμο μπορούν να ιδρύονται, και μόνο νόμος μπορεί να προβλέπει τους πόρους τους. Δεν είναι, νομικά, επιτρεπτό να προβλέπονται πόροι τέτοιων φορέων με συλλογικές συμβάσεις ή συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων. Με τέτοιες συμφωνίες μόνο φορείς συμπληρωματικής, και άρα προαιρετικής ασφάλισης ή ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης μπορούν να ιδρύονται. Ομως και αυτού του είδους οι συμβάσεις έχουν καταργηθεί με το δεύτερο μνημόνιο (συμβάσεις με κανονισμούς προσωπικού ΟΤΕ, Αγροτικής, ΟΣΕ, ΔΕΗ).
 
• Επομένως, αυτό που υποκρύπτει, χωρίς να το δηλώνει ρητά, η πρόταση Κατρούγκαλου είναι, κατ’ ουσίαν και κατ’ αποτέλεσμα, η μετατροπή των υφιστάμενων φορέων (ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ) σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Όμως, τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης δεν επιτρέπεται να λειτουργούν ως φορείς υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας, αλλά μόνο για πρόσθετες ιατρικές παροχές.
 
  Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται -χωρίς να δηλώνεται ρητά- ότι από τον ΕΔΟΕΑΠ θα αποσχιστεί ο κλάδος υγείας και κατ’ ανάγκην θα ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, τα ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, εάν δίνουν εφάπαξ, αυτό θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Ετσι, μένει μόνο ο κλάδος της επικουρικής σύνταξης που θα μπορούσε δυνητικά να καλυφθεί από μια τέτοια συμφωνία. Όμως, άνεργοι και συνταξιούχοι πετιούνται στον Καιάδα...
 
• Ακόμα κι εδώ όμως, ανακύπτει ένα πρόσθετο πελώριο πρόβλημα: Ακόμα κι αν συμφωνηθεί με συλλογική συμφωνία ένας πόρος-φόρος επί των διαφημίσεων, όπως υποστηρίζουν οι προνομιακοί συνομιλητές του Κατρούγκαλου, οι δικαιούχοι φορείς, δηλαδή ο ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ,  δεν διαθέτουν μηχανισμό είσπραξης, και ιδίως δεν διαθέτουν τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) που μόνο φορείς Δημοσίου Δικαίου διαθέτουν.
 
  Με απλά λόγια, ακόμα κι αν συμφωνηθεί ένας νέος πόρος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εισπράττεται και θα αποδίδεται, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσβληθεί στη Δικαιοσύνη. Πέραν αυτού, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εργοδότες θα αποδίδουν τον συγκεκριμένο πόρο, όταν σήμερα δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα του κόσμου; Αστεία, για να μην πω γελοία, πράγματα...!!!
 
• Τέλος, ο υπουργός είπε «θα επικυρώσω τη συμφωνία», αλλά δεν είπε «με νόμο»! Αντιθέτως, είπε ρητά ότι αδυνατεί να νομοθετήσει, λόγω τρόϊκας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο αδύναμη την πρότασή του, δεδομένου ότι μια συλλογική συμφωνία που δεν έχει περιβληθεί τον τύπο του νόμου, θα μπορεί να καταγγελθεί ανά πάσα στιγμή από τους εργοδότες. Εκτός αυτού, ήδη στις Ενώσεις των εργοδοτών δεν μετέχουν πλέον όλοι οι εργοδότες, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα νομιμοποιήσουν καν την όποια συμφωνία επέλθει με διαιτητή τον Κατρούγκαλο. Οπότε ξαναγυρίζουμε πάλι στο μηδέν.
  Από όλα αυτά λοιπόν προκύπτει ότι η πρόταση Κατρούγκαλου, πέραν από την εγγενή αοριστία και ασάφειά της, δεν παρέχει ούτε τις στοιχειώδεις εγγυήσεις και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.
  Ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική-ρεαλιστική αντιπρόταση, ώστε να έχει νόημα η συζήτηση με το υπουργείο;
  Η μόνη αντιπρόταση που διαθέτει στοιχειώδεις νομικές εγγυήσεις, είναι να διατηρηθεί η αυτοτέλεια των Ταμείων Τύπου, δηλαδή του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εντός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να διατηρηθεί το Αγγελιόσημο, το οποίο έχει κατοχυρωθεί και δικαστικά σε ανώτερο βαθμό ως οιωνεί εργοδοτική εισφορά, αλλά και στην Ε.Ε ως ειδικός κοινωνικός πόρος. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να επεκταθεί στο Διαδίκτυο για να καλυφθούν ασφαλιστικά και οι εργαζόμενοι στα portals, αλλά και για να σταματήσει η σημερινή κλοπή του.
 Πάντως, οι όποιες διαπραγματεύσεις στη βάση αυτής της πρότασης, θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβληθούν από όλους μας για να ανατραπεί η εφαρμογή του νόμου.

  Για το σκοπό αυτό, οι νομικές ενέργειες που άμεσα θα πρέπει να γίνουν είναι η εξής ΜΙΑ: Αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά κάθε πράξης εφαρμογής του νόμου, μόλις αυτή θα εκδίδεται από το υπουργείο Εργασίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: